Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Πεινούν οι ηλικιωμένοι (και) της Αυστραλίας

Χιλιάδες ηλικιωμένοι Αυστραλοί πάσχουν από ασιτία ή οδεύουν προς αυτήν. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Βικτώρια, αποκαλύπτεται ότι το ένα τρίτο των ηλικιωμένων κινδυνεύουν να πάθουν ασιτία, ενώ 8% υποφέρουν από αυτήν.

Επίσης, ένας στους πέντε έχει κάτω του κανονικού βάρους.
Ο αριθμός των ατόμων μεταξύ ηλικίας 65–100 χρόνων που ζουν μόνοι τους και κινδυνεύουν να πάθουν ασιτία είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Ο συγγραφέας της έρευνας, Τζορτζ Ριτζ, από το Σύνδεσμο Διατροφολόγων θα πει αναφορικά ότι ‘είναι τρομακτικός ο τρόπος που...
χιλιάδες ηλικιωμένων τρέφονται και είναι σχεδόν αδύνατο να συλλάβει κανείς επακριβώς τις διαστάσεις του προβλήματος.
Στην εν λόγω έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από 200 ηλικιωμένοι στη Βικτώρια, αποκαλύπτεται ότι οι περισσότεροι έχουν εισόδημα 30.000 το χρόνο. «Με το παρόν οικονομικό κλίμα στο οποίο τρόφιμα και υπηρεσίες παίρνουν συνέχεια την ανιούσα, οι ηλικιωμένοι είναι αυτονόητο ότι έχουν λιγότερα χρήματα να διαθέσουν για υγιεινή διατροφή. Αποτέλεσμα, να αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα ή να τρέφονται με φθηνότερα είδη που στερούνται διατροφικής αξίας. Κάτι τέτοιο οδηγεί σταθερά στην ασιτία» θα πει ο κ. Ριτζ.
Η έρευνα αυτή δημοσιοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το σχέδιο της παρούσας κυβέρνησης να ενθαρρύνει μεγαλύτερο αριθμό ηλικιωμένων να μένουν σπίτι τους μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αν πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό, η σωστή διατροφή των ηλικιωμένων θα πρέπει να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, εκτιμούν οι ειδικοί.
Να σημειωθεί ότι το σωματικό βάρος εκείνων που πήραν μέρος στην έρευνα, κυμαινόταν από 31 κιλά μέχρι 135. Τόσο οι πρώτοι όσο και οι δεύτεροι ενδέχεται να πάσχουν από ασιτία.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2006, πάνω από 2.5 εκατ. άτομα, ηλικίας άνω των 65 ετών ζούσαν σε ιδιωτικές κατοικίες.
ΦΘΗΝΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΑ
Οι συμβουλές που δίνονται από τους διατροφολόγους στους ηλικιωμένους για υγιεινή διατροφή είναι οι εξής:
Mην αγοράζετε τρόφιμα μόνο επειδή είναι φθηνά. Προσέξτε τη διατροφική τους αξία.
Ψωμί ολικής άλεσης, άπαχο κρέας, ψάρια, λαχανικά και φρούτα, καρύδια, αβοκάντο και ελαιόλαδο είναι πάρα πολύ υψηλής διατροφικής αξίας.
Για εξοικονόμηση χρημάτων μαγειρεύετε μεγαλύτερες ποσότητες και διατηρείστε τα στην κατάψυξη.
Ψωνίζετε εποχιακά λαχανικά και φρούτα.
Αντικαταστήστε μερικές φορές το κρέας με όσπρια, όπως ρεβίθια, φακές και ξηρά φασόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου