Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Αντίδραση του Ομογενειακού Τύπου της Αυστραλίας στο νέο γελοίο πρωτοσέλιδο του Πρώτου (ανα)Θέματος.

Πρώτο Θέμα τεύχος : 353 http://neoskosmos.com
Εκμεταλλευόμαστε Έλληνες λαθρομετανάστες στην Αυστραλία;
Ο πρωτοσέλιδος τίτλος του κύριου θέματος της μεγαλύτερης (ελέω κουπονιών Καρφούρ) ελληνικής εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ανέφερε την Κυριακή: «Μας κάνουν Αλβανούς των πέντε ηπείρων. Έλληνες Λαθρομετανάστες». Στην πρώτη σελίδα αναφέρεται, ακόμα, ότι η Αυστραλία περιορίζει τις τουριστικές βίζες σε Έλληνες, γιατί παραμένουν παράνομα στην Αυστραλία, κρύβονται από σπίτι σε σπίτι, κάνουν δουλειές του ποδαριού και τους «εκμεταλλεύονται σαν σκυλιά».
Δυστυχώς, δεν...
είχαμε το κείμενο του πρωτοσέλιδου θέματος (δεν καταχωρήθηκε στο ίντερνετ) και δεν ξέρουμε ούτε τι αναφέρει, ούτε ποιοι μίλησαν, ούτε αν οι ισχυρισμοί στηρίζονται με στοιχεία.
Επιφυλασσόμαστε να διαβάσουμε το κείμενο και να επανέλθουμε αύριο.
Με την ευκαιρία, όμως, αυτή, θέλουμε να επισημάνουμε ορισμένα σημεία:
*Τον τελευταίο καιρό, συχνά-πυκνά, ένα-δυο άτομα υποστηρίζουν ότι Έλληνες της Αυστραλίας «εκμεταλλεύονται» νεομετανάστες συμπατριώτες μας.
Πάγια θέση μας είναι ότι ούτε ένας συνάνθρωπός μας που έχει ανάγκη δεν θα πρέπει να πέφτει θύματα εκμετάλλευσης. Και αν υπάρχουν τέτοιοι εργοδότες, να καταγγέλλονται αμέσως και να υποστούν τις συνέπειες του νόμου.
Παράλληλα, όμως, είναι άδικο να γενικολογούμε και να κατηγορούμε μια ολόκληρη παροικία, ειδικά όταν ξέρουμε ότι οι συμπάροικοι, μεμονωμένα άτομα και οργανώσεις, κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν νεοφερμένους.
*Το επιχείρημα «γίναμε Αλβανοί» είναι απαράδεκτο και ρατσιστικό. Υπονοεί, δε, ότι οι Αλβανοί δεν παθαίνουν και τίποτα αν πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και αν κάνουν δουλειές του ποδαριού, αλλά «εμείς οι Έλληνες δεν επιτρέπεται να κάνουμε κάτι τέτοιο». Είναι ένα σαθρό και ρατσιστικό επιχείρημα. Θέλουμε, δε, να πιστεύουμε ότι είναι «εφεύρημα» της αθηναϊκής εφημερίδας και όχι  νεοφερμένων.
Υποστηρίζεται από κάποιους ότι έχουν έρθει στη Μελβούρνη μεταξύ 2.500-5.000 Έλληνες μετανάστες! Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται (από τους ίδιους κύκλους) οι ομογενείς που έχουν αυστραλιανή υπηκοότητα και έχουν παλιννοστήσει και τους οποίους, επίσης, ανεβάζουν σε μερικές χιλιάδες.
Από τα επίσημα στοιχεία (και του αυστραλιανού Υπουργείου Μετανάστευσης και της αυστραλιανής πρεσβείας στην Αθήνα) δεν προκύπτουν τέτοιοι αριθμοί. Είναι εξωφρενικά υπερβολικοί και καλό είναι αν δεν έχουμε στοιχεία να μην τους επικαλούμαστε. Κανείς δεν θα μας πάρει σοβαρά.
Τέλος, πρέπει, επίσης, να είμαστε προσεκτικοί: Για μας δεν υπάρχουν «παλαιοί μετανάστες» και «νεομετανάστες». Είμαστε όλοι το ίδιο! Και κάνουν λάθος όσοι «ποντάρουν» στη δημιουργία    αντιπαράθεσης στην παροικία μας μεταξύ νέων και παλαιών.
Οι παλαιοί έχουν χρέος να δώσουν κάθε δυνατή βοήθεια στους νέους και οι τελευταίοι να σεβαστούν τις όποιες απόψεις και αξίες των παλαιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου