Πολυ καλό για να είναι αληθινό το "κίνημα της πατάτας κ.λ.π.".
Το κίνημα της πατάτας και των άλλων φθηνών προϊόντων που έχει επεκταθεί το τελευταίο διάστημα σε όλη τη χώρα εκμεταλλεύθηκε «έμπορος», διαθέτοντας κινέζικα φασόλια ως φασόλια Πρεσπών στη Θεσσαλονίκη.
Οι καταναλωτές που τα αγόρασαν πριν από λίγες ημέρες σε μία από τις υπαίθριες αγορές, πιστεύοντας ότι είχαν πετύχει σε καλή τιμή τα εκλεκτά φασόλια της ακριτικής περιοχής, μάλλον απόλαυσαν γεύματα με εισαγόμενα όσπρια, χαμηλότερης ποιότητας, που τους...
κόστισαν βεβαίως ακριβότερα. Ένας από τους καταναλωτές που είχε γνώση του φασολιού των Πρεσπών (ψιλόφλουδο και διαφορετικού χρώματος) έστειλε δείγμα του προϊόντος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «ο Πελεκάνος» και η «ελληνοποίηση» δεν άργησε να αποκαλυφθεί. «Ο Συνεταιρισμός συνεργάζεται με ειδικό εργαστήριο στη Γερμανία που μπορεί να πιστοποιήσει αν το φασόλι είναι Πρεσπών ή όχι και στην προκειμένη περίπτωση προέκυψε ότι επρόκειτο για κινέζικο», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Ν. Στεργίου.
Οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού συγκεντρώνουν τώρα στοιχεία «για να απευθυνθούμε αρμοδίως», είπε στην «Κ» ο κ. Στεργίου, υπογραμμίζοντας ότι το φασόλι Πρεσπών είναι προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, διοχετεύθηκαν 5 τόνοι φασολιών που βαφτίστηκαν ελληνικά και πουλήθηκαν σε δήμο της Θεσσαλονίκης προς 3 ευρώ/κιλό.
«Δεν θα μπορούσαν να είναι φασόλια Πρεσπών, αφού εμείς δεν διαθέσαμε τέτοια ποσότητα», ανέφερε ο κ. Στεργίου. Οι 30 καλλιεργητές του «Πελεκάνου» παράγουν ετησίως περί τους 1.500 τόνους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταλήγει στην εγχώρια αγορά, ενώ ένα μέρος εξάγεται κατόπιν συμφωνιών. Η Ελλάδα καταναλώνει 33.000 τόνους φασολιών, αλλά η εγχώρια παραγωγή καλύπτει μόνο 5.000. Οι υπόλοιπες ποσότητες είναι εισαγόμενες.
Στο πλαίσιο του κινήματος φθηνών αγροτικών προϊόντων, συγκεκριμένος δήμος της Θεσσαλονίκης είχε έρθει σε επαφή με τον Συνεταιρισμό των Πρεσπών. «Συζητήσαμε να διαθέσουμε 20 με 30 τόνους φασόλια Πρεσπών προς 3,7 ευρώ/κιλό, αλλά η τιμή τούς φάνηκε ακριβή και δεν προχωρήσαμε στη διάθεσή τους. Ενας επιπλέον λόγος που δεν προχωρήσαμε στη συμφωνία ήταν ότι δεν υπήρχε διασφάλιση για τις αποδείξεις, τις επιστροφές κ.λπ.», ανέφερε ο κ. Στεργίου.
«Αυτοί που πρωτοστάτησαν στο κίνημα για φθηνά προϊόντα είναι άξιοι συγχαρητηρίων, αλλά έπρεπε», σχολίασε, «να στηθεί σε καλύτερες βάσεις για να αφήσει πίσω του κάτι ουσιαστικό».
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου