Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Μπλόκο στη Σαγκάη για «ιταλικό» ελαιόλαδο

Σοβαρή ζημιά από τα κόλπα της μαφίας -

 
Τέσσερα στα πέντε μπουκάλια ελαιολάδου που εμφανίζεται ως ιταλικό περιέχουν ελαιόλαδο νοθευμένο με χαμηλότερης ποιότητας λάδια από άλλες χώρες της Μεσογείου και η είδηση για τα "κατορθώματα" της μαφίας που λυμαίνεται το κύκλωμα, κάνει το γύρο του κόσμου, ενώ προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στο εμπόριο του προϊόντος. Σχετικές πληροφορίες από την εφημερίδα "Republica" δημοσιεύτηκαν το...
προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην "Ε" και το θέμα έχει συνέχεια. Οι αρχές της Σαγκάης μπλόκαραν τις εισαγωγές ελαιολάδου στην Κίνα από 13 ιταλικές βιομηχανίες τυποποίησης γιατί το θεωρούν πλέον… ελάχιστα ιταλικό. Πρόκειται για σοβαρό πλήγμα καθώς η Ιταλία κατέχει το 24% των εισαγωγών στην αχανή χώρα (το 33% ανήκει στην Ισπανία) και τις βλέπει να κλονίζονται. Το θέμα απασχολεί και την Βρετανία που θεωρείται ως μια σημαντική αγορά και παρουσιάζει διαρκή άνοδο της κατανάλωσης. Την ίδια ώρα η Ελλάδα αδυνατεί να αξιοποιήσει τα πλήγματα και τις αποκαλύψεις καθώς δεν υπάρχουν ούτε η βιομηχανική υποδομή, ούτε τα δίκτυα για να προωθήσουν το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.
Ενδεικτικό για την βρετανική αγορά είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας "Telegraph" στο οποίο σημειώνονται τα εξής: "Με την παγκόσμια όρεξη για ελαιόλαδο να αυξάνεται, ασυνείδητοι παραγωγοί καλύπτουν τη ζήτηση αναμειγνύοντας φθηνότερο ελαιόλαδο από την Ελλάδα, την Ισπανία, το Μαρόκο και την Τυνησία πλασάροντάς το ως κορυφαίο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η Βρετανία καταναλώνει περίπου 28 εκατομμύρια λίτρα λάδι το χρόνο -τη διπλάσια ποσότητα που πωλούνταν πριν 10 χρόνια. Τα μισά βρετανικά νοικοκυριά χρησιμοποιούν πλέον τακτικά το ελαιόλαδο, συγκριτικά με το ένα τρίτο που το χρησιμοποιούσε πριν μια δεκαετία.
Οι Ιταλοί παραγωγοί όχι μόνο εξαπατούν τους καταναλωτές στις κερδοφόρες αγορές του εξωτερικού, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το πλαστό αυτό προϊόν αγοράζεται επίσης και από τους ανυποψίαστους Ιταλούς.
Το διακύβευμα είναι υψηλό -η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στην Ευρώπη μετά την Ισπανία και ο ιταλικός τομέας του ελαιολάδου αποφέρει περίπου 5.000.000 ευρώ το χρόνο.
Οι ερευνητές άρχισαν να υποψιάζονται όταν παρατήρησαν ότι η Ιταλία εισήγαγε περισσότερο ελαιόλαδο από όσο εξήγαγε -470.000 τόνους έναντι 250.000 τόνων- δημιουργώντας απορίες ως προς το πού κατέληγε το εισαγόμενο.
Η απάτη αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα στην οποία ενεπλάκησαν η ιταλική τελωνειακή υπηρεσία και η Guardia di Finanza (οικονομική αστυνομία), με την ενθάρρυνση της Coldiretti, μίας από τις μεγαλύτερες γεωργικές οργανώσεις της χώρας. Οπως ανακοίνωσε η Coldiretti, η απάτη διαπράχθηκε από μία «γεωργο-μαφία» ανέντιμων παραγωγών και τυποποιητών.
“Περιλαμβάνει 13 από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου -υπάρχουν κάποια πολύ διάσημα ονόματα” δήλωσε ο Στέφανο Μασίνι, εκπρόσωπος της οργάνωσης και πρόσθεσε: “Ζητήσαμε από τις αρχές να εντείνουν τους ελέγχους τους στον τομέα αυτό και η έρευνα έχει μόλις αρχίσει. Πρόκειται για μια μεγάλης διάρκειας μάχη, αλλά είναι σημαντικό επειδή ο κόσμος πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του πραγματικού, κορυφαίας ποιότητας, ιταλικού ελαιολάδου και όλων των υπόλοιπων”.
Η απάτη συντονιζόταν από ένα "καρτέλ" εισαγωγικών εταιρειών και εταιρειών διανομής, οι περισσότερες από τις οποίες λειτουργούν στην κεντρική και νότια Ιταλία είπε ο κ. Μασίνι.
Η Coldiretti έχει εξαπολύσει μια επιθετική εκστρατεία για τον αποκλεισμό τροφοπροϊόντων τα οποία δολίως πλασάρονται ως ιταλικά, σε συσκευασία που συχνά περιέχει το κόκκινο, το λευκό και το πράσινο της ιταλικής σημαίας.
Στο παρελθόν, στο στόχαστρο της Coldiretti έχουν βρεθεί τρόφιμα και ποτά που σε μεγάλο βαθμό έχουν παρασκευαστεί στο εξωτερικό, όπως η μοτσαρέλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρόβειο τυρί πεκορίνο από την Κίνα και το προσούτο από την Ανατολική Ευρώπη. Αλλά και οι ίδιοι οι Ιταλοί συστηματικά παραποιούν τα δικά τους τρόφιμα και ποτά, παρουσιάζοντας μοτσαρέλα από γάλα αγελάδας ως γνήσια μοτσαρέλα από γάλα βούβαλου ή προσθέτοντας χαμηλής ποιότητας σταφύλια σε μερικά από τα πιο διάσημα κόκκινα κρασιά της χώρας τους".
http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου