Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΟΙ:META TΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΕΛΟΣ & ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ


Τον κίνδυνο, μετά την αδυναμία καταβολής μισθών, οι δήμοι να μην είναι σε θέση να λειτουργήσουν τις στοιχειώδεις κοινωνικές δομές (παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ,σχολεία, ΚΗΦΗ, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», κοινωνικά παντοπωλεία, Κέντρα Αλληλεγγύης φτωχών και άστεγων, παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων κ.λπ.) πρόκειται να αναδείξει, σύμφωνα με...
πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το αμέσως επόμενο διάστημα η ΚΕΔΕ.
Η απόφαση να επικεντρωθεί σε αυτό το σημείο, αλλά και να επισπευστεί η ενημερωτική καμπάνια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων που είχε ήδη αποφασισtεί ελήφθη μετά και τη δραματική μείωση των ΚΑΠ των επόμενων μηνών που μέχρι το τέλος του χρόνου -σύμφωνα και με τα όσα αποκάλυψε ο πρόεδρος Κώστας Ασκούνης στην κοινή συνεδρίαση δ.σ. ΚΕΔΕ και ΠΕΔαρχών- θα φτάσει τα... 70 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι θα είναι μειωμένοι σχεδόν κατά το ήμισυ (ή και πλέον) σε σχέση με τα περίπου: 133 εκατ. ευρώ ΚΑΠ Μαρτίου, 150 εκατ. ευρώ ΚΑΠ Απριλίου, 133 εκατ. ευρώ ΚΑΠ Μαΐου, 135 εκατ. ευρώ ΚΑΠ Ιουνίου, 168 εκατ. ευρώ ΚΑΠ Ιουλίου, και φυσικά έναντι της... αναμενόμενης «έκρηξης» λουκέτων-ΚΑΠ Αυγούστου, ύψους 96 εκατ. ευρώ. Το «χορό» των συσκέψεων αρχίζει σήμερα η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ η ΚΕΔΕ πραγματοποιεί έκτακτο συνέδριο στις 30 Αυγούστου στην Αθήνα, ζητώντας παράλληλα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Το πρώτο χτύπημα, στους παιδικούς
Το πρώτο πλήγμα στην κατάρρευση των κοινωνικών δομών δέχθηκαν ήδη οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς -σύμφωνα και με τον πίνακα της ΕΕΤΑΑ για την ένταξη παιδιών στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», 53.000 παιδιά δε θα γίνουν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς (επί συνόλου 96.151 αιτήσεων μητέρων). Για το σύνολο των παιδιών, οι δομές «χρειάζονται» 250 εκατ. ευρώ, αλλά στη διάθεση των φορέων υπάρχουν μόνον τα μισά, ήτοι τα 125 εκατ. ευρώ.
Η ΚΕΔΕ ήδη ζητεί το σύνολο των χρημάτων, προκειμένου να μην υπάρξει κοινωνική έκρηξη από τον επόμενο μήνα, με δεδομένο πως η αύξηση στις αιτήσεις παρατηρήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει την «τσέπη» της ελληνικής οικογένειας, αλλά -σύμφωνα με τις πληροφορίες- το υπουργείο Εσωτερικών τηρεί σιγή ιχθύος, παρά το ότι το ζήτημα έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης την περασμένη Παρασκευή στον υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου