Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Σκιές και ερωτήματα για την εμπλοκή δημοσιογράφου


Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Σ. Μουζακίτης (αριστερά) και Γ. Πεπόνης
Ακόμη δεν έγινε γνωστό το όνομα του δημοσιογράφου
Στο αρχείο έβαλε την υπόθεση ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φ. Μακρής, αφού, όπως εκτιμήθηκε, δεν υπήρξαν αξιόποινες παρεμβάσεις. Δεν κατονομάστηκε ο δημοσιογράφος που φέρεται ότι ενημέρωσε τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς για τις εναντίον τους..
απειλές
Με... αρκετά αναπάντητα ερωτηματικά έκλεισε η έρευνα για τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων Γ. Πεπόνη - Σ. Μουζακίτη περί παρεμβάσεων που τελικά κρίθηκαν μη αξιόποινες, αφού δεν «φωτίστηκαν» το όνομα και ο ειδικός ρόλος ενός δημοσιογράφου, ο οποίος φέρεται να μετέφερε στους δύο δικαστικούς λειτουργούς απειλές οικονομικού παράγοντα.
Μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης από τον αντεισαγγελέα ΑΠ Φ. Μακρή, έντονα αντέδρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, καταλογίζοντας στους οικονομικούς εισαγγελείς ότι έπληξαν το κύρος της δικαιοσύνης με «δικαιοπολιτικά ατεκμηρίωτες και ουσιαστικά αστήρικτες καταγγελίες», με απρόκλητη αμφισβήτηση και διαστρέβλωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, αφήνοντας έμμεσα να διαφανεί ότι θα ζητηθεί μάλλον αντικατάστασή τους.
«Σκιές» έμειναν γύρω από την επίσκεψη «γνωστού, έγκριτου δημοσιογράφου» στις 30-11-11 στον Γ. Πεπόνη, όπου του μετέφερε απειλές εναντίον του από οικονομικό παράγοντα που γνώριζε καλά ο δημοσιογράφος και ο οποίος φέρεται ότι εξοργίστηκε με έρευνα για επαγγελματικές του δραστηριότητες.
Ο μη κατονομαζόμενος δημοσιογράφος μετέφερε την πληροφορία ότι τις κινήσεις και επικοινωνίες του Γ. Πεπόνη παρακολουθούσε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. (Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) που ήταν άνθρωπος του μεγαλοπαράγοντα.
Για τις καταγγελίες ενημερώθηκαν η Εισαγγελία ΑΠ και ο αρχηγός ΕΛ.ΑΣ. για λήψη μέτρων ασφαλείας.
Ο Φ. Μακρής υπέδειξε τότε στον Γ. Πεπόνη, εφόσον θεωρεί σοβαρές τις απειλές (πράγμα που αρνείται) να υποβάλει μήνυση, ενώ αν θεωρεί αληθινές τις πληροφορίες για παρακολούθηση να υποβάλει αναφορά στην Εισαγγελία για να ερευνηθεί.
CDS και λίστα Κουσελά
Οι οικονομικοί εισαγγελείς αναφέρθηκαν επίσης σε συστάσεις των οποίων έγιναν αποδέκτες κατά τη διάρκεια των ερευνών για τα CDS (δημοσιεύματα έφεραν τον αδελφό του προέδρου ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου να ασχολείται σε εταιρεία που επένδυε για τη χρεοκοπία της χώρας) και τις λίστες μεγαλοοφειλετών (ο τέως υφυπουργός Δημήτρης Κουσελάς υποστήριξε ότι απομακρύνθηκε γιατί θα ενεργοποιούσε τον μηχανισμό ελέγχου, κάτι που αργότερα ανασκεύασε).
Για τα CDS ο υπουργός Μ. Παπαϊωάννου και ο γενικός γραμματέας τούς παρακάλεσαν για σύντομη περάτωση. Συστάσεις επίσπευσης έκαναν, επίσης, ο εισαγγελέας ΑΠ Ι. Τέντες και ο αντεισαγγελέας ΑΠ Ν. Παντελής (επόπτης).
Ο εισαγγελέας ΑΠ συμβούλευσε τον Γ. Πεπόνη να είναι προσεκτικός στα καθήκοντά του, γιατί οι έρευνες έθιγαν οικονομικά συμφέροντα ή πρόσωπα με επιρροή στη δημόσια - οικονομική ζωή και οποιαδήποτε άστοχη ενέργεια δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.
Για τη λίστα των 3.850 μεγαλοοφειλετών ο εισαγγελέας ΑΠ και ο Ν. Παντελής εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ορθότητα της ενέργειας του Γ. Πεπόνη να παραγγείλει αμέσως έρευνα, εξηγώντας ότι θα ήταν φρονιμότερο να πάρει πρώτα τη λίστα.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς εκτίμησαν ότι ίσως προηγήθηκε των συστάσεων τηλεφώνημα του υπουργού Οικονομικών.
Τι αναφέρει ο Φ. Μακρής
Γιατί μπήκε στο αρχείο η υπόθεση των οικονομικών εισαγγελέων
Στην αναφορά του ο Φ. Μακρής κρίνει ότι όσα περιγράφονται δεν είναι αξιόποινες παρεμβάσεις ούτε καν υπηρεσιακά επιλήψιμες συμπεριφορές, αφού και οι ίδιοι έκριναν ότι δεν έχουν ποινική απαξία, δεν είναι σοβαρές, δεν τις έλαβαν υπόψη τους και δεν προήλθαν από υπηρεσιακούς συνεργάτες τους, αλλά από εξωθεσμικούς παράγοντες.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ο Φ. Μακρής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο υπουργός και ο εισαγγελέας ΑΠ έχουν νόμιμο δικαίωμα να ζητήσουν επίσπευση ερευνών και με απόλυτη προτεραιότητα και είναι επομένως νόμιμες και εντός των ορίων της εποπτείας όλες οι σχετικές συστάσεις.
Ο Φ. Μακρής χαρακτηρίζει επίσης την παραίτησή τους ως αυθόρμητη εκδήλωση έντονης δυσαρέσκειας για τη μελετώμενη νομοθετική κατάργησή τους, απότοκη επαινετής ευαισθησίας στην προσήλωσή τους στο καθήκον.
Αναφέρει ακόμα ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς αιφνιδιάστηκαν με τη νομοθετική κατάργηση κρίνοντας ότι δεν ήταν νομικά θεμελιωμένη στην αιτιολογία της κι έτσι ερμήνευσαν ότι η δράση τους ενόχλησε οικονομικούς παράγοντες ή αξιωματούχους του κράτους.
Τέλος τονίζει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων για στελέχωση - εξοπλισμό των γραφείων, οι απαιτήσεις δεν ικανοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, λειτουργώντας μέχρι σήμερα χωρίς γραμματειακή υποστήριξη, χωρίς τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου