Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Γαύδος. Νησί καθαρής ενέργειας.

http://gavdosfm.gr/

Άνεμος» καθαρής ενέργειας θα φυσήξει στο ακριτικό νησί της Γαύδου, όπου θα κατασκευαστεί σταθμός παραγωγής ενέργειας που αναμένεται να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού σε ποσοστό τουλάχιστον 80%. Το έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., που έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.600.000 ευρώ, χαρακτηρίζεται ως υβριδικό, καθώς συνδυάζει τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από...
διαφορετικές ανανεώσιμες πηγές (ήλιος, άνεμος, υδρογόνο κ.λπ.) και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

«Το Υβριδικό Σύστημα Ηλεκτροπαραγωγής (ΥΣΗ) στη Γαύδο είναι... καινοτόμο έργο, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην απόκτηση γνώσης για την συνεργασία ΑΠΕ στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών -κατ’ αρχάς, σήμερα- μικρών συστημάτων και αύριο ίσως εθνικών ηλεκτρικών συστημάτων», εξηγεί στη Real planet ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ιωάννης Τσιπουρίδης και προσθέτει: «Και αυτό, προσφέροντας παράλληλα ενεργειακές λύσεις που ενσωματώνουν προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο από τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές. Τέτοια καινοτόμα έργα μπορούν ταυτόχρονα να δώσουν νέα πνοή στην εθνική οικονομία, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και να καλύψουν άμεσες ανάγκες όχι μόνο του πολίτη καταναλωτή, αλλά και του πολίτη-μέλους μιας κοινωνίας με ανθρώπινο πρόσωπο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το νησί καλωσορίζει τις νέες και φιλικές για το περιβάλλον τεχνολογίες. Το 1984 εγκαταστάθηκε φωτοβολταϊκό πάρκο 24 kW στο λιμάνι του Καραβέ, το οποίο όμως πλέον δεν λειτουργεί. «Ήταν μια δοκιμή της ΔΕΗ για να δει πώς θα μπορούσε να δουλέψει κάτι τέτοιο στο νησί», αναφέρει ο δήμαρχος Γαύδου Στρατής Λαμπάκης και συνεχίζει: «Σταμάτησε γιατί το κόστος λειτουργίας του ήταν τεράστιο και η ΔΕΗ δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της διαχειρίστριας ιδιωτικής εταιρείας».


Πηγές ρύπανσης

Ούτως ή άλλως, έκτοτε, οι ανάγκες των κατοίκων αυξήθηκαν και δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν από την παλαιότερη εγκατάσταση. Το νησί ηλεκτροδοτείται από ντιζελογεννήτριες που τοποθέτησε η ΔΕΗ με το κλείσιμο του φωτοβολταϊκού πάρκου. «Είναι πηγές ρύπανσης και δεν ταιριάζουν στο νησί μας», λέει ο δήμαρχος. «Η κατασκευή του υβριδικού σταθμού θα σημάνει πολλά για μας».

Περιοχή Natura

Τόπος εξορίας τη δεκαετία του ’30, καλοκαιρινός προορισμός πλέον για όσους αναζητούν την απόλυτη ηρεμία, η Γαύδος είναι προστατευόμενη περιοχή Natura με ιδιαίτερα οικολογικά χαρακτηριστικά. Ως το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης και το πρώτο κομμάτι γης μετά τη θάλασσα και την έρημο Σαχάρα, προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για πλήθος μεταναστευτικών πουλιών: συνολικά έχουν καταγραφεί 121, τα 74 από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κινδυνεύοντα από το Birdlife International, 19 είναι απειλούμενα βάσει του Κόκκινου Βιβλίου Απειλούμενων Ειδών και 37 προστατεύονται από το κοινοτικό δίκαιο. Από πλευράς χλωρίδας, στο νησί ευδοκιμούν ο θαλασσόκεδρος και το πεύκο, με τις συστάδες του πρώτου να θεωρούνται ανάμεσα στις σημαντικότερες οικολογικά και τις πιο εκτεταμένες των ελληνικών ακτών.

Σήμερα, οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού ξεπερνούν, τον χειμώνα, τους 80 («μειώνονται στους 50 το καλοκαίρι, όταν οι τουρίστες φτάνουν τις 3.500!», σημειώνει ο δήμαρχος) και είναι 30 περισσότεροι από όσοι στην απογραφή του 2001. Το καλοκαίρι ζουν από τον τουρισμό, ενώ τον χειμώνα ασχολούνται με την αλιεία και την κτηνοτροφία. «Είναι πολύ ωραία εδώ τον χειμώνα. Δεν αισθανόμαστε μοναξιά, το μόνο πρόβλημα είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κρήτη», εξομολογείται ο Στρ. Λαμπάκης, για να συμπληρώσει: «Είναι βέβαια και το χωροταξικό. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα, ώστε να μη χτίζεται το νησί ανεξέλεγκτα».

Χρηματοδότηση

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου δεν υπάρχει προς το παρόν, καθώς βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής της πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα». «Απαξ και εγκριθεί η υλοποίησή του, θα προχωρήσει άμεσα», επισημαίνουν από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η πρόταση έχει υποβληθεί από κοινού με το ΚΑΠΕ (Τμήμα Τεχνολογιών ΑΠΕ και Υδρογόνου, Τμήμα Αιολικής Ενέργειας), το Πολυτεχνείο Κρήτης (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών), το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (Εργαστήριο Υλικών και Μεμβρανών για Περιβαλλοντικές Εφαρμογές, Ινστιτούτο Φυσικοχημείας) και τις εταιρείες Schneider Electric S.A. και HelioSphera S.A.


ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΧΑΪΝΗ
http://www.real.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου