Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

"Γιορτή καρπουζιού": Προσοχή στην ποιότητα για να κρατηθούν οι αγορές

Το θέμα της ποιότητας που πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί καρπουζιών ώστε να κρατήσουν τις αγορές που έχουν κατακτήσει, η οργάνωσή τους σε ομάδες παραγωγών ώστε να μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά, η ενεργοποίηση συλλόγων και συνεταιρισμών, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τη διαχείριση των πλαστικών, είναι τα βασικά σημεία που επισημάνθηκαν στην "Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας" από ...τους ίδιους τους παραγωγούς στις εκδηλώσεις που έγιναν στον Αγρίλη Τριφυλίας.
Η γιορτή ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ όπου πέρα από τις ομιλίες και τις αναφορές στα βασικά ζητήματα που αφορούν τους παραγωγούς, περιλάμβανε άφθονο δωρεάν καρπούζι της περιοχής, γαστρονομικές απολαύσεις με βάση το καρπούζι που είχαν ετοιμάσει σύλλογοι γυναικών, ζωγραφιές μαθητών, γλυπτική πάνω σε καρπούζι από σπουδαστές της Σχολής Βακαλό, ενώ η βραδιά του Σαββάτου έκλεισε με τον τραγουδοποιό Λουδοβίκο των Ανωγείων. Επίσης υπήρχαν περίπτερα με τοπικά προϊόντα της περιοχής, όπως και περίπτερα ιδιωτών.
Η βραδιά του Σαββάτου ξεκίνησε με το καλοσώρισμα της Παρασκευής Παντελάκη εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής η οποία σημείωσε ότι στόχος είναι η προβολή του προϊόντος και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, σημειώνοντας ότι οι παραγωγοί έχουν αναπτύξει την τεχνική καλλιέργειας παράγοντας ένα καταπληκτικό προϊόν. Αυτό που χρειάζεται είναι η βελτίωση των συνθηκών προώθησης. Εκ μέρους της Περιφέρειας ο Παναγιώτης Αλευράς τόνισε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους πρωτεργάτες που ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια. Σημείωσε ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στο κόστος των εισροών, ότι η Περιφέρεια στηρίζει τις προσπάθειες των αγροτών και το καρπούζι θα είναι το δεύτερο προϊόν μετά το λάδι στο καλάθι των αγροτικών προϊόντων. Σημείωσε ακόμη ότι σημαντικό είναι η προώθηση αλλά και η πιστοποίηση και ταυτότητα των προϊόντων.
«Ο Δήμος Τριφυλίας έχει αγκαλιάσει την εκδήλωση αυτή αν και είμαστε σε χαλεπούς καιρούς» τόνισε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας. Τόνισε ότι απέναντι στις προβοκάτσιες που γίνονται στα προϊόντα κατά καιρούς πρέπει ο ένας να σταθεί δίπλα στον άλλον. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να περάσουμε την κρίση. Ο δήμος με το Τμήμα Γεωργίας που έχει αναπτύξει, θα είναι δίπλα στους αγρότες».
Τέλος ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Πάνος Αθανασόπουλος επισήμανε τις προσπάθειες που γίνονται για αναβάθμιση της γιορτής, αλλά και για το σημαντικό αλλά αφανές έργο που έχει γίνει μέσα από την ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί.
Ο εκπρόσωπος των παραγωγών Δήμητρης Τάμπασης αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική ταυτότητα του προϊόντος σημειώνοντας ότι: «Οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι επικοινώνησαν σχεδόν με όλους τους παραγωγούς για την προώθηση και την ποιότητα μέσα από αυτή την ιστοσελίδα. Το καρπούζι μας έχει φτάσει να είναι το πρώτο προϊόν που εξάγουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Να σταματήσουν οι ανταγωνισμοί μεταξύ των παραγωγών, να υπάρχει σοβαρότητα στην ποιότητα, στο θέμα της ωριμότητας. Ξέρουμε ότι οι αγορές μπορούν να μας εξωστρακίσουν πανεύκολα. Παλέψαμε να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε και από εδώ και πέρα είναι θέμα παραγωγών αν μπορεί να σταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ή θα καταλήξει στα αζήτητα όπως συνέβη στην αγορά της Πολωνίας, που ενώ είχαμε την αποκλειστικότητα, λόγω της κακής ποιότητας την χάσαμε.
Ενα δεύτερο θέμα είναι ότι οι παραγωγοί πρέπει να σταματήσουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους και να καθίσουν κάτω σε ένα τραπέζι να βάλουν τα πράγματα σε μια βάση. Δεν μπορεί κανείς από εμάς με τα στρέμματα που έχει να αγγίξει την αγορά. Μόνο με την δημιουργία μιας ομάδας παραγωγών, μιας σοβαρότητας με πιστοποίηση και ποιότητα μπορούμε να χτυπήσουμε την πόρτα οποιουδήποτε αγοραστή. Είναι ο κατάλληλος χρόνος να το κάνουμε και αυτό είδαμε με το E.Coli. Οι Γερμανοί πέταξαν έξω από την αγορά μια χώρα όπως η Ισπανία με το αγγούρι. Και δυστυχώς έχει παρασύρει και εμάς.
Ενα τρίτο θέμα είναι ότι πρέπει να ξαναερνεργοποιήσουμε τους συλλόγους μας, τους συνεταιρισμούς μας. Να βγάλουμε τις σφραγίδες από τις τσέπες, να καθίσουμε κάτω και να βάλουμε τα πράγματα σε μια βάση.
Το τελευταίο που θέλω να πω είναι ότι οι συνάδελφοι αγρότες πρέπει να βγάλουμε με σοβαρότητα το πλαστικό εδαφοκάλυψης από το χωράφι, να τοποθετηθεί σε μια άκρη του χωραφιού ώστε να παρθεί, καθώς οι εταιρείες προτιμούν το άσπρο πλαστικό».
Η βραδιά έκλεισε με μουσική και τραγούδια από το Λουδοβίκο των Ανωγείων, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ.
www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου