Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Σενάρια επί σεναρίων για τις περικοπές στις συντάξεις



Δεν ξέρουμε πια τι να πιστέψουμε. Όλα αυτά που ακούμε για το μαχαίρι στις συντάξεις, τα πλαφόν, τα ποσοστά περικοπών μας κάνουν να χάνουμε τον ύπνο μας. Στην αρχή ξεκινήσαμε ότι θα μειωθεί το πλαφόν των υψηλών συντάξεων από τα 2.750 ευρώ που είναι σήμερα στα 2.400, μετά στα 2.200 και στο τέλος έκατσε η μπίλια στα 2.000 ευρώ. Είπαμε, τι να γίνει μεγάλη είναι η σύνταξη, αλλά τουλάχιστον θα τη γλιτώσουν οι φτωχοί των 1.000 ευρώ.
Μετά οι φωστήρες που ...
πρότειναν το μέτρο αντιλήφθηκαν ότι οι συνταξιούχοι που έχουν τόσο μεγάλες συντάξεις είναι μερικές χιλιάδες και το μέτρο δε θα αποδώσει απολύτως τίποτε.
Τότε λοιπόν εμφανίστηκε το σενάριο της περικοπής των συντάξεων για όσους παίρνουν πάνω από 1.400 ευρώ. Με κλιμακωτό ποσοστό έτσι ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται. Μάλιστα, έπεσε στο τραπέζι και το σενάριο της περικοπής 30 ευρώ από τα 360 ευρώ της αγροτικής σύνταξης, αλλά τους  «μάζεψε» ο Σαμαράς και το πήραν πίσω. Μεγαλύτερη γκάφα δε θα μπορούσαν να κάνουν.
Τώρα λοιπόν έρχεται ένα σενάριο – βόμβα το οποίο βάζει τον πήχη των περικοπών στο εντυπωσιακό ποσοστό των… 600 ευρώ. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό όσοι παίρνουν πάνω από 600 ευρώ και μέχρι 1.000 ευρώ θα δουν μειώσεις 3%, δηλαδή από 18 έως 30 ευρώ το μήνα, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για τέτοια επίπεδα.
Όσοι παίρνουν 1.000 έως 1.400 ευρώ θα δουν μειώσεις 5% δηλαδή από 50 έως 70 ευρώ ενώ όσοι έχουν την ατυχία να είναι… πλούσιοι δηλαδή να παίρνουν πάνω από 1.400 ευρώ θα δουν μειώσεις 10%, δηλαδή από 140 ευρώ και πάνω. Όλες αυτές οι μειώσεις θα είναι από το πρώτο ευρώ  κι όχι για το ποσό πάνω από το πλαφόν.
Φυσικά, ισχύει η πρόταση για μείωση στο εφάπαξ από 22% και πάνω, το πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το ψαλίδι στα προνοιακά επιδόματα.
Οι προτάσεις αυτές είναι σοκ και δέος και δεν είναι… ελληνικές. Εχουν τροικανό χρώμα αφού όποια ισοδύναμα μέτρα κατέθεσε η κυβέρνηση προσέκρουσαν σε τοίχο. Δεν δέχονται τίποτε οι δανειστές, δεν πιστεύουν σε υποσχέσεις, ζητούν αίμα, δάκρυα και ιδρώτα. Ακόμη και με την ύφεση να είναι πάνω από 7%, την ανεργία να προβλέπεται να κλείσει στο 28% φέτος, την κοινωνία να έχει γονατίσει, η τρόικα ζητά μέτρα σαν τα παραπάνω.
Ελπίζουμε να είναι ένα από τα πολλά σενάρια που συζητιόνται, κακώς μεν που έχουν μπει στο τραπέζι, αλλά τουλάχιστον ας μείνουν σενάρια.
Ελπίζουμε να είναι ένα στημένο σκηνικό εκφοβισμού να δεχθούμε περικοπές στις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ αφού «γλιτώσαμε» τις συντάξεις από 600 ευρώ και πάνω.
Όμως, κάποτε πρέπει να μπουν και οι κόκκινες γραμμές, έστω κι αν η τρόικα εκβιάζει με την επόμενη δόση. Δεν πάει άλλο, οι συνταξιούχοι, οι απόμαχοι της ζωής είναι στα όριά τους. Αν θέλουν εξαθλιωμένους, πένητες συνταξιούχους ας το πουν. Αν τους θέλουν νεκρούς ας το επιβάλλουν, αν μπορούν.
Μην παίρνει, όμως, η τρόικα κι ότι πολυτιμότερο έχουν, δηλαδή την αξιοπρέπειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου