Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Διπλή καθαίρεση του «Επισκόπου» της Ομοσπονδίας

Διπλό, ιερατικό ξήλωμα υπέστη ο πρώην «Επίσκοπος» των ΓΟΧ Αυστραλίας και νυν «Επίσκοπος» της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας Αυστραλίας κ. Χριστόδουλος.
Όπως αποκαλύψαμε στο Νέο Κόσμο του Σαββάτου, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθαίρεσε τον Επίσκοπο Τριμυθούντος κ. Χριστόδουλο δια σωρεία εκκλησιαστικών παραπτωμάτων και τον επανέφερε στην τάξη των μοναχών.
Χθες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος Πατρίου Ημερολογίου (παράταξη παλαιοημερολογιτών Αυξεντίου) μας κοινοποίησε απόφασή του Πρωτοβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου της (Απόφασις 1-2011/21/05/2011) δια της οποίας...
καθαιρεί, και αυτή, τον κ,. Χριστόδουλο από το αρχιερατικό του αξίωμα, δια σωρεία εκκλησιαστικών παραπτωμάτων, και τον επαναφέρει στην τάξη των μοναχών.
 Αμφότερες οι αποφάσεις (Οικουμενικού Πατριαρχείου και Παλαιοημερολογιτών Αυξεντίου) στιγματίζουν έντονα την «βλάσφημον επσιτολήν κατά του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου» που απέστειλε ο κ. Χριστόδουλος προς τον Επίσκοπο Δορυλαίου (11/03/2011) εις την οποία χαρακτήριζε το Οικουμενικό Πατριαρχείο «αμαρτωλή μητέρα» και την ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας «αμαρτωλή» θυγατέρα της.
 «Η Εκκλησία εις την οποίαν ανήκετε είναι η αμαρτωλή θυγάτηρ αμαρτωλής μητρός» έγραφε ο κ. Χριστόδουλος προς τον Επίσκοπο της κανονικής εκκλησίας Αυστραλίας, προκαλώντας τη μήνι του Φαναρίου και των άλλων κέντρων της Ορθοδοξίας, του Εθνικού Κέντρου και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ομογένειας, που ακολουθεί το νέο ημερολόγιο.
Η απόφαση της ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Αρ. Πρωτ. 468) καταλήγει με την «καταβίβαση» του Χριστόδουλου, κατά κόσμον Ευστράτιου Βασιλάρη, στην τάξη των μοναχών.
«Εφ' ω και εν Αγίω Πνεύματι αποφαινόμενοι Συνοδικώς ορίζομεν όπως ό διαληφθείς τέως Ιερομόναχος Ευστράτιος Βασιλάρης υπάρχη από του νυν καθηρημένος του  ιερατικού αυτού βαθμού και αξιώματος, εις την τάξιν και αύθις των μοναχών επαναφερόμενος».
Εξ ίσου σκληρή και η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της παράταξης Αυξεντίου ακυρώνει τη «διαπίστευση» του Χριστόδουλου στη Μητρόπολη ΓΟΧ Αυστραλίας και Πάσης Ωκεανίας και, κατά πλειοψηφία, «επιβάλλει αυτώ την ποινήν της καθαιρέσεως εκ του υψηλού της Αρχιερωσύνης Υπουργήματος, κατατάσσον αυτόν και επαναφέρον εις την τάξιν των Μοναχών, ανακαλεί τα προς αυτόν ευεργετήρια γράμματα ως μηδέποτε ποτέ γενόμενα, καθώς και οποιαδήποτε άλλα έγγραφα έχει ούτος εις την κατοχή του….».
Υπενθυμίζουμε, ότι ο κ. Χριστόδουλος διαδέχθηκε τον πρώην Αδελαΐδας Ιάκωβο, πρώτο απεσταλμένο «Επίσκοπο» του Αυξεντίου στη νεοσύστατη Μητρόπολη ΓΟΧ Αυστραλίας και Πάσης Ωκεανίας. Ο Ιάκωβος εγκατέλειψε την Αυστραλία προ μηνών και στη συνέχεια αποσχίστηκε από την ομάδα Αυξεντίου διαμαρτυρόμενος για «τη σκανδαλιστική συμπεριφορά» του Αυξεντίου κατά την επίσκεψή του στην Αυστραλία.
Πριν την προσχώρησή του στους λεγόμενους Γνήσιους Ορθοδόξους Χριστιανούς, ο Βασιλάρης ήταν κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδος και ανήκε στη Μητρόπολη Μεγάρων. Προ διμήνου, περίπου, εμφανίσθηκε στην Αυστραλία ως «Επίσκοπος» Χριστόδουλος Τριμυθούντος της ομάδας των παλαιοημερολγιτών του Αυξεντίου – μίας από τις ασθενέστερες ομάδες στο χώρο των παλαιοημερολογιτών.
Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΧ
 Η δημοσιοποίηση των καθαιρέσεων συνέπεσε με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ορθόδοξων Κοινοτήτων Αυστραλίας, ότι διακόπτει τη συνεργασία της με τους Γνήσιους Ορθοδόξους Χριστιανούς – Παράταξη Αυξεντίου.
http://neoskosmos.com/news/el/node/14700

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου