Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Λάδωμα η Γραφειοκρατία: Για κατάστημα e-shop, ζήτησαν ακτινογραφία πνευμόνων και δείγμα κοπράνων!

Τα χάλια μας (κ.κ. Χρυσοχοϊδη Διαμαντοπούλου) σε άρθρο του Ν.Υ.Times με τίτλο "Η γραφειοκρατία «πνίγει» την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα"!

.Το πώς επιχειρηματικές ιδέες «πνίγονται» στην ελληνική γραφειοκρατία, καταδεικνύει η «ΝΥΤ», περιγράφοντας την εμπειρία του κ. Φώτη Αντωνόπουλου, προγραμματιστή υπολογιστών, ο οποίος αποφάσισε ότι θέλει να ανοίξει μία διαδικτυακή εταιρεία για να πουλάει προϊόντα ελιάς.
Συγκεκριμένα, η...
«ΝΥΤ» επισήμανε ότι ο 36χρονος Φώτης Αντωνόπουλος χρειάστηκε 10 μήνες, κατά τους οποίους διέσχιζε την πόλη για να συγκεντρώσει τις δεκάδες εγγράφων και σφραγίδων ώστε να λάβει την έγκριση. Ωστόσο, ακόμη και αυτά δεν ήταν αρκετά. Στην πιο παράδοξη απαίτηση από όλες, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που ήθελε να ιδρύσει, έπρεπε -όπως ζητούσε το υπουργείο Υγείας- να υποβάλει ακτινογραφίας πνευμόνων και δείγμα κοπράνων, καθώς επρόκειτο για επιχείρηση τροφίμων.
«Γελάω πλέον με όλα αυτά», δήλωσε ο ίδιος. «Αλλά δεν θα ήταν τόσο αστεία αν δεν είχα μία τόσο καλοπληρωμένη εργασία ήδη. Θα ήταν ο απόλυτος εφιάλτης», πρόσθεσε.
Με την Ελλάδα να εισέρχεται στον 5ο χρόνο ύφεσης, οι νέες επιχειρήσεις αποτελούν μία ελπίδα να αντιστραφεί η κατάσταση. Μόλις πέρυσι όμως τουλάχιστον 68.000 μικρές και μεσαίες εταιρείες έκλεισαν. Σχεδόν 135.000 θέσεις εργασίας εξαφανίστηκαν και οι προβλέψεις για το 2012 δεν είναι ευχάριστες.
Και παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, το κλίμα του επιχειρείν παραμένει αβυσσαλέο. Σε πρόσφατη έκθεσή της, με τίτλο «Η Ελλάδα σε 10 χρόνια» η McKinsey & Company περιέγραφε την ελληνική οικονομία ως «χρόνια παθούσα από τις αντίξοες συνθήκες για επιχειρήσεις».
«Αυτό που συνέβη σε εμάς δεν είναι η μεμονωμένο περιστατικό. Αυτό γίνεται με όλους όσους προσπαθούν να ξεκινήσουν μία εταιρεία και είναι πολύ απογοητευτικό», είπε ο κ. Αντωνόπουλος στη «ΝΥΤ».
Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι σχετικά νέο στην Ελλάδα, αλλά σε ανάπτυξη. Ομως οι πληρωμές για διεθνείς πωλήσεις επίσης συναντούν δυσκολίες. Τρεις διαφορετικές ελληνικές τράπεζες, όταν ζήτησε τεχνική στήριξη, δεν μπόρεσαν να του παρέχουν.
Ζήτησαν τα σχετικά συμφωνητικά να είναι υπογεγραμμένα αποκλειστικά στα ελληνικά, αν και ο κ. Αντωνόπουλος τους εξήγησε ότι οι ξένοι πελάτες του δεν θα καταλάβαιναν τι αναφερόταν στα έγγραφα.
Τελικά, στράφηκε στην «PayPal» που εξειδικεύεται σε πληρωμές μέσω του Διαδικτύου και είχε ό,τι χρειαζόταν για να ξεκινήσει μέσα σε 10 λεπτά.
«Ο,τι και αν μου πείτε, θα το πιστέψω. Τα έχω δει όλα», είπε σχετικά ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, υποστηρίζοντας ότι μέρος του προβλήματος του κ. Αντωνόπουλου ήταν η απροθυμία του να πληρώσει το «γρηγορόσημο» τις απαραίτητες δηλαδή δωροδοκίες για να προχωρήσουν τα αιτήματά του.
Ο κ. Αντωνόπουλος ήλπιζε ότι η «OliveShop.com» θα μπορούσε να αποτελέσει μία περίπτωση-παράδειγμα, δείχνοντας στους νέους Ελληνες, κυρίως όσους έχουν άνεση με τους υπολογιστές, ότι δεν θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα για να βρουν δουλειά.
Από την αρχή της λειτουργίας της η εταιρεία του είχε προβλήματα. Η χειρότερη στιγμή ήταν όταν εκπρόσωποι δημόσιων υπηρεσιών πήγαν για έλεγχο και διαφώνησαν για τη νομιμότητα μία κυκλικής σκάλας που υπήρχε στο κατάστημα. «Ημασταν έτοιμοι να φύγουμε και να συστήσουμε την εταιρεία στην Αγγλία», είπε ο κ. Αντωνόπουλος.
Κάποια στιγμή δέχθηκα μία τεράστια παραγγελία από τη Δανία. Αλλά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή ήταν τόσο μεγάλες που αποφάσισαν να μην προχωρήσουν.
Αντίθετα, στο να διεκπεραιώσουν μία ανάλογη παραγγελία από τις ΗΠΑ και να λάβουν την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής πήρε μόλις 24 ώρες. «Εγιναν όλα διαδικτυακώς. Στην Ελλάδα τίποτε δεν μπορεί να γίνει με αυτό τον τρόπο», είπε στη «ΝΥΤ».
Ακόμη και έτσι, συμπλήρωσε, η δική του ιστορία είχε καλό τέλος. Σε μόλις 5 μήνες λειτουργίας η εταιρεία του έχει στείλει προϊόντα στις ΗΠΑ, στην Αργεντινή, στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία, ακόμη και στη Μογγολία και καλύπτει τα έξοδά της. «Το δείγμα κοπράνων δεν μπορεί να είναι το επίκεντρο της ιστορίας. Εμείς τα καταφέραμε», κατέληξε ο κ. Αντωνόπουλος...

 Αγγελος Τζωρτζίνης
Εθνικος Κήρυξ - «New York Times»

1 σχόλιο:

  1. Δεν συμφωνώ, ούτε με τον κύριο Αντωνόπουλο, ούτε με τους ΝΥΤ.
    Τα επί πλέον δικαιολογητικά για την ίδρυση επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι και η παραγωγή - τυποποίηση και εμπορία τροφίμων, δεν είναι Ελληνική πρωτοτυπία και κυρίως στις ανεπτυγμένες υγειονομικά χώρες ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΑΣ τον οποίο έχουμε δανειστεί και εφαρμόσαμε. Αν δεν εφαρμόσουμε τέτοια προληπτικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών, τα αμερικανάκια θα μας γαμήσουν το κέρατο.
    Επικεντρώνομαι εκεί που επικεντρώνεται ο "ενδιαφερόμενος" και εξηγούμαι:
    1.--- Το να κάνεις ΚΑΙ ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων, δεν σημαίνει ότι δεν υποχρεούσαι να έχεις τις κλασικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης και συντήρησης τροφίμων και οι εγκαταστάσεις αυτές ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟ ΕΚΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ να υπόκεινται σε υγειονομικούς ελέγχους. Η εκτεταμένη διαφθορά ατόμων που απασχολούνται σε τέτοιες υπηρεσίες, δεν είναι λόγος κατάργησης των υγειονομικών ελέγχων (που γίνονται σε όλον τον κόσμο, αλλά είναι λόγος καταγγελείας και εκδίωξης των επίορκων κοπριτών.
    2.--- Τα ιατροδιαγνωστικά εργαστήρια είναι αρκετά οργανωμένα, πάρα πολλά και οικονομικά και δεν χρειάζεσαι περισσότερο από 2-3 ώρες για να βγάλεις όλα τα ιατρικά πιστοποιητικά (αίματος - κοπράνων - ακτινογραφίες). Το αν είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι (μέτοχοι και προσωπικό) στην εταιρεία του ενδιαφερόμενου, δεν πολλαπλασιάζει τον χρόνο ενασχόλησης του ενός, αλλά αφορά χρόνο διαμοιραζόμενο στον καθένα απασχολούμενο.
    Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά ίδρυσης (πολλά ή λίγα δεν το εξετάζω, όπως δεν το εξετάζει και ο συγκεκριμένος έμπορος), είναι ίδια για οποιαδήποτε επιχείρηση. Δέκα χρόνια είχα κάνει στον ιδιωτικό τομέα και ποτέ δεν είχα πρόβλημα, όταν σαν λογιστής ίδρυα επιχειρήσεις πελατών. Αν συνέβαινε να πέσω πάνω σε κοπρίτη, αυτός μετάνιωνεώρα και τη στιγμή που του τύχαινα εγώ.
    Αν ο συγκεκριμένος "τηλε-έμπορος" λέει ότι έκανε εξετάσεις αίματος και κοπράνων με ....τηλεδιάσκεψη, ή ότι έχεις έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και αυτό σου φτάνει για να στήσεις επιχείρηση τροφίμων μόνο με ηλεκτρονική υπόσταση έ, με συγχωρείτε, αλλά νομίζω ότι πρόκειται για μαλάκα ή απατεώνα και όχι για επιχειρηματία.
    ΜΗΠΩΣ ΕΜΑΘΕ ΟΤΙ ΓΑΜΙΩΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΗΡΘΕ ΣΑΝ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ???
    ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ????
    ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΛΑΜΒΑΝΩ:
    Αν δεν εφαρμόσουμε αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες και ελέγχους στο προσωπικό και στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων τροφίμων και φαρμάκων, ξένοι υγειονομικοί οργανισμοί, με πρώτον τον αμερικάνικο, θα μας κόψουν τον κώλο.
    Το ότι ο ενδιαφερόμενος λέει μπούρδες, φαίνεται και από το φανταστικό μυθιστόρημά του για την «PayPal», η οποία συνεργάζετααι εδώ και πολλά χρόνια, και με όλες τις ελληνικές τράπεζες με τους ίδιους ακριβώς κανόνες που έχει θέσει διαθνώς.
    Τα λαδώματα, πρέπει να σε τρώει ο πομπός σου για να τα δίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή