Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Σέρρες: Ξήλωσαν και έκλεψαν ολόκληρη γέφυρα στον ποταμό Στρυμόνα!



Μεταξύ των χωριών Βυρώνεια και Γόνιμο του νομού Σερρών, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, υπήρχε πάνω στον Στρυμόνα παταμό μια σιδερένια γέφυρα...Την είχε εγκαταστήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο στρατός για τις μετακινήσεις των κατοίκων, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια βρισκόταν σχεδόν σε αχρηστία, μιας και το κράτος κατασκεύασε άλλη, σύγχρονη, λίγο παραπάνω.
Αν και...
παροπλισμένη για τους ντόπιους, δεν έπαυε να συμβολίζει μια ολόκληρη εποχή και ως τέτοια ήταν και ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής. Τελευταία όμως η γέφυρα χάθηκε! Δεν την παρέσυραν τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα, την αποσυναρμολόγησαν συμμορίες και σύμφωνα με την εφημερίδα ’’Καθημερινή’’ πούλησαν τα εξαρτήματά της, στη βουλγαρική «μαφία του χαλκού και του μαντεμιού»!
Μοιάζει απίστευτο πώς μπόρεσαν να διαλύσουν μια ολόκληρη γέφυρα, αλλά η περίπτωση δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου. «Το κακό έχει παραγίνει στην περιοχή των Σερρών. Διέλυσαν και πήραν τη γέφυρα σε ποσοστό 60%, κλέβουν μαντεμένιες σχάρες και καπάκια από δίκτυα ύδρευσης και υπονόμων, μετασχηματιστές της ΔΕΗ, ό,τι έχει σχέση με σίδερο και χαλκό», λέει ο πρόεδρος του τοπικού δημοτικού συμβουλίου κ. Ευθύμιος Σπανίδης.
Τα κρούσματα κλοπών στα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΣΕ, στα αντλιοστάσια των χωραφιών, σε εγκαταλειμμένα εργοστάσια, ακόμα και φρεάτια σε αυλές σπιτιών τείνουν να λάβουν μορφή επιδημίας στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.
Οργανωμένα κυκλώματα αφαιρούν από το σιδηροδρομικό δίκτυο εναέρια και επίγεια χάλκινα καλώδια ηλεκτροκίνησης, καλώδια μετασχηματιστών της ΔΕΗ, μαντεμένιες σχάρες κ.λπ. και τα πωλούν σε χυτήρια στην Ελλάδα, κυρίως όμως στη Βουλγαρία, όπου τα μεταφέρουν με νταλίκες.
«Έχουμε πιάσει ολόκληρα φορτηγά με κλεμμένα καλώδια χαλκού, μεταλλικά εξαρτήματα και σχάρες, που κατευθύνονταν στη Βουλγαρία» λέει ο αστυνομικός διευθυντής Σερρών, κ. Στέφανος Μανδύλας, ο οποίος επισημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζουν οι οδηγοί πλαστά παραστατικά και τιμολόγια δήθεν αγοράς. Με την πτώση των συνόρων και την κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα το έργο της μαφίας έγινε πολύ πιο εύκολο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου