Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ο Ξενοφών κηρύσσει «πόλεμο» στην... Κίνα

http://neoskosmos.com

O ομογενής γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών Μέτρα για την αντιμετώπιση της νομισματικής πολιτικής της Κίνας θα  προωθήσει ο ομογενής γερουσιαστής, Νίκος Ξενοφών, στην αυστραλιανή γερουσία.
Ο Αυστραλός Θησαυροφύλακας, Γουέιν Σουάν, έχει πολλές φορές καταφερθεί εναντίον χωρών που σκόπιμα έχουν υποτιμημένα τα νομίσματά τους για να προωθούν τις εξαγωγές τους στο εξωτερικό μιας και έτσι τα προϊόντά τους είναι φθηνότερα και πιο ανταγωνιστικά.
Μια τέτοια επιθετική πολιτική ακολουθεί και η Κίνα με αποτέλεσμα η...
αυστραλιανή αγορά να έχει πλημμυρίσει από κινέζικα προϊόντα.
Ο γερουσιαστής Ξενοφών θα καταθέσει πρόταση στην γερουσία με την οποία θα ζητά να επιβάλλονται αυξημένοι δασμοί σε χώρες που σκόπιμα έχουν υποτιμημένα τα νομίσματά μας.
«Αν ο Θησαυροφύλακας εννοεί αυτά που λέει δεν έχει παρά να στηρίξει την πρότασή μας» είπε ο γερουσιαστής, Νίκος Ξενοφών, ο οποίος συμφώνησε με την εκτίμηση  του γερουσιαστής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, Σέροντ Μπράουν, ότι ένα υποτιμημένο γουάν «δεν είναι ανταγωνισμός», αλλά «κλοπή».
Την ίδια στιγμή Πεκίνο προϊδέασε την Ουάσινγκτον ότι θα πρέπει να αναμένει έναν «εμπορικό πόλεμο», στην περίπτωση που περάσει από το Κογκρέσο νόμος που θα προβλέπει κυρώσεις στις κινεζικές εξαγωγές, εφόσον η Κίνα δεν ανατιμά το γουάν. Πάντως, σύμφωνα με τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες, που δημοσιοποιεί το Ρόιτερς, το σχετικό νομοσχέδιο, που προτείνουν γερουσιαστές, «προς το παρόν μελετάται πολύ προσεκτικά», ιδίως από την άποψη του εάν αποτελεί την «κατάλληλη απάντηση» στα υφιστάμενα προβλήματα των διμερών εμπορικών σχέσεων.
Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε σχετικά: «Όπως ακριβώς το νερό, που παφλάζει στο βράχο, ας είναι καθαρό ότι εφόσον η Κίνα χαρακτηριστεί επίσημα «χειριστής» του νομίσματός της, τότε θα διαφανεί ένα πρόσχημα που οι ΗΠΑ θα μετέλθουν, για να ασκήσουν μια προστατευτική εμπορική πολιτική. Το φυσιολογικό είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ να έχουν εμπορικές διαφορές, όπως οιαδήποτε άλλα δύο κράτη στον πλανήτη. Προέχει, όμως, να παραμένει κάποιος υπεύθυνος και να διαβουλεύεται όταν ανακύπτουν προστριβές, και να αποφεύγονται επίσης οι μονομερείς πρωτοβουλίες, όπως η ψήφιση νόμου που να επιτάσσει το γουάν να ανατιμηθεί, που δεν συμφέρει κανέναν απολύτως».
Όμως από την πλευρά του, ο αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Τσακ Σούμερ, εκ των πρωταγωνιστών για την ψήφιση ενός τέτοιου αμερικανικού νόμου, χαρακτήρισε πρόσφατα την κινεζική νομισματική πολιτική μια «οικονομική δολοφονία».
Πάντως, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς αναλυτές, ούτε στην αμερικανική Γερουσία δεν είναι βέβαιο ότι τέτοιο νομοσχέδιο μπορεί να περάσει. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι πλειοψηφούν, δεν έχει ακόμα αναφερθεί ημερομηνία διαβούλευσης γι’ αυτό το νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου