Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Σοκάρει έρευνα για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από έφηβους!!! (Ποιος σπρώχνει τα παιδιά στις καταχρήσεις;)


Ανησυχητικά τα αποτελέσματα που προκύπτουν απο αστυνομικούς ελέγχους σε μπαρ και καφετέριες στην περιοχή της Κρήτης, αφού όπως διαπιστώθηκε ένα στα τρία μαγαζιά στα Χανιά σερβίρει αλκοολ σε ανήλικους.

Συγκεκριμένα στους 83 ελέγχους, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Αυγούστου, βεβαιώθηκαν 25 παραβάσεις, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με εντατικότερους ρυθμούς και σε καθημερινή βάση.

Στο... πλαίσιο της τελευταίας έρευνας από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, στην οποία συμμετείχαν 622 μαθητές από ένα τυχαίο δείγμα 13 σχολικών μονάδων (6 γυμνάσια και 7 λύκεια) των Χανίων προέκυψε πως ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό (63,7%) από τους μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα, ήπιαν κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τον τελευταίο μήνα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 16,3% των μαθητών απάντησε ότι έχει μεθύσει τουλάχιστον τρεις φορές στη ζωή του, ενώ το 50,9% των μαθητών, ηλικίας 15- 19 ετών, ήπιε 5 ή περισσότερα ποτά στη σειρά τουλάχιστον μία φορά τον μήνα πριν από την έρευνα, δραστηριότητα που χαρακτηρίζεται ως υπερβολική χρήση.
Σημαντικές διαφορές στα ποσοστά κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών παρατηρούνται μεταξύ των δύο φύλων, αφού, όπως προέκυψε,ι τα ποσοστά των αγοριών που καταναλώνουν οινοπνευματώδη και μεθούν είναι σημαντικά υψηλότερα από τα αντίστοιχα των κοριτσιών.


Συγκεκριμένα το 71,8% των αγοριών, έναντι του 54,9 % των κοριτσιών, ήπιαν κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τον τελευταίο μήνα πριν από την έρευνα- και το ίδιο διάστημα τουλάχιστον 10 φορές ήπιαν το 14,1% των αγοριών και το 6,1% των κοριτσιών. Επίσης, έχουν μεθύσει τουλάχιστον τρεις φορές στη ζωή τους το 23% των αγοριών και το 9,2% των κοριτσιών, που συμμετείχαν στην έρευνα.
Επίσης όσον αφορά τις ηλικίες, είναι εμφανές ότι τα ποσοστά αυξάνονται όσο αυξάνεται και η ηλικία, με το ποσοστό να διαφοροποιείται αισθητά απο τις ηλικίες των 13-14 (38.3%) μέχρι την ηλικία των 17-18 ετών που το ποσοστό ανερχεται σε 79,6%

Τέλος εγείρουν ανησυχίες και τα στοιχεία σχετικά με την κατάχρηση αλκοόλ, αφού το 3,6% των μαθητών ηλικίας 13- 14 ετών, το 15,4% ηλικίας 15- 16 και το 25,6% ηλικίας 17-18 ετών, ανέφεραν ότι έχουν μεθύσει τουλάχιστον τρεις φορές στη ζωή τους, ενώ σε ανάλογο ερώτημα περισσότεροι από τους μισούς εφήβους ηλικίας 15- 16 ετών (53,3%) και το 47,8% ηλικίας 17- 18 ετών απάντησαν ότι έχουν κάνει υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου