Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Λαθρομετανάστες…«ελευθέρας βοσκής»

www.massavetas.gr
Καθώς τροφοδοτούσα τον κάδο ανακύκλωσης, δυο μελαψοί νεαροί, με ένα καροτσάκι παντοπωλείου, γεμάτο με κουτιά αναψυκτικών, παλιοσίδερα, χαρτόνια κ.λ.π, όρμησαν να εξερευνήσουν τι είχα πετάξει. Με δυσκολία κατάφερα να συνεννοηθώ. Ήταν από το Μπαγκλαντές. Και είχαν πληρώσει οκτώ χιλιάδες δολάρια έκαστος, στο κύκλωμα των δουλεμπόρων που τους μετέφερε, μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα. Με όνειρο να φτάσουν στην Αγγλία, όπου ζουν συγγενείς τους.
Εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιοι άνθρωποι έχουν πληρώσει μυθικά για τις δυνατότητές τους ποσά στους σύγχρονους δουλεμπόρους για το όνειρο τους. Και ...
φυσικά το όνειρο δεν ήταν να ζήσουν στην καθημαγμένη Ελλάδα των αυτοκτονιών. Δεν έδωσαν μια περιουσία ολόκληρη για να μπορέσουν να γίνουν ρακοσυλλέκτες στους δρόμους οποιασδήποτε ελληνικής πόλης. Άλλη ζωή ονειρεύονταν. Για αλλού είναι ο προορισμός τους. Ας όψεται όμως ο κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ». Και γι΄ αυτούς και για μας.
Έχοντας υπογράψει αυτόν τον κανονισμό, αποδεχθήκαμε να γίνουμε η αποθήκη όλων αιτών των ανθρώπων. Είτε πρόκειται για βασανισμένες ψυχές που υφίστανται πολιτική βία στις χώρες καταγωγής τους και άρα δικαιούνται πολιτικό άσυλο, είτε πρόκειται απλώς για οικονομικούς λαθρομετανάστες ή τυχοδιώκτες. Χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να τους ζήσουμε όλους αυτούς, όταν η κατάσταση της οικονομίας μας έχει κάνει δύσκολη την επιβίωση για τους γηγενείς.
Αν κάποιος από αυτούς καταφέρει να περάσει στην Ιταλία και τον συλλάβουν, τότε οι Ιταλοί έχουν το δικαίωμα, βάσει του κανονισμού αυτού, να τον ξαποστείλουν πίσω στην Ελλάδα. Το ίδιο και οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί. Θεωρητικώς έχουμε και εμείς το δικαίωμα να τους στείλουμε πίσω στην Τουρκία, εφόσον έχουν εισέλθει από το έδαφός της. Αλλά επειδή ούτε οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί κλπ, θέλουν να κακοκαρδίσουν την Τουρκία, κανείς δεν την πιέζει να εφαρμόσει το «Δουβλίνο ΙΙ».
Το έντιμο και ανθρωπιστικό θα ήταν να καταργηθεί αυτός ο κανονισμός. Και η φτωχή Ελλάδα να βοηθά όλους αυτούς τους ανθρώπους να πάνε εκεί που πράγματι επιθυμούν. Ούτε να στοιβάζονται μακροχρονίως σε στρατόπεδα, αλλά ούτε και να χρησιμοποιείται η Ελλάδα ως χώρος… ελευθέρας βοσκής λαθρομεταναστών, για να τους αποφεύγουν οι βόρειοι εταίροι μας. Οι οποίοι από πάνω μας επικρίνουν για την μεταναστευτική μας πολιτική. Εκ του ασφαλούς βεβαίως. Ας είναι καλά το «Δουβλίνο ΙΙ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου