Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Τορόντο Σωτήριος: “Δεν ζητάμε βοήθεια από την Ελλάδα”


Ελληνικό χρώμα είχε η ακολουθία του Καναδού πρωθυπουργού Στήβεν Χάρπερ που επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα και την Αγία Λαύρα. Και αυτό γιατί δεν ήταν μόνον ο εκπρόσωπος Τύπου της καναδικής κυβέρνησης Δημήτρης Σιούτας που συμμετείχε, αλλά και ένας υπουργός ελληνοκυπριακής καταγωγής και ένας επίσης βουλευτής. Κορυφαίο όμως πρόσωπο στην πρωθυπουργική ομάδα ήταν ο...
Ελληνας Μητροπολίτης Τορόντο κ. Σωτήριος, ο οποίος υπήρξε συμφοιτητής του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1956 1960).
Με την απόφασή του αυτή ο Πρωθυπουργός του Καναδά, ήθελε να τιμήσει την Ορθόδοξη κοινότητα της χώρας του στο πρόσωπο του κ. Σωτηρίου. Περιμένοντας την άφιξη του Καναδού πρωθυπουργού Στήβεν Χάρπερ και της συζύγου του, τους οποίους συνόδευε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλήσαμε για λίγο με τον Σεβασμιώτατο κ. Σωτήριο.
“Η προηγούμενη φορά που επισκέφθηκα την Αγία Λαύρα”, μας είπε, “ήταν στα 1976, και τότε ήμουν Επίσκοπος. Θυμάμαι πολύ λίγα πράγματα από εκείνη την επίσκεψη. Τώρα όμως, χαίρομαι που είμαι εδώ. Σας βλέπω χαμογελαστούς, περιποιημένους, γεμάτους ζωή και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Παρά τις δυσκολίες που περνά με τα οικονομικά της η πατρίδα, δεν βλέπω κατάθλιψη στα πρόσωπά σας, βλέπω ωραίους ανθρώπους και νοιώθω πολύ ευχάριστα”.
Μιλώντας για τον Καναδά, όπου διακονεί, παρατήρησε πως “είναι μια περίφημη χώρα, εξήντα οκτώ φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα σε έκταση, με 33.000.000 πληθυσμό, από τους οποίους οι Ορθόδοξοι είναι 1000.0000 και οι Ελληνες Ορθόδοξοι είμαστε 350.000. Είμαστε καλά οργανωμένοι, έχουμε 78 κοινότητες (ενορίες), 11 γηροκομεία, έχουμε σχολεία και μπορώ να πω ότι πηγαίνουμε πολύ καλά και η κοινότητά μας είναι ανθούσα”. Πάντα, όμως, υπάρχουν και κάποια προβλήματα και σε αυτά ο κ. Σωτήριος περιλαμβάνει “τους μικτούς γάμους, αλλά και με τα σχολεία των παιδιών, γιατί δεν διδάσκονται τα Ελληνικά στα σχολεία, και πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για να μαθαίνουν την γλώσσα μας”.
Δεν σας βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση το ελληνικό κράτος; τον ρωτήσαμε. “Το ελληνικό κράτος” , απάντησε, “προσπαθεί να μας βοηθήσει, αλλά αυτόν τον καιρό δεν δεχόμαστε καμία βοήθεια. Το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύω και συμμετέχουν περισσότερα από 50 άτομα, συνεδρίασε πρόσφατα και αποφάσισε, μετά από δική μου εισήγηση, πως τούτα τα χρόνια που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση, δεν θα ζητήσουμε αλλά ούτε και θα δεχθούμε οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση από το ελληνικό κράτος. Ο Καναδάς είναι πολύ πιο πλούσιος ως κράτος από την Ελλάδα”.
(Πηγή: «Πελοπόννησος»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου