Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Μια Ελληνίδα στα κινεζικά MME

Όταν οι διευθυντές του κινεζικού καναλιού NTD ρώτησαν την Τίνα Σοφού αν ήθελε να γίνει η παρουσιάστρια των ειδήσεων του καναλιού, εκείνη στην αρχή δεν ήξερε αν ήταν έτοιμη να βρεθεί μέσω της τηλεόρασης στο σαλόνι χιλιάδων τηλεθεατών κάθε μέρα. Αλλά μετά από σοβαρή σκέψη, αποφάσισε ότι είναι για καλό σκοπό και δεν πρέπει να υπάρχουν δισταγμοί όταν πρόκειται για έναν τόσο σοβαρό σκοπό, τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αυτό, όμως, που ...
έκανε την Τίνα Σοφού να πάρει την απόφαση να γίνει μέλος της μεγάλης οικογένειας του καναλιού ήταν όταν έμαθε ότι το NTD ήταν εκείνο που έκανε γνωστή την επιδημία του SARS στο κινεζικό κοινό -τρεις εβδομάδες πριν το Πεκίνο- σώζοντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες ζωές. 
«Ήταν το ελληνικό πνεύμα μέσα μου που με έκανε να πω το ‘ναι’» είπε η κ. Σοφού «ήταν το καθήκον μου. Στην ελληνική ιστορία μας, υποστηρίζαμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Το New Tang Dynasty Television -όπως είναι ολόκληρο το όνομα του καναλιού- έχει τις βάσεις του στην Νέα Υόρκη με ανταποκριτές σε πάνω από 70 πόλεις ανά τον κόσμο. Πήρε το όνομά του από την αυτοκρατορική δυναστεία Tang που κυριάρχησε στην Κίνα το 618–907 μΧ. Που χαρακτηρίζεται ως χρυσή εποχή. Η φιλελεύθερη πολιτική που υιοθετήθηκε από τους αυτοκράτορες της Δυναστείας Tang, έφερε ευημερία και πλούτο στην φεουδαρχική κοινωνία της Κίνας.
Οι κύριοι στόχοι του καναλιού είναι η μετάδοση ειδήσεων χωρίς καμιά λογοκρισία μέσα και έξω από την Κίνα, η αποκατάσταση και η προώθηση της κινεζικής παράδοσης και η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Το NTD είναι αναγνωρισμένο από την οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ως ένα από τα κορυφαία τηλεοπτικά κανάλια, που παρέχει ελεύθερη πληροφόρηση στον κινεζικό λαό. Το NTD δίνει φωνή σ’ εκείνους που δεν μπορούν να μιλήσουν στην Κίνα όπως τους χριστιανούς, τους Ουιγούρους, τους οπαδούς του Φολούν Γουόνγκ, τους Θιβετιανούς και τους υποστηρικτές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το NTD είναι ένα μη κερδοσκοπικό δίκτυο με υποστήριξη από το κοινό και για το κοινό, στο οποίο εργάζονται άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Είναι μία έκφραση της ανεξαρτησίας και της πολυφωνίας από Κινέζους του εξωτερικού σε μια αγορά μαζικών μέσων ενημέρωσης που χρειάζεται μία ανεξάρτητη φωνή. Με 60 παραρτήματα στον κόσμο, το NTD είναι το μεγαλύτερο κινέζικο δίκτυο ανταποκριτών, μεταδίδοντας τις ειδήσεις του σε 4 ηπείρους μέσω δορυφόρου και καλωδιακής τηλεόρασης.
Το 2005, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έκανε την ακόλουθη δήλωση για το NTD: «Το NTD έχει κερδίσει διεθνή φήμη για το αντικειμενικό του ρεπορτάζ στις πολιτικοοικονομικές και πολιτιστικές ειδήσεις στην κινέεζική γλώσσα».
Το 2009, το CCP (Κινέζικο Οικονομικό Κόμμα) ξόδεψε 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή προπαγάνδα, γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό για το NTD να επεκτείνει την πρόσβασή του έτσι ώστε να εξισορροπήσει την προπαγάνδα του CCP μέσα κι έξω από την Κίνα.
Αλλά πώς η Τίνα Σοφού, μια Ελληνοαυστραλή, κατέληξε να εργάζεται για το NTD; Η Τίνα Σοφού έδειχνε από την αρχή κατανόηση και συμπόνια για τις δυσκολίες και τα προβλήματα των συνανθρώπων της και μέσω της δουλειάς της κατάφερε να αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με τους πελάτες της. Στα 21 της χρόνια, ξεκίνησε την πρώτη της επιχείρηση -ένα καφεστιατόριο- και κατόπιν πέρασε στον κλάδο της κομμωτικής.
 http://neoskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου