Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ο Κανάκης, Ο Κύκλωπας, και το Terra Creta συναγωνίζονται στο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου, και μας δίνουν απαντήσεις! .

www.adena.gr

Γιατί το φτηνό ελαιόλαδο είναι (μόνο) για σαπούνι?
Από τον Έβρο έως την Κρήτη και με επίκεντρο την Μεσσηνία τα Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα της Ελλάδας, είχαν την τιμητική τους στο 5ο Φεστιβάλ ελαιόλαδου και ελιάς, στο ΣΕΦ το τελευταίο τριήμερο.
Όχι μόνον οι καταναλωτές είχαν την... ευκαιρία να δοκιμάσουν από πρώτο χέρι την ασυναγώνιστη γεύση των προϊόντων του ευλογημένου δένδρου, αλλά και να πάρουν απαντήσεις στις απορίες που δημιούργησαν τελευταία τα ΜΜΕ για τα κόστος του ελαιόλαδου.
Ακούσαμε λοιπόν για υπερβολικά χαμηλές τιμές . Ποιο είναι το φυσιολογικό όριο χαμηλώτερης τιμής ενός 5λιτρου, κάτω από το οποίο πρέπει να προβληματιζόμαστε για την ποιότητα του περιεχομένου? Προσέξτε λοιπόν.
Η μέση τιμή αγοράς από τον παραγωγό είναι 2,20 το λίτρο (όχι κιλό). Έστω όμως ότι ο φουκαράς είναι απελπισμένος, και το πουλάει προς 2 ευρώ.
Τα 5 λίτρα λοιπόν κοστίζουν................................... 10,00 ευρώ
Η συσκευασία (με φίλτρα και τενεκέ) .................... 2,20
Ο ΦΠΑ...................................................................... 1,60
Μεταφορικά (σε παλέτες με ιδιόκτητο φορτηγό).... 0,30
Συνολικό ΚΟΣΤΟΣ συσκευαστηρίου .............. 14,10 για το κάθε 5 λιτρο (άνευ κέρδους)!
Με απλά λόγια οποιοσδήποτε τενεκές διατίθεται με Λιανική η Χοντρική τιμή κάτω των 15 ευρώ,κάτι βρωμάει. Και (off the record) μάθαμε πρόκειται είτε για εισαγόμενα φθηνά λάδια, είτε για νοθευμένα με σπορέλαια, είτε για τσαγκισμένα λάδια (υψηλής οξύτητας) που τα περιλαμβάνουν κάποιες ραφιναρίες, και τα επεξεργάζονται χημικά (καυστική ποτάσα) για να κατεβάσουν τα ...οξείδια.
Και επειδή μετά από αυτό το ξέπλυμα το (υπο)προϊόν είναι άγευστο, προσθέτουν και λίγο κανονικό ελαιόλαδο για να πάρει μυρουδιά.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείτε σε δίλημμα στο ράφι του Σούπερ Μάρκετ, διαβάστε προσεκτικά τα ψιλά γράμματα των συσκευασιών που πασάρονται ως "Κλασικά", και επιμείνετε στα Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα, που το όνομα της συσκευασίας θυμίζει ...Ελλάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου