Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Μνημόσυνο με ξένα κόλυβα. Αποζημίωση 550.000 ευρώ από το Δημόσιο για τροχαίο...

Άσχετα αν  δικαστές έκριναν ότι η τοποθέτηση της διαφημιστικής πινακίδας από την ιδιωτική εταιρία ήταν  παντελώς παράνομη, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν το...μάρμαρο!!!
Το ποσό των 550.000 ευρώ υποχρεώθηκε να καταβάλει το Δημόσιο σε συγγενείς 18χρονου θύματος τροχαίου, που επέβαινε σε αυτοκίνητο το οποίο μετά από "κόντρες" με άλλο αυτοκίνητο που οδηγούσε γυναίκα, προσέκρουσε σε διαφημιστική πινακίδα, η οποία βρισκόταν στη ... μεσαία διαχωριστική νησίδα της Λ. Βουλιαγμένης και βρήκε το... θάνατο.

Το χρονικό της υπόθεσης...

Το Νοέμβριο του 2007 στις 6 τα ξημερώματα δυο αυτοκίνητα έκαναν "κόντρες" στην Λ. Βουλιαγμένης. Στο ύψος του Δήμου Αγίου Δημητρίου και σε σημείο που το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητος είναι τα 50 χ.λ.μ. και ενώ τα δύο αυτοκίνητα έτρεχαν με ταχύτητα από 80 έως 120 χ.λ.μ. και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς, ήρθαν σε επαφή και αμέσως ακολούθησε η εκτροπή τους.

Το ένα αυτοκίνητο ανέβηκε στη διαχωριστική νησίδα ασφαλείας, προσέκρουσε αρχικά σε βάση διαφημιστικής πινακίδας που υπήρχε από τσιμέντο, στη συνέχεια προσέκρουσε σε δένδρο, μετά κατέβηκε από τη νησίδα εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα της Λ. Βουλιαγμένης και αφού έκανε περιστροφές ήρθε τούμπα και τελικά ακινητοποιήθηκε αναποδογυρισμένο.

Το δεύτερο αυτοκίνητο που το οδηγούσε γυναίκα ανέβηκε και αυτό στη διαχωριστική νησίδα ασφαλείας στο σημείο που δεν υπήρχαν δένδρα, εν συνεχεία εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας της Λ. Βουλιαγμένης και τελικά ακινητοποιήθηκε επάνω στη λεωφόρο. Στο δεύτερο αυτό αυτοκίνητο επέβαιναν τέσσερα άτομα (οδηγός, συνοδηγός και δυο επιβάτες στο πίσω κάθισμα). Τα δύο άτομα εκσφενδονίστηκαν έξω από το αυτοκίνητο, ενώ τα άλλα δύο τα απεγκλώβισε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οι δύο επιβάτες του πρώτου αυτοκινήτου που καθόντουσαν στο πίσω κάθισμα έχασαν τη ζωή τους. Οι συγγενείς (γονείς, αδέλφια, παππούς και γιαγιά) ενός εκ των δύο συνεπιβατών που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 18 ετών προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι εάν δεν υπήρχε η διαφημιστική πινακίδα στη διαχωριστική νησίδα ασφαλείας το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο άτυχος γιος, αδελφός και εγγονός τους θα διερχόταν χωρίς πρόσκρουση και θα ακινητοποιούνταν στο αντίθετο ρεύμα και χωρίς να τραυματιστεί θανάσιμα.

Έτσι, οι συγγενείς υποστήριξαν ότι ο αιφνίδιος, πρόωρος και αδόκητος θάνατος του γιού, αδελφού και εγγονού τους σε ηλικία μόλις 18 ετών, με το οποίο ήταν συνδεδεμένοι με άριστες και στενότατες σχέσεις αγάπης, τους προκάλεσε βαρύτατο πόνο.

Η απόφαση

Οι δικαστές έκριναν ότι η τοποθέτηση της διαφημιστικής πινακίδας είναι παντελώς παράνομη, καθώς:



*Τοποθετήθηκε χωρίς άδεια του αρμοδίου Δήμου και χωρίς να αναγράφεται στην πινακίδα η επωνυμία και η διεύθυνση της διαφημιστικής εταιρείας, όπως προβλέπει η νομοθεσία,



*Τοποθετήθηκε κατά παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) ο οποίος δεν επιτρέπει την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων μέσα σε κατοικημένες περιοχές όταν το όριο ταχύτητας των οχημάτων είναι κάτω των 70 χ.λ.μ., 3) ο επίμαχος Δήμος, όπως και η Γραμματεία Δημοσίων Έργων παρέλειψαν να λάβουν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για τη απομάκρυνση της διαφημιστικής πινακίδας.

Κατόπιν αυτών, ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμ. 4835/2011 απόφασή του επικύρωσε εφετειακή απόφαση με την οποία υποχρεώνεται το Δημόσιο να καταβάλει στους συγγενείς του άτυχου 18χρόνου ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν το συνολικό ποσο των 550.000 ευρώ και αναλυτικότερα, το ποσό των 250.000 ευρώ στους γονείς, το ποσό των 200.000 ευρώ στα δύο αδέλφια και το ποσό των 100.000 ευρώ στον παππού και τη γιαγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου