Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Συμβουλές για να απολαύσετε μαζί με τα παιδιά σας τον ήλιο, τη θάλασσα, το κολύμπι, με ασφάλεια


Επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr
Απολαύστε μαζί με τα παιδιά σας τον ήλιο, τη θάλασσα, το κολύμπι. Η επαφή και το παιχνίδι με το νερό για τα περισσότερα παιδιά είναι η καλύτερη διασκέδαση. Και επειδή έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα με πολλές και πολύ όμορφες παραλίες , είναι πάντα μια πολύ καλή ευκαιρία να εξοικειώσετε το παιδί σας με το υδάτινο στοιχείο, ώστε να κολυμπάει με ασφάλεια στα γαλανά νερά...
-Ποτέ και για ...κανένα λόγο μην πιέσετε το παιδί να μπει στο νερό, αν φοβάται. Είναι μια διαδικασία που για κάποια παιδιά χρειάζεται ηρεμία, επιμονή και υπομονή.
-Δεν αρκεί μόνο να επιπλέει στο νερό , αλλά απαιτείται χρόνος και σωστή εκπαίδευση για να μάθει να κολυμπά με ασφάλεια.
-Παίξτε μαζί του στα ρηχά , μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό και να μην νιώθει φόβο.
-Όσο είναι ακόμα μικρό και δεν ξέρει να κολυμπά καλά, χρησιμοποιείτε σωσίβιο ή μπρατσάκια, που θα το βοηθούν καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην θάλασσα. Προσοχή όμως! Τα μπρατσάκια και το σωσίβιο είναι απλώς βοηθητικά και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν μέσα ασφαλούς κολύμβησης και να αντικαταστήσουν την επίβλεψη από κάποιον ενήλικα.
-Αν ξέρει να κολυμπά καλά και θέλει να εξερευνήσει την θάλασσα , συμβουλεύστε το να παραμένει σε ασφαλή απόσταση, να φορά μάσκα για να προστατεύει τα μάτια του και αναπνευστήρα για να παίρνει αέρα. επίσης, τα βατραχοπέδιλα θα το βοηθήσουν σημαντικά στο κολύμπι του. ωστόσο, βεβαιωθείτε οτι δεν παραμένει για πολύ κάτω απο την επιφάνεια του νερού.
-Αν η θάλασσα έχει κυματακι, συμβουλεύστε το να παραμένει στο νερό με την πλάτη στην ακτή , ώστε να μην το "πλακώσει" το κύμα.
-Φροντίστε να μάθετε κάποιες βασικές κινήσεις ναυαγοσωστικής , ώστε σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε , να μπορέσετε να το βοηθήσετε μέχρι να σας παράσχει εξειδικευμένη βοήθεια.
-Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν με γεμάτο στομάχι . Πηγαίνετε για κολύμπι τουλάχιστον 3 ώρες μετά το φαγητό.
-Επιλέγετε παραλίες και θάλασσες με καθαρά νερά . αποφύγετε εκείνες που έχουν βράχια, γνωρίζετε ότι παρουσιάζονται τσούχτρες , μέδουσες και αχινοί.
H χρήση αντηλιακού είναι πολύ σημαντική, παρόμοια με εκείνη της χρήσης ζώνης ασφαλείας, καθώς προσφέρει προστασία κατά την παιδική ηλικία.
Σύμφωνα με την Eλληνική Παιδιατρική Eταιρία, για μια αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο, συνιστάται στις οικογένειες:
  • Nα χρησιμοποιούν αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 15 έως 30 και να βάζουν το αντηλιακό 30 λεπτά πριν βγουν έξω.
  • Nα ξαναβάζουν αντηλιακό, κάθε 1 έως 2 ώρες όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, ειδικότερα μετά από κολύμπι, εφίδρωση ή στέγνωμα με πετσέτα.
  • Nα αποφεύγουν κατά το δυνατόν την έκθεση στο μεσημεριανό ήλιο (από 10.00 έως 16.00).
  • Nα προτιμούν τη σκιά , να φορούν καπέλο με μεγάλο γείσο, γυαλιά ηλίου και μακριά μανίκια.
  • Nα μην εκθέτουν τα βρέφη απευθείας στον ήλιο.
  • Nα χρησιμοποιούν αυτά τα μέτρα προστασίας από τον ήλιο, ακόμη και τις μέρες με συννεφιά και τους μη καλοκαιρινούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου