Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Διήμερο «Μνήμης και Οφειλής» προς τιμή των «Πηλιοριτών Ευεργετών»


Στο «Αχιλλοπούλειο» Λύκειο Τσαγκαράδας

Εδώ στο Πήλιο ο Κένταυρος Χείρωνας σμίλεψε και μορφοποίησε άντρες με δυνατό σώμα νου και ψυχή. Τους δίδαξε να ονειρεύονται και να μην βολεύονται! Έτσι οι μαθητές του, Ιάσονας, Ασκληπιός, Αχιλλέας…κινήσανε για το όνειρο και το κατακτήσανε!

Εδώ στο Πήλιο γεννήθηκαν άντρες που ονειρεύονταν και δεν βολεύονταν και κυνηγώντας το όνειρο πήγαν στην χώρα του Φαραώ, την Αίγυπτο. Δούλεψαν, κοπίασαν, δημιούργησαν, έχοντας το ...νου και την ψυχή δοσμένα στην φιλτάτη πατρίδα και ιδιαίτερα στη Γενέθλια Γη!

Οι Αδελφοί Αχιλλόπουλοι, ο Ευάγγελος και ο Σοφοκλής.
Ο Νικόλαος Νανόπουλος. Ο Ιωάννης Αντωνίου Καρτάλης.
Και μια πλειάδα ανδρών που κάτεχαν ότι : «Πίσω δεν έχει το διάβα των ανθρώπων. Πίσω τα χνάρια μένουν. Στέρεα και βαθιά το χρόνο να δαμάζουν».

Ο Βεργόπουλλος Ιωάννης. Ο Διανέλλος Δημήτριος. Ο Γεώργιος Κάλβαρης. Οι οποίοι αντί της γενέθλιας γης μύραναν και ευωδίασαν στην δική μου γενέθλια γη, την μικρή πικρή γλυκιά πατρίδα, την Κύπρο.

Στην άνυδρη εποχή μας και στο ξόδι των αξιών που ζούμε αυτές οι μορφές είναι οι φαροδείκτες και οδοδείκτες των μεγάλων αξιών: χρέος, αλληλεγγύη, αγάπη στον συνάνθρωπο…με μια λέξη Ανθρωπιά!

Με αγάπες και συγκινήσεις, που κάποτε ξενίζουν (κατά τον Αλεξανδρινό μας ποιητή, τον Καβάφη), έπλευσαν στα νερά της Αιγύπτου, της Κύπρου και καταξιώθηκαν…

Ο άνθρωπος καταξιώνεται όταν εκπληρώνει το χρέος του χωρίς εξωτερικό εξαναγκασμό και με ανιδιοτέλεια, χωρίς προσδοκία του κέρδους. Το χρέος που είναι μεταξύ πολλών η διαφύλαξη της ελευθερίας και της γλώσσας. Η διαφύλαξης της πολιτισμικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας. Η διαφύλαξη και η εφαρμογή του ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η καλλιέργεια και η εμπέδωση των αρχών του δικαίου.

Η προώθηση της φιλίας, της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης των λαών. Το χαμόγελο στον διπλανό μας. Η βοήθεια στον συνάνθρωπο. Τον συνάνθρωπο υπηρέτησαν με το πολυσχιδές έργο τους οι Πηλιορίτες ευεργέτες.

Η ερευνητική ομάδα, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ Λυκείου και ο Διευθυντής του Σχολείου μας που είναι και ο υπεύθυνος της ομάδας πραγματοποίησαν το Σάββατο στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Ζαγοράς- Μουρεσίου στην Τσαγκαράδα αφιερωμένη στους Πηλιορείτες ευεργέτες.

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας. Το θέμα της έρευνας είναι «Η συμβολή των Πηλιοριτών Ευεργετών στην Εκπαίδευση του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου και της Κύπρου».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν με μηνύματα η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Τσαλτάς Γρηγόριος.

Ήταν παρόντες και χαιρέτησαν ο Αντιδήμαρχος Ζαγοράς- Μουρεσίου Μπρίζης Θεόδωρος, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας Δοδοντσάκης Γεώργιος, ο Διευθυντής του Λυκείου Πολεμιδίων Μπαρρής Κυριάκος ο οποίος συνοδευόταν από τον Καθηγητή Σάββα Παρασκευά και εξαμελή μαθητική αντιπροσωπεία, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου Ιωάννης Κανάρης, η Διευθύντρια του Γυμνασίου Τσαγκαράδας Μητσοπούλου Πολυξένη, και η Αλμπάνη Γεωργία ως εκπρόσωπος του Δ.Σ. των Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου-Λυκείου Τσαγκαράδας.

Παρευρέθηκαν η Σχολική Σύμβουλος Αδάμου Μαρία, ο πρώην δήμαρχος Ιωάννου Δημήτριος, ο Γραμματέας και το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Κυπρίων Νομού Μαγνησίας Παντελής Παπαδόπουλος και Νικολέττης Παύλος, καθηγητές και καθηγήτριες του Γυμνασίου- Λυκείου Τσαγκαράδας.

Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση προκάλεσε στους διοργανωτές αλλά και στο πολυπληθές ακροατήριο η παρουσία των εγγονών του ευεργέτη Νανόπουλου, Ήβης, Μελίνας, Δημήτρη (Πεζούλα) και του δισέγγονου (Νανόπουλου) Δημήτρης ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση.

«Οι ευεργέτες διαχρονική παρουσία- οφειλή» ήταν το θέμα της εισήγησης του Διευθυντή του «Αχιλλοπούλειου» Λυκείου Τσαγκαράδας και Υπεύθυνο Καθηγητή της Ερευνητικής Ομάδας Αδάμο Α. Μουζουρή.

Την εισήγηση εμπλούτιζαν αποσπάσματα από τις εργασίες των υπο-ομάδων. Για τους Αχιλλόπουλους, Ευάγγελο και Σοφοκλή, αναφέρθηκε η μαθήτρια και μέλος της υπο-ομάδας Α’ Βασιλική Κουτρουμάνου (Μέλη:Πολυχρόνου Βασιλική, Βακαλούδη Χρύσα, Θερσίτη Κατερίνα, Νικολάου Μαρία).

Για τον Νικόλαο Νανόπουλο η μαθήτρια και μέλος της υπο-ομάδας Β’ Κατερίνας Τάφα (Μέλη: Μπαρούτι Κατερίνα, Μαρία Κασίδη, Ελένη Πολυχρόνου, Πατατούκος Στέφανος).
Για τον Ιωάννη Καρτάλη ο μαθητής και μέλος της υπο-ομάδας Γ’ Στέργιος Καρκάλας (Μέλη: Αλμπάνης Δημήτρης, Αλμπάνης Γιάννης, Κρινάκης Νίκος, Τσουτσουλιανούδης Γιώργος, Καλαφάτης Νεκτάριος).

Για τους ευεργέτες Βεργόπουλο Ιωάννη, Διανέλλο Δημήτριο και Κάλβαρη Γεώργιο αναφέρθηκε διεξοδικά ο εισηγητής.
Την εισήγηση την εμπλούτιζε επίσης και η προβολή φωτογραφιών και εγγράφων που συνέλεξαν από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Μαγνησίας) όταν τα επισκέφτηκε και από το Αρχείο του Λυκείου Τσαγκαράδας που περισυνέλεξε και επεξεργάστηκε η Ερευνητική Ομάδα από διάφορες άλλες πηγές. Την επιμέλεια της προβολής είχε ο μαθητής Αλμπάνης Δημήτρης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης η μαθήτρια Βασιλική Πολυχρόνου.

Την Κυριακή 11 Μαρτίου η Ερευνητική Ομάδα τέλεσε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Τσαγκαράδας μνημόσυνο προς τιμή των «Πηλιοριτών Ευεργετών». Στο μνημόσυνο παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Ζαγοράς και Μουρεσίου Αντώνογλου – Κασσαβέτης Γεώργιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου