Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Το μουστάκι «πάει» και στους Έλληνες.

http://neoskosmos.com

ΤΗΣ ΜΙΚΕΛΑΣ ΡΑΜΠΙΑ
Ο αρχηγός της ομάδας, Κυριάκος ΓολσουτζίδηςΧιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο δείχνουν την υποστήριξή τους στον αγώνα κατά του καρκίνου του προστάτη και της κατάθλιψης, αφήνοντας μουστάκι κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Ήταν πλέον θέμα χρόνου οι «δικοί μας» Έλληνες της Αυστραλίας να δημιουργήσουν το ελληνικό δίκτυο και να δείξουν στον κόσμο ότι το μουστάκι «πάει» πολύ στους Έλληνες.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο μήνας του Νοεμβρίου έχει ιδιαίτερη σημασία για τους άντρες και για την ομάδα «Movember». Αν αναρωτιόσασταν για ποιο λόγο τώρα τελευταία βλέπετε όλο και...
περισσότερους άντρες να κυκλοφορούν στο δρόμο επιδεικνύοντας περήφανα το μουστάκι τους -ακόμα και κάποια τραμ κυκλοφορούν στο κέντρο της Μελβούρνης στολισμένα με το δικό τους «μουστάκι»- και απλώς νομίζατε ότι αυτό οφειλόταν σε κάποια καινούρια μόδα, εν μέρει είχατε δίκιο. Οι «Mo’ brothers» όπως αυτοαποκαλούνται είναι αποφασισμένοι να κάνουν ‘μόδα’ την ενημέρωση και την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα και γιατί; Η εκστρατεία του Movember (που προέρχεται από την λέξη ‘November’ (Νοέμβριος) και την λέξη ‘mo’ που σημαίνει μουστάκι στην αγγλική αργκό) ξεκίνησε από μία παρέα ανδρών στην Αδελαΐδα το 1999, οι οποίοι εφεύραν αυτήν την πρωτότυπη ιδέα για να ενημερώσουν και να υπενθυμίσουν στους άντρες να μην θεωρούν την υγεία τους ως κάτι το δεδομένο και ότι ο πιο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη παραμένει η πρόληψη. Και επειδή το χιούμορ είναι ένας πολύ καλός και ανάλαφρος τρόπος για να κινήσουν το ενδιαφέρον του κοινού, αποφάσισαν να αφήσουν μουστάκι κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, προσελκύοντας με αυτόν τον τρόπο την προσοχή του κόσμου σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Η ιδέα της εκστρατείας διαδόθηκε γρήγορα σε ολόκληρο τον κόσμο και μαζί με τους Αυστραλούς, χιλιάδες άντρες από την Αγγλία, τον Καναδά, τη Φιλανδία, την Νέα Ζηλανδία, την Αμερική, την Ισπανία και την Ολλανδία αφήνουν μουστάκι και υποστηρίζουν την εκστρατεία κάθε χρόνο.
Η καμπάνια αυτή, λοιπόν, πραγματοποιείται για ένα μήνα κάθε χρόνο, οι εθελοντές που λαμβάνουν μέρος ξεφορτώνονται τα ξυραφάκια και τις ξυριστικές τους μηχανές, και το κοινό προσφέρει χρήματα στην ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο προς υποστήριξη αυτής της πρωτότυπης σκέψης.
Αυτή η ιδέα δεν άργησε να κινήσει και το ενδιαφέρον των Ελληνοαυστραλών, με αρχηγό της ομάδας τον Κυριάκο Γολσουτζίδη. Ο Κυριάκος και τα μέλη της ομάδας ζουν και αναπνέουν γι’ αυτήν την εκστρατεία κάθε Νοέμβριο, δημιουργώντας ένα προφίλ σε διαδικτυακή σελίδα για δωρεές, ενημερώνοντας διαρκώς το κοινό για θέματα υγείας και αφήνοντας το περίφημο μουστάκι.
«Είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για την Ελλάδα. Ο άντρας στην ελληνική κοινωνία θεωρείται ο οικονομικός στυλοβάτης της οικογένειας, αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτές τις δύσκολες εποχές να του ασκείτε μεγάλη πίεση. Τα ψυχολογικά προβλήματα και η κατάθλιψη θεωρούνται -λόγω κοινωνίας- ένα θέμα ταμπού στην Ελλάδα. Οι άνδρες δύσκολα θα επισκεφτούν κάποιο ψυχολόγο για να καταπολεμήσουν σοβαρές ασθένειες όπως η κατάθλιψη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αυτοκτονίες να έχουν αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο καιρό» είπε ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας, Κυριάκος Γολσουτζίδης.
«Με αυτή την εκστρατεία βοηθάμε και τη δική μας παροικία ως ελληνοαυστραλοί αλλά και τους πατριώτες μας πίσω στην Ελλάδα. Η Movember έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο και η οικονομική βοήθεια πηγαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου», πρόσθεσε.
Ο Κυριάκος και η ομάδα του αποφάσισαν αυτόν τον χρόνο να ξεκινήσουν το ελληνικό δίκτυο του Movember, επηρεασμένοι από τις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τον αντίκτυπο που έχουν στην ψυχολογική υγεία των Ελλήνων.
«Είναι μια άσχημη περίοδος για την Ελλάδα αλλά ταυτοχρόνως και μια καλή ευκαιρία ενημέρωσης του ελληνικού κοινού για ζητήματα ψυχολογικής υγείας. Τα media αφιερώνουν το χρόνο τους στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας κι εδώ ερχόμαστε εμείς να υποστηρίξουμε με την καμπάνια μας ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσεις τα προβλήματά σου είναι η δυνατή ψυχολογική υποστήριξη και σ’ αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι» είπε ο Κυριάκος -του οποίου η προσωπική εμπειρία επί του θέματος έχει ξεκινήσει πριν 6 χρόνια, αφιερώνοντας 2 μήνες κάθε χρόνο για να δώσει κάτι πίσω στην κοινότητα του.
«Όλοι μπορούν να βοηθήσουν. Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει χρήματα, μπορεί να διαδώσει τον σκοπό της εκστρατείας με όποιο τρόπο μπορεί», πρόσθεσε.
Αν ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην εκστρατεία ή απλά να μάθετε περισσότερα μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ελληνικής προσπάθειας στο
http://au.movember.com/mospace/network/Greece ή για απευθείας δωρεές στο
http://au.movember.com/mospace/416342/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου