Ο λόγος για τον κ. Θανάση Φραγκή και την επιχείρησή του με την άκρως ελληνική ονομασία «Nostimia», στην οποία τα ελληνικά είδη, όπως φέτα, γιαούρτι, ελιές, ελαιόλαδο, μέλι και κρασιά, δεν λείπουν ποτέ από τα ράφια της.
Γεννήθηκε στην... Κύμη αλλά για παραπάνω από είκοσι χρόνια έζησε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ασχολήθηκε με τον τουρισμό ως ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου, καθώς και με τις εισαγωγές αυτοκινήτων. Εκεί έμελλε να γνωρίσει την Ιαπωνέζα σύζυγό του, όπου μαζί πήραν την απόφαση να εγκαταλείψουν τη Γηραιά Αλβιόνα για την Απω Ανατολή με στόχο ένα καλύτερο κοινό μέλλον.
«Ελληνας εγώ, Ιαπωνέζα εκείνη, δεν μας ταίριαζε πια η Μεγάλη Βρετανία και έπρεπε να φύγουμε. Ετσι, καλύτερη λύση για εκείνη την εποχή ήταν η Ιαπωνία» αναφέρει στην «Espresso της Κυριακής» ο κ. Φραγκής, ο οποίος το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις εγκαταστάθηκε στην πόλη Μίτο, εκατό χιλιόμετρα βόρεια από το Τόκιο, ήταν μια σωστή έρευνα αγοράς που θα τον βοηθούσε να καταλήξει στην επόμενη επαγγελματική κίνησή του.
«Δύο χρόνια ψάχναμε το τι θα ασχοληθούμε. Είχαν περάσει πολλά από το μυαλό μας πριν καταλήξουμε στα τρόφιμα. Μόλις όμως το αποφασίσαμε, θεωρήσαμε ότι η πιο σωστή κίνηση ήταν να φέρουμε στην ιαπωνική αγορά ελληνικά προϊόντα».
Φέτα από τον Βόλο, ελιές από την Καλαμάτα
Για τον λόγο αυτόν μάλιστα ο κ. Φραγκής ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να βρει τους καλύτερους παραγωγούς, ώστε να μπορέσει να έχει μαζί τους μια άψογη συνεργασία, την οποία με τους περισσότερους κρατά μέχρι και σήμερα.
«Τα προϊόόντα μας είναι από τη Νότια και τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, τον Βόλο. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να έχουμε μια σωστή συνεργασία με επαγγελματίες ανθρώπους που θα είναι υπερήφανοι για το προϊόν που παράγουν. Θεωρώ λοιπόν ότι συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους και έτσι φέρνουμε στην Ιαπωνία την ελίτ των προϊόντων μας».
Οπως εξηγεί ο κ. Θανάσης Φραγκής, τα ελληνικά είδη αρέσουν πολύ στους Ιάπωνες πελάτες του, καθώς οι γεύσεις τους είναι κοντά σε αυτές που για χρόνια έχουν συνηθίσει. «Εχουμε κοντινές γεύσεις με την ιαπωνική κουζίνα. Δεν χρησιμοποιούν πολλά καρυκεύματα όπως και εμείς, αν εξαιρέσουμε βεβαίως κάποιες γεύσεις που μας έχουν έρθει από την Ανατολή. Και εκείνοι όπως κι εμείς χρησιμοποιούν αρωματικά φυτά. Ενα τέτοιο στην Ελλάδα είναι η ρίγανη».
Μεσογειακή διατροφή vs ιαπωνικής
Ολα τα προϊόντα στο «Nostimia» παρουσιάζουν μιαν ανοδική πορεία στις πωλήσεις τους. «Είμαστε εισαγωγείς και χονδρέμποροι. Δεν πουλάμε λιανική παρά μόνο μέσα από την ιστοσελίδα μας. Τα προϊόντα μας βρίσκονται σε μαγαζιά, εστιατόρια, ξενοδοχεία. Εμείς προσπαθούμε να τα προωθούμε ώστε να τα γνωρίσουν και να τα εμπιστευτούν όσο γίνεται περισσότεροι επαγγελματίες».
Επίσης, μέσα από την ιστοσελίδα Nostimia.com ο κ. Φραγκής ενημερώνει για διάφορα θέματα τους επισκέπτες της, με βασικότερο την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. «Η μεσογειακή διατροφή είναι φυσικά η κρητική διατροφή. Προσπαθώ λοιπόν να τους πείσω ότι η δίαιτά μας είναι άκρως υγιεινή, με αποτέλεσμα όποιος την ακολουθεί να του χαρίζει μακροζωία, όπως το ίδιο υποστηρίζουν και οι Ιάπωνες για τη δική τους. Εμείς έχουμε σαν βάση στη διατροφή μας το ελαιόλαδο, εκείνοι το ψάρι και τα μανιτάρια, που αγαπάνε πάρα πολύ. Επίσης, μέσα από την ιστοσελίδα μας, που είναι στα κινεζικά και τα αγγλικά, δεχόμαστε από πολλούς Ιάπωνες απευθείας παραγγελίες για τα σπίτια τους. Τους αρέσει η φέτα, ενώ ενθουσιάζονται και με το λάδι μας».
Πολύτιμη η αρωγή της συζύγου του
Στην επιχείρηση σημαντικό ρόλο παίζει και η σύζυγος του κ. Φραγκή, η οποία έχει γίνει το δεξί του χέρι. «Χωρίς εκείνη δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα εδώ μόνος μου. Είναι σημαντική η βοήθειά της, γιατί εκείνη γνωρίζει καλύτερα τη νοοτροπία εδώ. Εγώ ελάχιστα μπορώ να συνεννοηθώ μαζί τους, ενώ έχω πάντα εκείνη στο πλευρό μου που αναλαμβάνει τα πάντα. Η γραφή τους είναι δύσκολη, όπως γνωρίζουμε». Σημαντική είναι η βοήθεια που παρέχουν στον Ελληνα επιχειρηματία ο Ελληνας πρεσβευτής και ο εμπορικός μας ακόλουθος.
«Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τους ανθρώπους αυτούς που μας συμπαραστέκονται με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Βρισκόμαστε όλοι μακριά από την πατρίδα μας και προσπαθούμε να είμαστε ενωμένοι. Χωρίς να είμαστε στην Ελλάδα, κατανοούμε το πρόβλημα της πατρίδας και των Ελλήνων. Είναι κρίμα για τη χώρας μας να συζητιέται με τόσο αρνητικό τρόπο παγκοσμίως. Η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει. Πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και όλα θα πάνε μια χαρά»
.Espresso
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου