Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

(Ξανά) «Φρένο» στα τραπεζάκια …με τη νέα κανονιστική του Δήμου Βόλου

Κοροϊδεύουν τους πολίτες οι Αρχές.Από τα προηγούμενα "φρεναρίσματα" έχουν πλημμυρίσει τραπεζοκαθίσματα όλοι οι ελεύθεροι χώροι!

Αρχίζει να ισχύει από την ερχόμενη Κυριακή 1η Απριλίου
Aπό την ερχόμενη Κυριακή 1η Απριλίου αρχίζει η εφαρμογή της νέας κανονιστικής απόφασης που αποφάσισε ο Δήμος Βόλου για τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης και παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Με βάση όσα αποφασίστηκαν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου για την παραχώρηση άδειας τραπεζοκαθισμάτων ισχύουν τα παρακάτω :..
.
Ι. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ
Α. Το Κέντρο της πόλης του Βόλου
1. Το τμήμα αυτό περικλείεται από τις οδούς Παπαδιαμάντη –Ξενοφώντος – 28ης Οκτωβρίου –Μεταμορφώσεως –Αν. Γαζή – Φιλελλήνων.Στα πεζοδρόμια των οδών της περιοχής αυτής απαγορεύονται τα τραπεζοκαθίσματα
Εξαιρείται η οδός Αργοναυτών.
2. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η ανάπτυξη μίας σειράς ή δύο σειρών τραπεζοκαθισμάτωνστο βόρειο πεζοδρόμιο της οδού Γαλλίας, μεταξύ Ελευθ. Βενιζέλου και Αντωνοπούλου(πεζοδρόμιο Πλατείας Ελευθερίας). Απαγορεύεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους διαδρόμους της πλατείας.
3. Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους κάθετους της Ερμού πεζοδρόμους (εκτός Αγ. Νικολάου από Ερμού έως 28ης Οκτωβρίου) άνω των 7,50 μ., ως εξής:
α) Τα τραπεζοκαθίσματα θα αναπτύσσονται στο χώρο που εκτείνεται, σε εύρος 1,5 μέτρων εκατέρωθεν του άξονα της οδού. Η ακριβής διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων, θακαθορίζεται από την αρμόδια για την χορήγηση της άδειας υπηρεσία για να διασφαλίζεται πρωτίστως η ομαλή διέλευση πεζών και οχημάτων ( έκτακτης ανάγκης)
β) Στις παρακάτω περιπτώσεις η λύση θα αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση και θα εξετάζεται από την Δημοτική Αστυνομία και την αρμόδια υπηρεσία :
[1] Καταστήματα που βρίσκονται εκατέρωθεν του άξονα : η επιφάνεια κατάληψηςθα περιορίζεται αμφίπλευρα έτσι ώστε να μένει ελεύθερος διάδρομος πλάτουςτουλάχιστον 3,00 μέτρων για την κίνηση πεζών και οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
[2] Καταστήματα που βρίσκονται σε πεζόδρομους πλάτους μικρότερου των 7,50μέτρων και ως 3,50 μ. στους οποίους δεν είναι δυνατή η εφαρμογή των όρων τηςπαραπάνω παραγράφου (α).
γ) Στην περίπτωση πεζοδρόμων πλάτους μικρότερου των 3,50 μέτρων επιτρέπεται ηανάπτυξη μιας σειράς τραπεζοκαθισμάτων με την προϋπόθεση ότι το εναπομένον ελεύθερο πλάτος για την κίνηση των πεζών θα είναι τουλάχιστον 1,50 μέτρα.
4. Στον πεζόδρομο Ερμού απαγορεύονται τα τραπεζοκαθίσματα.Κατ’ εξαίρεση να επιτρέπεται:
α) Για το τμήμα της οδού Ερμού, που περιλαμβάνεται μεταξύ του νότιου και βόρειου κλάδου της οδού Αγ. Νικολάου, επιτρέπεται μόνο μία (1) σειρά τραπεζοκαθισμάτων σε επαφή με την οικοδομική γραμμή της νότιας πλευράς της οδού Ερμού.
β) Η ανάπτυξη μιας ή δύο σειρών τραπεζοκαθισμάτων προς την πλευρά του περιβόλου του ναού στο τμήμα από Αγίου Νικολάου (νότιος κλάδος) έως Γκλαβάνη. Απαγορεύεται κάθε είδους κατασκευή που εμποδίζει, αποκρύπτει ή αλλοιώνει την ορατότητα προς τον Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου.
γ) Στο τμήμα από Γκλαβάνη έως Μαυροκορδάτου να επιτρέπεται η τοποθέτηση στις προσόψεις των καταστημάτων εκατέρωθεν μία ή δύο σειρών τραπεζοκαθισμάτων ή σε περίπτωση αδυναμίας εφαρμογής όπως κρίνει αρμοδίως η υπηρεσία. Ο διάδρομος προσπέλασης των πολιτών να είναι σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον 3,00 μέτρων.
δ) Στο τμήμα από Ελ. Βενιζέλου ως Ξενοφώντος να επιτρέπεται η τοποθέτηση μιας σειράς τραπεζοκαθισμάτων στις προσόψεις των καταστημάτων.
5. Παράλληλοι πεζόδρομοι της οδού Ερμού Επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους παράλληλους της Ερμού πεζόδρομους (Δ.Κονταράτου-Τ.Οικονομάκη κ.λ.π.) σε μία σειρά έμπροσθεν του καταστήματος ή με τοποθέτηση μίας ή δύο σειρών στο μέσον του πεζόδρομου-όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες – μετά από οριοθέτηση της αρμόδιας υπηρεσίας.
6. Οδός Σπ. Σπυρίδη – Οδός Γκλαβάνη
Απαγορεύεται αυστηρά η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επί των οδών αυτών, λόγω του ιδιαίτερου εμπορικού χαρακτήρα της περιοχής και της στενότητας αυτών.
Β. Οδός Αργοναυτών
α) Στο πεζοδρόμιο της οδού Αργοναυτών και προς την οικοδομική γραμμή, επιτρέπεταιη ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων u956 με την προϋπόθεση εξασφάλισης διαδρόμου πλάτους τουλάχιστον 2,50 μέτρων σε επαφή με το κατάστημα, για την ελεύθερη κίνηση των πεζών. Επίσης επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στο τμήμα της οδού Μπόρελ μεταξύ Ιάσονος και Αργοναυτών και της οδού Φιλελλήνων από Ιάσονος μέχρι της οδού Δημητριάδος τηρουμένων των προαναφερόμενων όρων ανάπτυξής τους.
β) Κατ’ εξαίρεση στον πεζοδρόμιο προ του «Αχιλλείου», η ανάπτυξη τωντραπεζοκαθισμάτων επιτρέπεται πέραν των 4,50 μέτρων από την οικοδομική γραμμή, ενώ δεν επιτρέπεται να εγκατασταθούν τέντες και επιτρέπεται η ανάπτυξη μόνο ομπρελών, ώστε να παραμείνει ορατή η διατηρητέα όψη του κτιρίου.
γ) Τα στέγαστρα των καταστημάτων (πλην του «Αχιλλείου») θα κατασκευάζονται εξολοκλήρου από ξύλινο σκελετό καλής ποιότητας, μονοκλινούς επίπεδης οροφής, περασμένα με λάδι (χωρίς βερνίκι ή χρώμα). Η επικάλυψη των στεγάστρων θα γίνονται με τέντα επίσης επίπεδη μονοκλινής από πανί μονόχρωμο και στις δύο επιφάνειες άνευ σχεδίων, χρώματος ανοικτού λευκού ή μπεζ αποκλειστικά.
Το ελάχιστο καθαρό ύψος των στεγάστρων θα είναι 2,2 μ. ενώ το πλάτος τους θα καλύπτει το χώρο από την πρόσοψη των καταστημάτων μέχρι την άκρη του πεζοδρομίου. Σημειωτέον ότι θα δοθεί μια μεταβατική περίοδος ενός (1)έτους για τα καταστήματα που επένδυσαν πριν το 2008 και μάλιστα γι’ αυτά που θα διαπιστωθεί ότι όντως έχουν οικονομικό πρόβλημα με κριτήρια τα οποία θα τεθούν μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στις θέσεις των δένδρων αφήνεται υποχρεωτικά ελεύθερος χώρος πέριξ αυτών κατ’ ελάχιστο 1 μέτρο. Η απόσταση αυτή υπολογίζεται από την επιφάνεια του κορμού του κάθε δένδρου.
δ) Επιτρέπεται μεταξύ των καταστημάτων τοποθέτηση σταθερών διαχωριστικώναποτελούμενα στο κάτω τμήμα από ξύλινο (συμπαγές ή καφασωτό) πλαίσιο ύψους ως 60 εκ.και άνωθεν αυτών τοποθετείται κρύσταλλο securit στερεωμένο σε πλαίσια 8 Χ 8 ύψους 1 μ. και εξέχων 20 εκ. πάνω από το πλαίσιο ώστε το συνολικό ύψος του διαχωριστικού να μην υπερβαίνει το ύψος του 1,80μ.
ε) Επιτρέπονται κινητά θερμαντικά συστήματα, μέγιστων διαστάσεων βάσης εκάστου0,50 Χ 0,50μ. εφόσον πληρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.Απαγορεύονται οι σταθερές εγκαταστάσεις ψύξης – θέρμανσης καθώς και οι κινητές μεδιαστάσεις βάσεις μεγαλύτερες από 0,50μ.*0,50μ.στ).Οι ανωτέρω κατασκευές u963 στους κοινόχρηστους χώρους θεωρούνται Δημοτικό έργο κατασκευασμένο με δαπάνες των ιδιωτών.
ζ) Στην παραλία του Βόλου απαγορεύεται η ανάπτυξη πλαστικών τραπεζοκαθισμάτων.
η) Στους κάθετους της οδού Αργοναυτών πεζοδρόμους (Γκλαβάνη, Κουμουνδούρου, Ογλ, Γαμβέτα, Σπυρίδη και Αντωνοπούλου) και μέχρι την οδό Ιάσονος, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο μέσον του πεζοδρόμου στους χώρους που διαμορφώνονται μεταξύ των κατασκευασμένων μονίμων παρτεριών.Οι χώροι που παραχωρούνται για τραπεζοκαθίσματα να οριοθετούνται κατάπερίπτωση για να παραμείνει ελεύθερος διάδρομος 3,00 μέτρων για τη διέλευση πεζών και τροχοφόρων. Οι υποβαλλόμενες μελέτες να προσαρμόζονται σύμφωνα με τα υπόλοιπα καταστήματα στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο.
θ) Οι ανωτέρω κατασκευές θα επιτρέπονται μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη της ΕΠΑΕ καιτης Δ/σης Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου, αφού εξεταστεί ο σχετικός φάκελος που θαυποβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους. Σε περίπτωση καταστρατήγησης των όρων και των προϋποθέσεων που τίθεται με την παρούσα, θα ανακαλείται η άδεια κατάληψηςκοινοχρήστου χώρου. Επίσης ο ιδιοκτήτης του καταστήματος θα πρέπει να άρει εντός πέντε ημερών από την κοινοποίηση της ανάκλησης, κάθε κατασκευή ειδάλλως σε διαφορετική περίπτωση θα το κάνει δια των υπηρεσιών του ο Δήμος, καταλογίζοντας σε αυτόν όλες τις σχετικές δαπάνες και έξοδα.
Οι ανωτέρω προδιαγραφές θα ισχύουν ωσότου προκύψει ένα υπόδειγμα κατασκευής που θα ακολουθούν όλοι υποχρεωτικά, μετά από σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
Έως τότε οι ενδιαφερόμενοι θα ακολουθούν τις ανωτέρω προδιαγραφές, βάσει και σχετικού υποδείγματος που θα εκπονηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου, το οποίο θα προσκομίζεται στην ΕΠΑΕ και στη Δ/ση Πολεοδομίας σφραγισμένο από διπλωματούχο μηχανικό, αντίστοιχης ιδιότητας.
Γ. Λοιπές Περιοχές
α) Στις λοιπές εκτός κέντρου (όπως περιγράφεται πιο πάνω) περιοχές, επιτρέπεται ηανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους πεζόδρομους, προσαρμόζοντας την λύση κατάπερίπτωση έτσι ώστε να απομένει ικανό πλάτος ελευθέρων διαδρόμων 3,00 μέτρων και με μέγιστο αριθμό σειρών τραπεζοκαθισμάτων δύο (2).
β) Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμια πλάτους μόνο άνω των2,00 μέτρων. Τα τραπεζοκαθίσματα θα αναπτύσσονται u963 σε επαφή με την πρόσοψη του καταστήματος, με την προϋπόθεση εξασφάλισης ελευθέρου διαδρόμου για την κίνηση των πεζών προς την πλευρά του κρασπέδου πλάτους τουλάχιστον 1,00 μέτρου.
γ) Η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις υπόλοιπες πλατείες της πόλης, επιτρέπεταιμόνο όπου ο χώρος είναι κατάλληλα διαμορφωμένος για τέτοια χρήση και σε καμία περίπτωση στους διαδρόμους και στον χώρο πρασίνου των πλατειών.
Στις Δημοτικές Πλατείες που υπάρχουν Δημοτικά Αναψυκτήρια και εκμισθώνονται από τον Δήμο ή Δημοτική Επιχείρηση σε ιδιώτες η άδεια για αυξημένη χρήση τραπεζοκαθισμάτων ,θα χορηγείται ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων και οριοθέτηση της αρμόδιας υπηρεσίας.
● Απαγορεύεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και στα δύο πεζοδρόμια των παρακάτωοδών:
- Αθηνών σε όλο το μήκος
- Λαρίσης σε όλο το μήκος
- Γρ.Λαμπράκη σε όλο το μήκος
- Ελ. Βενιζέλου – Ιωλκού, σε όλο το μήκος
- Κ. Καρτάλη σε όλο το μήκος
- Πολυμέρη σε όλο το μήκος
- Παγασών, από Παπαδιαμάντη έως Αναλήψεως
- Αναλήψεως – Αγ. Δημητρίου, από Παγασών έως Απόλλωνος
- Αρ.Ζάχου σε όλο το μήκος
Δ. Περιοχή Ν. Παγασών
Στον πεζόδρομο της οδού Λεμάν (Φεκ.434/27-5-2002) από Ηρ.Πολυτεχνείου μέχρι Πανάκειας επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων μόνο στην πρόσοψη του καταστήματος και τηρουμένων των προϋποθέσεων του Ν.1080/80 και σε πλάτος από 4 έως 5 μέτρα κρινόμενο κατά περίπτωση μετά από οριοθέτηση της αρμόδιας υπηρεσίας (Γραφείο Δημοτικών Προσόδων) και τον έλεγχο της Δημοτικής Αστυνομίας, έτσι ώστε να απομένει ελεύθερος διάδρομος τουλάχιστον τεσσάρων (4) μέτρων.
Τα καταστήματα που βρίσκονται στον πεζόδρομο της οδού Λεμάν απαγορεύεται να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα στον κοινόχρηστο χώρο του αιγιαλού των Αλυκών. Στον αναφερόμενο κοινόχρηστο χώρο μπορούν να τοποθετούνται κατ’ εξαίρεση ομπρέλες και ξαπλώστρες –κατά περίπτωση – με την προϋπόθεση έκδοσης σχετικής άδειας από την αρμόδια υπηρεσία .
Η παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων (αιγιαλών) για την ανάπτυξήτους (ομπρέλες-ξαπλώστρες) μπορεί να γίνεται από τον Δήμο χωρίς την καταβολή τέλους και να διατίθεται δωρεάν και ελεύθερα προς εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε κάθεπερίπτωση ο όρος αυτός δεν αφαιρεί το δικαίωμα του Δήμου να διαθέσει με σχετικό διαγωνισμό των ανωτέρω χώρο για τη συγκεκριμένη u967 χρήση
Τα καταστήματα που δεν βρίσκονται στην οδό Λεμάν , (Παπαδάκου, Ηρ.Πολυτεχνείου, υπόλοιπο οδού Λεμάν από Δουλκέρογλου έως τέλος) επιτρέπεται να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα στον κοινόχρηστο χώρο του αιγιαλού που βρίσκεται έμπροσθεν του καταστήματος τους με αίτηση τους στην αρμόδια υπηρεσία (Γραφείο Δημ. Προσόδων )Στα υπόλοιπα πεζοδρόμια της περιοχής ισχύουν οι προϋποθέσεις της παρ.Γ περ.β με την ρητή απαγόρευση εγκατάστασης οποιασδήποτε μόνιμης κατασκευής επί του πεζοδρομίου.
Ε. Κοινόχρηστος χώρος αιγιαλού Αναύρου
Στα καταστήματα που βρίσκονται έμπροσθεν του κοινόχρηστου χώρου του αιγιαλού τουΑναύρου επιτρέπεται η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων μετά από οριοθέτηση τηςυπηρεσίας (Τμ.Δημ.Προσόδων – Δημοτ. Αστυνομία). Στον αναφερόμενο κοινόχρηστοχώρο μπορούν να τοποθετούνται κατ’ εξαίρεση ομπρέλες και ξαπλώστρες – κατάπερίπτωση – με την προϋπόθεση έκδοσης σχετικής άδειας από την αρμόδια υπηρεσία.

Ι Ι . ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ν.ΙΩΝΙΑΣ
Η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους της Ν.Ιωνίαςγίνεται μόνο στην πρόσοψη του καταστήματος και τηρουμένων των προϋποθέσεων του Ν.1080/80 και υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν εμποδίζεται η ασφαλή και άνετη διέλευση πεζών από τα πεζοδρόμια. Αποκλείεται η κατάληψη ολόκληρου του χώρου έμπροσθεν της πρόσοψης των καταστημάτων αυτών και μέχρι την γραμμή του πεζοδρομίου.Επί των Δημοτικών Πλατεών-χώρων πρασίνου που υπάρχουν Αναψυκτήρια η άδεια για αυξημένη χρήση τραπεζοκαθισμάτων, θα χορηγείται ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων και οριοθέτηση της αρμόδιας υπηρεσίας.
ΙΙΙ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΡΙΑΣ
ΣΤ. Αγριά
Στο Δήμο Βόλου έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα της χρήσης από τον ΟργανισμόΛιμένος Βόλου, στην χερσαία ζώνη λιμένος στην περιοχή της Αγριάς έως και τηνεπονομαζόμενη βίλα Φλωριά, στην περιοχή «Σουτραλί» για το διάστημα από 1.1.2011 έως 30.12.2013 με τους όρους που αναφέρονται στην υπ’ αρ. 196/10.2.2011 απόφαση του Δ.Σ.του ΟΛΒ Α.Ε. και όπως αυτοί έγιναν αποδεκτοί με την υπ’ αρ. 27/2011 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπή του Δήμου Βόλου.
Κατόπιν των ανωτέρω και υπό την απαραίτητη και απαρέγκλιτη προϋπόθεση ότι θα εξακολουθεί η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης από τον Ο.Λ.Β. Α.Ε.:
Τα καταστήματα που βρίσκονται έμπροσθεν του αιγιαλού Αγριάς μπορούν να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα στον χώρο του αιγιαλού, ομπρέλες και ξαπλώστρες –κατά περίπτωση –με την προϋπόθεση έκδοσης σχετικής άδειας από την αρμόδια υπηρεσία.
Απαγορεύεται η παραχώρηση και η κατάληψη του χώρου στους εξής χώρους :
1) Έμπροσθεν της εκκλησίας Αγ. Γεωργίου, σε όλο το μήκος του πεζοδρομίου που καταλαμβάνει η προβολή αυτής
2) Από το πρώην κέντρο «Διόνυσος» έως την πρόσοψη της οδού Α.Παπανδρέου (αυτής συμπεριλαμβανομένης). Ο χώρος της προβολής του πρώην κέντρου «Διόνυσος» και του χώρου Ηρώου Πεσόντων, επί της παραλίας θα διατίθενται αποκλειστικά και μόνο ως χώρος εκδηλώσεων και χώρος εκθέσεων του Δήμου αποκλειόμενης κάθε άλλης χρήσης.
3) Της περιοχής «εξέδρας – θεάτρου» στη πλατεία Ειρήνης και Φιλίας καθώς και πέριξ της κατασκευής αυτής σε πλάτος ενός μέτρου. Κατά τις ημέρες της «ψαράδικης βραδιάς» θα απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε ολόκληρη την πλατεία.Στον χώρο της πλατείας αυτής εκτός των άλλων θα αφήνεται διάδρομος πλάτους 4,00μ.
4) Σε ποσοστό μεγαλύτερου του 40% επί του μήκους της προβλήτας-σκάλαςελλιμενισμού σκαφών μετρούμενου από την συμβολή της με το κρηπίδωμα τηςπαραλίας έως την άκρη της με την προϋπόθεση ύπαρξης διαδρόμου διέλευσης πεζών στο μέσον αυτής ελάχιστου πλάτους 1,50μ. και μόνο εφόσον ο συγκεκριμένος προβλήτας δεν χρησιμοποιείται για τον ελλιμενισμό ή τροφοδοσία των πλεούμενων.
5) Η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επί του πεζοδρομίου, στην πάνω πλευρά του δρόμου.Στις προεκτάσεις των κάθετων δρόμων προς τη θάλασσα θα πρέπει να αφήνεται διάδρομος πλάτους τουλάχιστον 1,50 μέτρων έως τη θάλασσα.Στους χώρους εκτός της χερσαίας ζώνης λιμένα η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων θα γίνεται με οριοθέτηση της υπηρεσίας (Τμ.Δημ.Προσόδων). Στον αναφερόμενο κοινόχρηστο χώρο μπορούν να τοποθετούνται κατ’ εξαίρεση ομπρέλες και ξαπλώστρες –κατά περίπτωση – με την προϋπόθεση ύπαρξης σχετικής άδειας από την αρμόδια υπηρεσία.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου