Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Επισημάνσεις για τη διενέργεια εράνων. Τι πρέπει να ξέρετε

http://taxalia.blogspot.com

Η υπενθύμιση του αυτονόητου είναι αναγκαία για μια ακόμη φορά: 
Το χρήμα που συγκεντρώνεται με κάθε μορφής εράνους είναι δημόσιο. Για τη διοργάνωση των εράνων, προκειμένου να υπηρετηθεί κοινωφελής σκοπός, απαιτείται ..
άδεια σύμφωνα με το νόμο και με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται στις αντίστοιχες περιπτώσεις. 
Συνεπώς, κρίσιμη και ...καθοριστική συνιστώσα για την τήρηση της διαφάνειας, αφού πρόκειται για δημόσιο χρήμα, είναι η απόδοση νόμιμης λογοδοσίας. Αυτή επιβάλλεται να γίνει όπως ορίζει η συντεταγμένη πολιτεία και μέσα στα χρονικά περιθώρια που ορίζονται αρμοδίως.
Τις αυτονόητες υποχρεώσεις προς τα θεσμικά όργανα της πολιτείας οφείλουν να τις σέβονται όλοι απαρέγκλιτα. Η τήρηση των νομικών και διαδικαστικών προϋποθέσεων είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για την έγκριση της διενέργειας του εράνου. Όταν αυτές οι προϋποθέσεις δεν τηρούνται η πολιτεία οφείλει να ενεργεί σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την ισχύουσα σχετική Νομοθεσία. 
Η τήρηση, χωρίς διακρίσεις, της αρχής της νομιμότητας είναι θεμελιώδης αρχή του Δημοσίου Δικαίου και αποτελεί τη βασική αναφορά πάνω στην οποία πρέπει να στηρίζεται η λειτουργία και η δράση της Διοίκησης. Στην κρίσιμη για τη χώρα περίοδο είναι συλλογική απαίτηση η πολιτεία να λειτουργεί ως θεσμικός εγγυητής της νομιμότητας. Γι αυτό δεν ενδίδει σε εξωθεσμικές προσπάθειες παράκαμψης των νόμιμων διαδικασιών, με πιέσεις που ασκούνται συνδυασμένα με τη συνδρομή Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και έντρομων πολιτευομένων. Η έγκριση άδειας για τη διενέργεια εράνου χορηγείται εφόσον ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία με την έγκαιρη κατάθεση των απαιτούμενων εγγράφων.
Μάρκος Μπόλαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου