Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Η ντομάτα προστατεύει από το έγκαυμα και τη φωτογήρανση


Ξεχάστε τις ακριβές αντηλιακές κρέμες. Η λύση για την αποτελεσματική προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία κρύβεται μέσα στο ψυγείο μας και δεν είναι άλλη από τη ντομάτα…
Νέα έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση πάστας ντομάτας προστατεύει από το έγκαυμα και τη φωτογήρανση. Η αντιγηραντική δράση της ντομάτας οφείλεται στο λυκοπένιο, μια φυσική χρωστική ουσία που δίνει στον καρπό το κόκκινο χρώμα και βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε επεξεργασμένες ή μαγειρεμένες ντομάτες, όπως αυτές που βρίσκονται στην κέτσαπ, την πάστα, τη σούπα και τον χυμό.
Επιστήμονες του...
Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένες ντομάτες είχαν αυξημένη προστασία απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία, παρουσίαζαν μειωμένη ερυθρότητα και μικρότερη βλάβη στο DNA μετά την έκθεσή τους στην υπέρυθρη ακτινοβολία.
Στη μελέτη συμμετείχαν είκοσι γυναίκες, οι μισές εκ των οποίων κατανάλωναν πέντε κουταλιές πάστας ντομάτας με δέκα γραμμάτια ελαιόλαδο κάθε μέρα για δώδεκα εβδομάδες και οι άλλες μισές μόνο ελαιόλαδο.
Συγκρίνοντας το δέρμα των δύο ομάδων μετά το πέρας των δώδεκα εβδομάδων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το γκρουπ που κατανάλωνε ντομάτες παρουσίαζε κατά 33% μεγαλύτερη αντοχή απέναντι στο έγκαυμα, με τη μορφή λιγότερης ερυθρότητας.
Espressonews.gr

1 σχόλιο: