Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Οι προτάσεις Τρίμη και οι αποδοκιμασίες κατά Κανέλλη


Οι προτάσεις Τρίμη και οι αποδοκιμασίες κατά ΚανέλληΓράφει ο… Press@κιας (κατά κόσμον Νίκος Μποζιονέλος)

Πάνω από 1.000 δημοσιογράφοι πέρασαν σήμερα από το ξενοδοχείο «Divani Caravel», όπου διεξήχθη η γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ.
Ωστόσο, το πρόβλημα έγκειται στο τι θα γίνει μετά την 24ωρη απεργία της Δευτέρας 28 Μαΐου. Το μεικτό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έχει προχωρήσει σε ψήφισμα με 7 σημεία, το οποίο παραθέτουμε πιο κάτω και έχει συγκεκριμένα αιτήματα και πλάνο.
Άλλες δημοσιογραφικές παρατάξεις εξέφρασαν την άποψη για...
απεργία διαρκείας, περιοριζόμενοι όμως σε γενικότητες.
Αποδοκιμάστηκε ο Ηλίας Κανέλλης
Για άλλη μια φορά αποδοκιμάστηκε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Ηλίας Κανέλλης (του ΔΟΛ και εκλεγμένος από την παράταση «Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση»). Οι αποδοκιμασίες από τους παρευρισκόμενους άρχισαν όταν ο Κανέλλης άρχισε να κινδυνολογεί λέγοντας ότι «λεφτά στον χώρο των ΜΜΕ δεν υπάρχουν», ότι «όλοι πρέπει να το πάρουν απόφαση», πως «ο συνδικαλισμός κατέστρεψε τα media» και άλλα τέτοια… γραφικά.
Όταν κάποιος του είπε ότι «λεφτά υπάρχουν αλλά τα έχουν μαζέψει για πάρτη τους ο Ψυχάρης, ο αγαπημένος του εργοδότης και οι άλλοι μεγαλοεκδότες» ο Κανέλλης απάντησε: «Ε, τότε να πάτε να τα πάρετε από τον Ψυχάρη».
Και όταν του είπαν «μα πώς να τα πάρουμε» τους επέπληξε με θράσος:
«Τι με νοιάζει εμένα πώς… Να κάνετε ντου και να τους τα πάρετε, αν μπορείτε!»…
Κατά τα άλλα στη σημερινή του ομιλία ο Κανέλης, εστίασε στον συνδικαλισμό και στα προβλήματα που όπως θεωρεί ο ίδιος, έχει δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία και τη δημοσιογραφία.
Αργότερα η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Νανά Νταουντάκη αποκάλυψε πως ο Κανέλλης θέλει να στείλει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο τον πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Αριστείδη Μανωλάκο, για το άρθρο που έγραψε στην «Αυγή» σχετικά με την προπαγάνδα ορισμένων δημοσιογράφων καθώς και για τις αναφορές του σε «υπηρέτες του συστήματος» που βρίσκονται σε pay roll κομμάτων, υπηρεσιών και επιχειρήσεων. Ορισμένοι από το βήμα απαίτησαν από τον Μανωλάκο να αποκαλύψει τα ονόματα όλων αυτών που καταγγέλλει στο άρθρο του…
Η εισήγηση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Τρίμη: «Συλλογική δέσμευση για αγωνιστικό σχέδιο»
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Το ερώτημα που μας τίθεται στη σημερινή συνέλευση δεν είναι άλλο από το αν οποιαδήποτε συνέλευση ή άλλη συλλογική μας διαδικασία από εδώ και στο εξής πρόκειται να έχει το παραμικρό ουσιαστικό νόημα. Από το αν δηλαδή σκοπεύουμε να βάλουμε τέλος σε έναν φαύλο κύκλο αυτοαναίρεσης και αυτοακύρωσής μας ως σώματος εργαζομένων στην ενημέρωση. Έναν φαύλο κύκλο, που απειλεί να μετατρέψει την ΕΣΗΕΑ σε λέσχη φλυαρίας και ανούσιων μικροανταγωνισμών ή μικροεξαρτήσεων, την ώρα που τα μέλη της θα είναι ένα άθροισμα ανυπεράσπιστων ατόμων, χωρίς δίχτυ προστασίας απέναντι στην εργοδοσία, χωρίς συλλογική σύμβαση, βιώσιμες αποδοχές ή ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς συλλογικούς δεσμούς και σημεία αναφοράς – εντέλει, χωρίς το κυριότερο: την αξιοπρέπεια της δουλειάς τους.
Οι εργοδότες των ΜΜΕ, αξιοποιώντας στο έπακρο τις «ευκαιρίες» που έδιναν τα Μνημόνια και οι υποδείξεις της τρόικας Ε.Ε.- ΕΚΤ- ΔΝΤ, μετατρέποντας τα περισσότερα ΜΜΕ σε θλιβερούς προπαγανδιστές της τρόικας, απαξιώνοντας το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης και χρεοκοπώντας τις επιχειρήσεις τους για να πλουτίσουν οι ίδιοι, έχουν μετατρέψει τον κλάδο σε «πιλότο» εργασιακού μεσαίωνα.
Οδήγησαν στην ανεργία χιλιάδες συναδέλφους, μείωσαν με εκβιασμούς τους μισθούς, επέβαλαν ατομικές συμβάσεις, επέκτειναν την επισφαλή και ανασφάλιστη εργασία, θέλουν να σβήσουν από το χάρτη την ΕΣΗΕΑ κι όλες τις συλλογικές οργανώσεις των εργαζομένων και να απαλλαγούν για πάντα από την ενοχλητική «ρουτίνα» των διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων.
Το πώς φθάσαμε ως ΕΣΗΕΑ μέχρι εδώ δεν είναι της παρούσης. Οι αγκυλώσεις, καταστατικές και άλλες, της Ένωσης είναι γνωστές. Οι συσχετισμοί είναι δεδομένοι. Τα σχέδια που δοκιμάσθηκαν, ή δεν δοκιμάσθηκαν, για την απόκρουση της επίθεσης που δεχόμαστε, είναι και αυτά γνωστά.
Το θέμα τώρα είναι, με την αυτοπρόσωπη παρουσία όλων μας στη Γενική Συνέλευση, να αναλάβει ο καθένας και η καθεμία την ευθύνη της τοποθέτησής του για το πώς πάμε παρακάτω. Αυτή την ευθύνη κανείς δεν μπορεί να την αποφύγει ή να τη μεταθέσει σε άλλον. Η λογική της ανάθεσης, η λογική του καναπέ, έχει πεθάνει.
Δεν είναι δυνατόν να κρύβεται άλλο η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ πίσω από τις υποτιθέμενες διαθέσεις των μελών, αλλά ούτε και τα μέλη πίσω από τις υστερήσεις της διοίκησης. Δεν είναι δυνατόν να αναμένουμε ότι θα φρενάρουμε την υποβάθμιση του κλάδου, χωρίς να χάσουμε τη βολή μας. Δεν είναι δυνατόν οι όποιες προτάσεις κινητοποίησης να θεωρούνται άλλοτε υπερβολικές και άλλοτε «πολύ λίγες» – αλλά ποτέ επίκαιρες. Δεν είναι δυνατόν να επενδύουμε ακόμη σε λογικές «διακριτικής εξαίρεσης» του δικού μας κλάδου, λόγω της προηγούμενης προνομιακής θέσης του σε ένα πλέγμα εξουσίας το οποίο ξεχνάμε ότι και το ίδιο έχει ήδη καταρρεύσει.
Χρειάζεται βέβαια επεξεργασμένο αγωνιστικό σχέδιο βήμα το βήμα – καμία αντίρρηση για αυτό. Όμως το σχέδιο προϋποθέτει το πρώτο βήμα: τη συλλογική μας δέσμευση ότι δεν θεωρούμε τετελεσμένη καμία από μονομερείς ενέργειες εργοδοσίας, κυβέρνησης και τρόικας. Ότι απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να διακοπεί κάθε προσπάθεια εφαρμογής του ν. 4046/12 και κάθε άλλης αντεργατικής νομοθεσίας που απορρέει από το Μνημόνιο. Να ανακοινώσει εδώ και τώρα η υπηρεσιακή κυβέρνηση την αναστολή εφαρμογής της τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Να δεσμευτούν ρητά όλα τα κόμματα ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα φέρουν διάταξη για την κατάργησή της. Να προειδοποιήσουμε από τώρα τις εργοδοτικές ενώσεις ότι τις εργοδοτικές ενώσεις ότι θα μας βρεί μπροστά τους κάθε απόπειρα εφαρμογής μιας υπό κατάργηση αντεργατικής νομοθεσίας.
Μέχρι πρότινος, αρκετοί συνάδελφοι έκριναν (συνήθως καλόπιστα, δεν λέω) ότι οι διαρκείς υποχωρήσεις του κλάδου οφείλονταν στην άκαμπτη και μαξιμαλιστική υποτίθεται στάση της συνδικαλιστικής μας ηγεσίας. Στο ότι δηλαδή διεκδικούσαμε το ανέφικτο, αντί να επιδιώξουμε με μια συμβιβαστική στάση να περισώσουμε ό,τι ήταν να περισωθεί. Η πραγματικότητα όμως έδωσε την αμείλικτη απάντησή της σε αυτή την προσδοκία, για να μην την πώ φαντασίωση. Ο συμβιβασμός προϋποθέτει ότι στην απέναντι πλευρά έχεις κάποιον πρόθυμο τουλάχιστον να συνομιλήσει, πόσω μάλλον να συμβιβασθεί. Όμως σε συνθήκες μνημονίων, η εργοδοτική πλευρά είναι σε θέση, με τις πλάτες κυβέρνησης και τρόικας, να μας τα πάρει όλα και δεν την αφορά η δική μας «ευελιξία» και ο «ρεαλισμός».
Το κρισιμότερο ερώτημα ωστόσο συνάδελφοι είναι αν σκοπεύουμε ή όχι να συντονισθούμε με την κοινωνία σε μία στιγμή που οι τεκτονικές της πλάκες μετακινούνται – καταπλήσσοντας και εμπνέοντας όλη την Ευρώπη. Αν δηλαδή ο χώρος της ενημέρωσης, που στιγματίσθηκε ως προπαγανδιστής του μνημονίου, αλλά και πιλοτικός χώρος εφαρμογής του, καννιβαλίζοντας τους εργαζόμενούς του, θα συναντηθεί με τη λαϊκή διάθεση, που παραμερίζει τα εκβιαστικά διλήμματα.
Απέναντι στις πραγματικές αντιδημοκρατικές εκτροπές, η αγωνιστική παρουσία του κλάδου αυτές ακριβώς τις στιγμές, που επισφραγίζεται μέσα και έξω από τις κάλπες η καταψήφιση του μνημονίου, αποτελεί εγγύηση ότι η δημοκρατία επιτέλους θα λειτουργήσει και η φωνή της κοινωνίας θα ακουσθεί.
Το ψήφισμα 7 σημείων του μεικτού συμβουλίου
Η τακτική ΓΣ της ΕΣΗΕΑ, μετά την προκλητική και ανένδοτη στάση της εργοδοσίας και τη σαρωτική επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των εργαζομένων εξαιτίας των μνημονίων, αποφασίζει να προχωρήσει άμεσα ο κλάδος σε κλιμακούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Η 24ωρη απεργία της 28ης Μαΐου είναι η αρχή αυτού του αγώνα, ο οποίος πρέπει να διεξαχθεί σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και με τους συναδέλφους που παραμένουν εκτός ενώσεων και μισθολογίων.
Απαιτούμε:
1. Να καταργηθεί κάθε αντεργατικός νόμος ή ρύθμιση που προβλέπεται στα μνημόνια. Όχι στη λήξη της μετενέργειας των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων.
2. Να ακυρωθούν όλες οι επαίσχυντες ατομικές συμβάσεις τις οποίες εκβιαστικά έχουν αναγκαστεί να υπογράψουν εκατοντάδες συνάδελφοι. Να μπει τέλος στη μερική απασχόληση, τα μπλοκάκια, την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία και όλες τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
3. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι απολύσεις. Κάθε απόλυση συναδέλφου θα αποτελεί αυτομάτως αιτία πολέμου.
4. Να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση, με ελάχιστη βάση τα κλιμάκια της προηγούμενης και διεκδίκηση αυξήσεων για τους χαμηλόμισθους, κάτω των 1.400 ευρώ. Διασφάλιση όλων των θεσμικών κατακτήσεων.
5. Να καταβάλλουν άμεσα οι εργοδότες των ΜΜΕ όλα τα δεδουλευμένα και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν στα ταμεία μας. Να επιβληθούν ειδικές «κυρώσεις» σε όσους δεν συμμορφωθούν.
6. Να μας γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα από τα ταμεία, τον ιδρώτα μας που χάθηκε στα δομημένα ομόλογα και τα κάθε λογής «κουρέματα». Καμία μείωση στις συντάξεις, πλήρης κάλυψη των ανέργων, άμεση αποκατάσταση των παροχών προς τους ασφαλισμένους και ειδικά των επιδομάτων βρεφονηπιακού σταθμού. Να πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος – με ευθύνη της ΓΣ του οργανισμού – στον ΕΔΟΕΑΠ.
7. Να δοθεί κάθε δυνατή και ουσιαστική στήριξη στους άνεργους συναδέλφους.
Επίσης, η ΓΣ αποφασίζει:
• Να ενταχθούν στην Ένωση όλοι οι συντάκτες - εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση τους ή τον χρόνο απασχόλησης και προϋπηρεσίας τους. Αυτό να γίνει με βάση τις απαραίτητες καταστατικές ενέργειες τις οποίες καλείται να κινήσει το ΔΣ.
• Να δημιουργηθούν εργασιακές επιτροπές με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα, που θα είναι το στήριγμα της αγωνιστικής – απεργιακής δράσης.
• Να ληφθούν μέτρα για τον συντονισμό του αγώνα και των μορφών δράσης με όλα τα αγωνιζόμενα τμήματα της κοινωνίας, που πλήττονται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων, της εργοδοσίας και της τρόικα.
• Να ανοίξει, με κύρια ευθύνη των εργαζομένων και των ενώσεών τους, μέτωπο απέναντι στη διαπλοκή, για να σπάσει το αμαρτωλό «τρίγωνο» κυβέρνησης-ΜΜΕ-τραπεζών και να διασφαλιστεί ο δημοκρατικός έλεγχος της ενημέρωσης, ως δημόσιου αγαθού.
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ: Χάρης Σαββίδης (Ημερησία), Βασίλης Τζήμτσος (ALTER), Γιάννης Ελαφρός (Καθημερινή), Νίκος Ζαμπάρας (Sentra FM), Τάσος Αναστασιάδης (Βήμα), Παναγιώτης Δρίβας (Βήμα FM), Κωνσταντίνος Δαυλός (ΣΚΑΪ), Λεωνίδας Σακλαμπάνης (ΣΚΑΪ 100,3), Σωτήρης Τριανταφύλλου (Goal News), Μάχη Ζησίδου (ALPHA), Νάσος Χατζητσάκος (Ελεύθερος Τύπος), Φώφη Κορίδη (Κέρδος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου