Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΙΧ: «Πονοκέφαλος» τα διαφυγόντα έσοδα από τον τεχνικό έλεγχο...


Από το yourcar.gr

«Μαύρη τρύπα» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ δημιουργούν κάθε χρόνο στα ταμεία του κράτους τα οχήματα που δεν περνούν τεχνικό έλεγχο, με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών να...
προσανατολίζεται να βάλει «λουκέτο» και στα 50 δημόσια ΚΤΕΟ που λειτουργούν αυτή τη στιγμή.
Για την απώλεια εσόδων από τα ΙΧ που δεν ελέγχονται τεχνικά έχει ενημερωθεί και η Τρόικα η οποία βλέπει περίπου 310 εκατ. ευρώ ανείσπρακτα δημόσια έσοδα ΚΤΕΟ από τα 2,5 εκατ. οχήματα που κυκλοφορούν κάθε χρόνο ανέλεγκτα. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις πρόσφατες περικοπές στις συντάξεις αναμένεται να εισπραχθέν ανάλογο ποσό, μέτρο που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν είχε επιτευχτεί ο έλεγχος του συνόλου των ΙΧ που κυκλοφορούν στην χώρα μας.
Η ανεξέλεγκτη λειτουργία των δημοσίων ΚΤΕΟ, οι καταγγελίες για «λαδώματα» εργαζομένων που «εγκρίνουν» αυτοκίνητα έναντι αμοιβής αλλά και το γεγονός ότι 1 στα 3 ΙΧ δεν περνούν από τεχνικό έλεγχο, φαίνεται να έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του υπουργού Υποδομών Μ. Βοριδη ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι από τον Ιούνιο τα δημόσια ΚΤΕΟ παύουν να λειτουργούν.
Κατά της λειτουργίας των δημοσίων ΚΤΕΟ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ [που σε επιστολή που απέστειλε όχι μόνο προς τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, αλλά και στα μέλη της τρόικα, καλεί την πολιτεία να «επιχειρήσει επιτέλους να αντλήσει τα αντίστοιχα δημόσια έσοδα από τους ελέγχους ΚΤΕΟ».
Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 59 δημόσια ΚΤΕΟ και 130 Ιδιωτικά (ΙΚΤΕΟ), τα οποία φαίνεται ότι κερδίζουν τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, καθώς τηρούνται, σε μεγάλο βαθμό, οι ώρες των ραντεβού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ετήσιος τζίρος των ΙΚΤΕΟ πρέπει να υπερβαίνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.
Υπολογίζεται ότι από το σύνολο των 7,9 εκατομμυρίων αυτοκινήτων, που φαίνονται καταχωρημένα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών, τα 2,5 εκατομμύρια δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ απωλεσθέντα έσοδα για το Δημόσιο.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία προβλέπει πως κανένα ΙΧ που δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ δεν θα μπορεί να ασφαλίζεται και το αντίστροφο. Σήμερα όμως η οικονομική κρίση και τα συνεχή μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει πάνω από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες να μην έχουν ασφαλίσει το αυτοκίνητο τους με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς να εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση του αριθμού αυτού.
Τα ΚΤΕΟ
Ο τεχνικός έλεγχος οχημάτων από ιδιωτικά ΚΤΕΟ θεσμοθετήθηκε το Νοέμβριο του 2001. Παράλληλα, θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση των δημοσίων ΚΤΕΟ, τα οποία ανήκουν στις Περιφέρειες, να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες για την κατά ISO διαπίστευσή τους.
Προκειμένου να εξομοιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες μεταξύ των δημοσίων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, το υπουργείο Μεταφορών θεσμοθέτησε την υποχρέωση αναβάθμισης του μηχανογραφικού και επιχειρησιακού εξοπλισμού των δημοσίων ΚΤΕΟ, κάτι αντίστοιχο που ίσχυε στα ιδιωτικά.
Παρ΄ όλη τη συμβατική τους υποχρέωση, σχεδόν στο σύνολό τους, τα δημόσια ΚΤΕΟ δεν διέθεταν την απαραίτητη πιστοποίηση από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).
Τον Ιούνιο λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική πιστοποίησή των δημοσίων ΚΤΕΟ κατά ISO και όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, τακτική που ακολουθούνταν τα τελευταία χρόνια, αλλά θα προτιμηθεί το «σφράγισμά» τους.
Ιδιωτικά ΚΤΕΟ
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, ο θεσμός ΚΤΕΟ απαξιώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, με κύρια ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας της χώρας με αποτέλεσμα το κόστος από τα τροχαία ατυχήματα σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις προηγούμενων ετών να ανέρχονται σε ποσό ίσο με το 10% του ΑΕΠ ετησίως.
Ο Σύνδεσμος, καταγγέλλει επίσης, για άλλη μια φορά, την Τροχαία για πλημμελείς ελέγχους, υποστηρίζοντας ότι με βάση τα επίσημα στατιστικά που εκδίδει η Ελληνική Αστυνομία κάθε χρόνο, από το 2008 έως το 2011 σημειώθηκαν περίπου 2,5 εκατ. τροχαίες παραβάσεις. Από αυτές τον τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ αφορούσαν μόλις οι 114.000, δηλαδή ποσοστό μόλις 4,6% επί του συνόλου των τροχαίων παραβάσεων, όταν για κάθε χρονιά από τις προαναφερθείσες, κυκλοφορούσαν πάνω 2,5 εκ. ανέλεγκτα οχήματα και όταν βάσει του ΚΟΚ το πρόστιμο για μη έλεγχο ΚΤΕΟ ανέρχεται στο ποσό των 400 ευρώ, που μεταφράζεται σε έλλειμμα για τα δημόσια εσόδα, ύψους 1 δις ευρώ.
Στην επιστολή τους τα μέλη του Συνδέσμου, προτείνουν μεταξύ άλλων:
- Την αναστολή λειτουργίας των δημοσίων ΚΤΕΟ.
- Την λήψη μέτρων ώστε να ενεργοποιηθεί η υποχρέωση για έλεγχο ΚΤΕΟ των μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων.
- Την σύνδεση του δελτίου ΚΤΕΟ με τη δυνατότητα ασφάλισης του ΙΧ και αντίστροφα αλλά και με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.
- Την άμεση αναθεώρηση του τρόπου σημείωσης τροχαίων παραβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου