ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ουδεμία αμφιβολία ότι στην Ελλάδα η παραοικονομία διαθέτει πολλές «παραφυάδες», αφού διαπερνά σχεδόν κάθε μορφή της παραγωγικής διαδικασίας. Ο προσδιορισμός της συνολικής απώλειας εσόδων που υφίστανται τα κρατικά ταμεία είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά δύσκολος. Όλες οι ...έρευνες όμως συγκλίνουν στο ότι το μέγεθος της ανεπίσημης οικονομίας προσεγγίζει περίπου το 1/3 του ΑΕΠ. Ειδικότερα στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων το λαθρεμπόριο καυσίμων θεωρείται υπαίτιο για τη συνεχή «αιμορραγία» δισεκατομμυρίων ευρώ.
ΠΑΡ'Α ΟΛΑ αυτά σε γενικές γραμμές οι παραβάτες παραμένουν για πολλά χρόνια στο «απυρόβλητο». Στην πραγματικότητα η πολιτική βούληση για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων μέσω της παραδειγματικής τιμωρίας των υπευθύνων δεν ήταν ποτέ αρκούντως ισχυρή. Το γενικότερο κλίμα ατιμωρησίας που επικράτησε στην ελληνική κοινωνία τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την υποτιθέμενη αδυναμία στον εντοπισμό των λαθρεμπόρων, επέτρεψε τη διαιώνιση ενός νοσηρού φαινομένου με βαρύτατες απώλειες για τον κρατικό κορβανά.
ΟΜΩΣ ΟΙ πρόσφατες αποκαλύψεις για λαθρεμπόριο καυσίμων ακόμα και σε οχήματα του στρατού φαίνεται ότι κινητοποίησαν τις αρμόδιες αρχές.
Έτσι, έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να υιοθετήσει σύγχρονες μεθόδους για την καταπολέμησή του, όπως το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης, που δημιούργησαν από κοινού η ΓΓΠΣ και το ΣΔΟΕ. Η εξυγίανση του τομέα των καυσίμων αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ συγκυρία, όπου μειώνεται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, δεν επιτρέπεται η διατήρηση «νοσηρών» φαινομένων, που στερούν έσοδα από το Δημόσιο και οδηγούν σε αύξηση της φορολογίας, προκαλώντας νέα δυσβάσταχτα βάρη στους πολίτες.
http://newsmessinia.blogspot.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου