Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Νερό και υδράργυρος . Αφιερωμένο στους κατοίκους της Χίου που το "απολαμβάνουν"!

οι πολίτες έχουν δικαίωμα να πίνουν καθαρό νερό από τη βρύση του σπιτιού τους, το Σύνταγμα το κατοχυρώνει και η Πολιτεία έχει υποχρέωση να το διασφαλίσει”

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Σκιαθιτών «Δύο Αλέξανδροι», διεξήχθη ενημερωτική ομιλία για το πρόβλημα του νερού από τον κορυφαίο επιστήμονα κ. Νίκο Κατσαρό.
Ο Δρ. Νίκος Κατσαρός, διευθυντής Ερευνών στον Δημόκριτο, πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας των ΗΠΑ, επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Maryland και του Imperial College της Αγγλίας, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόβλημα, καθώς...
θεωρεί το ζήτημα πολύ σοβαρό.
Ο κ. καθηγητής μελέτησε τα πορίσματα των αναλύσεων που...
έγιναν με ευθύνη της ΔΕΥΑΣ από το Γενικό Χημείο του Κράτους και από αναγνωρισμένα Εργαστήρια, με πρωτοβουλία συμβούλων της Αντιπολίτευσης.
Πυκνό ακροατήριο, όπως ήταν φυσικό, καθώς το πρόβλημα αφορά την ίδια τη ζωή των κατοίκων και το μέλλον του νησιού, παρόντες ο κ. Δήμαρχος, οι αρχηγοί όλων των Δημοτικών παρατάξεων και οι επικεφαλής της ΔΕΥΑΣ. Στο πολυπληθές κοινό, που περίμενε υπομονετικά την άφιξη του αεροπλάνου που θα έφερνε τον κ. καθηγητή, ο Δρ. Νίκος Κατσαρός εμπεριστατωμένα, με σαφήνεια και απλότητα εξήγησε τις αιτίες του προβλήματος, τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τον υδράργυρο, τους τρόπους αντιμετώπισης και απάντησε σε όλες τις απορίες και τα ατελείωτα ερωτήματα των ακροατών.
Ο κ. Νίκος Κατσαρός μίλησε για την μεγάλη επικινδυνότητα του υδραργύρου, που υπάρχει και στα θερμόμετρα υδραργύρου (έχει απαγορευτεί η κατασκευή τους) και τις λάμπες οικονομίας. (Τέσσερα θερμόμετρα υδραργύρου μολύνουν μια λίμνη 80 τετραγωνικών χιλιομέτρων). Εξήγησε ότι τα αντικείμενα αυτά, όταν χαλάσουν, δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με το δέρμα, αλλά αφού τα κλείσουμε σε νάιλον σακούλες, πρέπει να τα δώσουμε στην ειδική ανακύκλωση.
Οι επιπτώσεις του υδραργύρου στην ανθρώπινη υγεία είναι πολύ σοβαρές και αφορούν βλάβες στο συκώτι, τα νεφρά, το κεντρικό νευρικό σύστημα και διερευνάται η σχέση του με καρκινογενέσεις.
Ο κ. Νίκος Κατσαρός χαρακτήρισε γενικά καλό το νερό της Σκιάθου, από τις άλλες απόψεις. Ανέφερε ότι σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο πρέπει να αντικατασταθεί το δίκτυο, το κατασκευασμένο από σωλήνες αμιάντου. Τόνισε ότι το πρόβλημα που υπάρχει είναι σχετικά με τον υδράργυρο. Εξήγησε ότι τα επιτρεπτά όρια που βάζουν τα κράτη είναι σχετικά και επηρεάζονται από ιδιαίτερες συνθήκες και παράγοντες της κάθε χώρας. Έτσι εξηγείται π.χ. γιατί στην Αμερική το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι 2μgr/lt, ενώ στην Ευρώπη είναι 1 μgr/lt . Ο στόχος ως τοπική κοινωνία και χρέος της Δημοτικής Αρχής δεν είναι να κατεβεί η τιμή του υδραργύρου απλώς κάτω από το ανώτατο όριο, αλλά να περιορισθεί στο ελάχιστο, ως και να εξαλειφθεί, καθώς δρα συσσωρευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν αποβάλλεται. Ο κ. καθηγητής είπε ότι η Σκιάθος έχει τη δυνατότητα να διασφαλίσει υγιεινό νερό για τους κατοίκους της και αυτό πρέπει να αποτελέσει στόχο και για την υγεία και την ζωή των κατοίκων, αλλά και το μέλλον του τουρισμού. Πρότεινε το γοητευτικό όραμα να αποτελεί το υγιεινό νερό δελεαστικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την τουριστική ανάπτυξη. Δήλωσε ότι χρειάζεται να γίνουν μελέτες (υδρολογική και υδρογεωλογική), που θα οδηγήσουν στους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος (αφαλάτωση, κατασκευή λιμνοδεξαμενών, λιμνοφραγμάτων, επιλεγμένες γεωτρήσεις). Ανέφερε τους τρόπους με τους οποίους η Χίος, που αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα, έλυσε το ζήτημα.
Ο κ. Νίκος Κατσαρός τόνισε εμφατικά ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να πίνουν καθαρό νερό από τη βρύση του σπιτιού τους, το Σύνταγμα το κατοχυρώνει και η Πολιτεία έχει υποχρέωση να το διασφαλίσει.
Το ενδιαφέρον του κ. Νίκου Κατσαρού για το ζήτημα δεν τελείωσε με την διεξαχθείσα ομιλία, αλλά εξακολουθεί να το παρακολουθεί.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δύο Αλέξανδροι προχώρησε στη σύσταση τριμελούς Επιτροπής που θα παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώνει τους κατοίκους σχετικά με την πορεία του ζητήματος και τις ενέργειες που γίνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου