Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Θα κλείνουν τα ελαιοτριβεία που κάνουν δεύτερη φυγοκέντρηση.

Αυστηρή προειδοποίηση Μαλαπάνη:  Το θέμα ΠΟΠ, θα το στηρίξουμε και θα το υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο».
Με πολύ σκληρές κυρώσεις, που θα φθάνουν μέχρι το κλείσιμο των μονάδων τους, προειδοποίησε χθες τους ελαιοτριβείς που βγάζουν ρεπάσο από δεύτερη φυγοκέντρηση, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης. Τόνισε ότι θα στηρίξει και θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο το θέμα της προστασίας της ποιότητας του μεσσηνιακού ελαιολάδου.
«Κανένα ελαιοτριβείο δεν μπορεί να βγάζει λάδι ρεπάσο από...
δεύτερη φυγοκέντρηση, από ελαιοπυρηνόλυμα που προκύπτει από τα διφασικά ελαιοτριβεία», είπε αρχικά ο κ. Μαλαπάνης, με βάση την ενημέρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και παρατήρησε: «Παράγει πυρηνέλαιο και η δεύτερη φυγοκέντρηση γίνεται μόνο σε πυρηνελαιουργεία».
Πληροφόρησε ότι «υπάρχουν 3 - 5 ελαιοτριβεία που κάνουν αυτή τη δουλειά και δημιουργούν πρόβλημα στο παραγόμενο λάδι» και διευκρίνισε πως «η δεύτερη φυγοκέντρηση όταν γίνεται από το ίδιο μηχάνημα στο οποίο γίνεται και η πρώτη φυγοκέντρηση, δημιουργεί επιπτώσεις στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται».
Επεσήμανε και σε ιδιαίτερες επιστολές που έχει στείλει, ότι έχει ξεκαθαρίσει πως «το θέμα της προστασίας της ποιότητας του μεσσηνιακού ελαιολάδου, είτε είναι ΠΟΠ, είτε επίκειται να γίνει ΠΟΠ, θα το στηρίξουμε και θα το υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο». Και διαβεβαίωσε: «Οι έλεγχοι τη φετινή περίοδο, όσον αφορά το θέμα της δεύτερης φυγοκέντρησης, θα είναι και συνεχείς και επισταμένοι και θα υπάρξουν και πάρα πολύ σκληρές κυρώσεις». Γι’ αυτό κάλεσε «να μην επιχειρηθεί η χωρίς αδειοδότηση παραγωγή πυρηνελαίου από δεύτερη φυγοκέντρηση».
Απάντησε ότι «μόλις τους πιάσουμε σε παράβαση, θα επιβληθούν πρόστιμα» και επέμεινε: «Το θέμα δεν είναι το πρόστιμο. Είναι η προσαρμογή στις διαδικασίες για την προστασία της ποιότητας του λαδιού. Θα έχει κλείσιμο ελαιοτριβείων, δε θα έχει πρόστιμα».
www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου