Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Πλαστά τιμολόγια σε εμπόρους στο Βόλο


Επιχείρησαν να «πλασάρουν» αγρότες της Θήβας, προκειμένου να εισπράξουν παράνομα επιστροφή ΦΠΑ
Πλαστά και εικονικά τιμολόγια και σε εμπόρους και συνεταιρισμούς της Μαγνησίας επιχείρησαν να δώσουν αγρότες από χωριά της Θήβας, οι οποίοι πιάστηκαν πριν λίγες μέρες από το ΣΔΟΕ Αττικής για είσπραξη παράνομης επιστροφής ΦΠΑ, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως σημειώνει ο προϊστάμενος της ενιαίας (Α΄, Β΄) ΔΟΥ Βόλου Χρήστος Τσαμπρινός οι ...
σχετικές απόπειρες έγιναν πριν από ένα μήνα περίπου, ωστόσο οι αγρότες της Βοιωτίας είχαν μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών, ως εκ τούτου τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια δεν έγιναν δεκτά από τους εμπόρους της περιοχής μας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αντώνης Τσελέντης
Όργιο φοροδιαφυγής αποκαλύπτουν οι καθημερινοί έλεγχοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), με την αγορά να έχει πλημμυρίσει από πλαστά και εικονικά τιμολόγια και χιλιάδες αγρότες και επιτηδευματίες να κλέβουν τον ΦΠΑ από τα ταμεία του Δημοσίου με την κλασική μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν τις τελευταίες 40 ημέρες έφεραν στην επιφάνεια κυριολεκτικά… λαβράκια με τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ στην περίπτωση των αγροτών από την Θήβα να μην πιστεύουν στα μάτια τους!
Οι φαίνεται να έκλεβαν συστηματικά το υπουργείο Οικονομικών καθώς για αρκτά χρόνια είχαν πάρε - δώσε με πλαστά και εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στήνοντας ουσιαστικά μια βιομηχανία έκδοσης πλαστών και εικονικών στοιχείων.
Βέβαια από το στόχαστρο των «εξυπνάκηδων» αγροτών δεν έλειψαν και έμποροι και συνεταιρισμοί της Μαγνησίας ωστόσο δεν κατάφεραν να τους «πιάσουν στη φάκα τους», αφού οι αγρότες από την περιοχή της Βοιωτίας είχαν μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών με αποτέλεσμα τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια να μη γίνουν δεκτά από τους εμπόρους της περιοχής μας.
Φυσικά πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι οι πρώτες αλλά ενδεχομένως ούτε και οι τελευταίες περιπτώσεις πλαστών τιμολογίων, το ΣΔΟΕ δεν έχει τελειωμό με τα κρούσματα πλαστών τιμολογίων καθώς η κομπίνα με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ σε αγροτικά προϊόντα είναι σχετικά απλή στη σύλληψή της και εξαιτίας της χρόνιας αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Έμποροι αγροτικών προϊόντων εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια για δήθεν αγορές αγροτικών προϊόντων. Τα τιμολόγια καταλήγουν σε αγρότες, σε παππούδες και γιαγιάδες αγροτών, οι οποίοι μπορεί και να έχουν άγνοια ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τον ΑΦΜ τους. Οι ποσότητες των αγροτικών προϊόντων φουσκώνουν κατά το δοκούν και στη συνέχεια οι αγρότες εισπράττουν τις επιστροφές ΦΠΑ και τις μοιράζονται με τους «συνεταίρους».
Ουρές για τον κλειδάριθμο
Εξάλλου στις Εφορίες της Μαγνησίας τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται ουρές για την απόκτηση κλειδάριθμού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών δηλώσεων φέτος θα υποβληθεί ηλεκτρονικά. Ειδικότερα οι μισθωτοί με εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ φέτος θα υποβάλλουν υποχρεωτικά τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά, ενώ οι συνταξιούχοι πάνω ή κάτω από 12.000 ευρώ δεν είναι υποχρεωτικό να καταθέσουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους.
Από τον προϊστάμενο της ενιαίας ΔΟΥ έγινε γνωστό ότι φέτος για πρώτη χρονιά οι Εφορίες δεν θα δέχονται πακέτα με δηλώσεις από τους λογιστές. Επίσης όσοι υπάγονται στην πρώην Α ΄ή Β ΔΟΥ Βόλου και υποβάλουν τη δήλωσή τους χειρόγραφα, θα εξυπηρετούνται στον α΄΄ όροφο της ΔΟΥ Βόλου στο γραφείο 10, προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία οι φορολογούμενοι.
Επίσης όπως έγινε γνωστό όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ δεν θα πάρουν στα σπίτια τους το χειρόγραφο έντυπο που εισπράττουν κάθε χρόνο από το υπουργείο Οικονομικών. Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων έγινε γνωστό ότι έχει ζητηθεί και εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να παραληφθεί ικανός αριθμός δηλώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.
Σημειώνεται πως η σχετική προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 15 Ιουνίου, ωστόσο λόγω της μειωμένης ροής των φορολογικών δηλώσεων θα δοθεί παράταση.
Τι πρέπει να ξέρετε
Τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011 θα φορολογηθούν βαρύτατα. Η φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012 θα είναι ίσως η πιο βαριά φορολογία των τελευταίων πενήντα ετών. Και αυτό γιατί με τρεις νέους φορολογικούς νόμους που ψηφίστηκαν μέσα σε λίγους μήνες, το 2010 και το 2011, με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών και ειδικότερα των μικρομεσαίων εισοδηματικών τάξεων μπορεί να πει κανείς αβίαστα ότι έγιναν δυσβάστακτες.
Οι σημαντικότερες μεταβολές που έγιναν με τους πιο πάνω νόμους είναι οι ακόλουθες:
- Καταργήθηκαν όλες οι εκπτώσεις από το συνολικό εισόδημα και ορισμένες από αυτές μετατράπηκαν σε μειώσεις του φόρου. - Θεσπίστηκε νέα κλίμακα φόρου με αφορολόγητο ποσό 5.000 ευρώ και αφορολόγητο ποσό 9.000 ευρώ για τους νέους ηλικίας έως 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες το οποίο χορηγείται με προϋποθέσεις - Το ποσό των αποδείξεων που οφείλει ο φορολογούμενος να προσκομίσει για να έχει το κατά περίπτωση αφορολόγητο ποσό έχει οριστεί σε ποσοστό 25% του πραγματικού ή αντικειμενικού εισοδήματος του και μέχρι εισοδήματος 60.000 ευρώ. Αν προσκομιστεί ποσό δαπανών μικρότερο του οφειλόμενου στη διαφορά επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% - Ο προσδιορισμός του εισοδήματος με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες με τις οποίες προσδιορίζεται ένα ελάχιστο εισόδημα έγινε βαρύτατος, αφού τα ποσά των δαπανών αυτών αυξήθηκαν σε ποσοστό από 30% και πάνω - Ανεστάλη ως 31.12. 2013 η εφαρμογή του τεκμηρίου απόκτησης ακινήτων και ανέγερσης οικοδομών.- Θεσπίστηκε η υποχρέωση υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος με ηλεκτρονικό τρόπο από όλους τους φορολογούμενους που αποκτούν εισόδημα πάνω από 12000 ευρώ ετησίως με εξαίρεση τους συνταξιούχους .
Οι αποδείξεις
Σημειώνεται πως ο κωδικός 049 (δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών) του Πίνακα 7 του έντυπου Ε1 συμπληρώνεται με την εμπρόθεσμη δήλωση, ακόμη και όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας φόρου εισοδήματος.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 4800 ευρώ θα πρέπει να δηλώσει αποδείξεις δαπανών ίσες με το 25% του εισοδήματος του, δηλαδή 1.200 ευρώ. Αν δεν δηλώσει καθόλου αποδείξεις, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 120 ευρώ (1.200 Χ 10%). Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι αποδείξεις δεν συνυποβάλλονται με τη δήλωση, φυλάσσονται από το φορολογούμενο και παραδίδονται μόνον εφόσον ζητηθεί για έλεγχο.
Επίσης η αποζημίωση λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης που φορολογείται αυτοτελώς, αναγράφεται μόνον στους κωδικούς 657-658 του πίνακα 6, έτσι ώστε για τα ποσά αυτά να μην υπολογιστεί έκτακτη εισφορά . Τα ποσά αυτά δεν αναγράφονται πλέον στους κωδικούς 659-660 του Πίνακα 6 όπως τα παλαιότερα οικονομικά έτη.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου