Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Υποτονικός ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς (και) στο Βόλο


Διάσπαση των εργατικών δυνάμεων με τρεις συγκεντρώσεις
Υποτονικός ήταν ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς, στις δύο συγκεντρώσεις ΕΚΒ - ΑΔΕΥ και Ανοιχτής Συνέλευσης Μαγνησίας και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μαζικότερη αυτή του ΠΑΜΕ, ενώ ο καλός καιρός χθες, έκανε πολλούς Βολιώτες να προτιμήσουν βόλτα ή μπάνιο, χωρίς να πάνε στις συγκεντρώσεις μνήμης του εργατικού κινήματος, που για ...άλλη μια φορά παρουσιάστηκε διασπασμένο.
Με μικρή συμμετοχή του κόσμου έγινε η συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας από το Εργατικό Κέντρο Βόλου και την ΑΔΕΔΥ.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων και όλων των δυνάμεων του Εργατικού Κινήματος, προκειμένου να αποκρουστεί η σφοδρή επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα. Έκανε δε λόγο για κρίση του συστήματος και όχι των εργαζομένων.
Να αποτελέσει η φετινή Πρωτομαγιά το πρόσταγμα για εγρήγορση κι όχι για εφησυχασμό τόνισε μεταξύ άλλων ο Γραμματέας του ΕΚΒ Δημήτρης Βασιλείου, ενώ πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα δεν έχουν άλλη επιλογή από τον αγώνα κι ότι το ΕΚΒ δε θα υποστείλει τη σημαία για μάχη.
Την ανάγκη η δύναμη να πολλαπλασιαστεί έκανε λόγο το μέλος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Λεωνίδας Αναστασίου, ο οποίος δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μαζικοποίηση των αγώνων και δυναμική παρουσία όλων.
Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, και έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων μπροστά από το κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ, στην οδό Δημητριάδος.

Μήνυμα για γενικό ξεσηκωμό
Μαζικότερη ήταν η συγκέντρωση, στην Πλατεία Πανεπιστημίου, του ΠΑΜΕ, μέλη του οποίου τραγούδησαν αγωνιστικά μουσικά κομμάτια συνοδεία μουσικών οργάνων.
Το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Κώστας Στεργίου έδωσε μήνυμα για γενικό ξεσηκωμό και χαρακτήρισε τα συνθήματα «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» και «Όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία» είναι επίκαιρα παρά ποτέ και εκφράζουν το περιεχόμενο της ταξικής πάλης.
Σύμφωνα με το μέλος του ΠΑΜΕ, οι αγώνες έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι δεν ενέκριναν και δεν έγιναν συνένοχοι στη λαίλαπα μέτρων, ενώ τόνισε ότι τώρα είναι ώρα ευθύνης κι αγώνα για όλους και κάλεσε όλους κι όλες να πρωτοστατήσουν για να περάσει το κίνημα σε αποφασιστική επίθεση.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε μπροστά από το μνημείο στο Ταχυδρομείο όπου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Λάβαρο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη για συλλογικό αγώνα, με λάβαρο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τονίστηκε στην Τρίτη συγκέντρωση, στην Πλατεία Ελευθερίας, που οργάνωσαν η Ανοιχτή Συνέλευση Μαγνησίας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ, η Εργατική Αριστερή Κίνηση, η Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών στη Μαγνησία, η Οργάνωση Επαναστατικής νεολαίας και η Νεολαία Κουμμουνιστική Απελευθέρωση.
Η πορεία ξεκίνησε από την Πλ, Ελευθερίας, πέρασε από το μνημείο μπροστά από το Ταχυδρομείο κατατέθηκαν στεφάνια και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε πάλι στην Πλ. Ελευθερίας.
Το ΕΕΚ κάλεσε τους εργαζόμενους η Πρωτομαγιά να σηματοδοτήσει την επιτάχυνση της εργατικής επαναστατικής πάλης στον ταξικό κοινωνικό πόλεμο που μαίνεται διεθνώς και στη χώρα μας. «Το εργατικό κίνημα κρατά το κλειδί των ιστορικών εξελίξεων στα χέρια του καθώς το πρωτοφανές αδιέξοδο του αστικού πολιτικού συστήματος και η καπιταλιστική χρεοκοπία που ρίχνουν το λαό στην άβυσσο δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αστικά μέσα», αναφέρθηκε σε ανακοίνωση.
«Στους μονόδρομους αστικών κυβερνήσεων ΕΕ και ΔΝΤ απαντάμε με το δικό μας μονόδρομο του συλλογικού αγώνα. Λάβαρό του η ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αναφέρθηκε σε ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με στόχο να παραδώσουμε αύριο στα παιδιά μας τη σκυτάλη του αγώνα σε μια κοινωνία πιο δίκαιη μέχρι να καταφέρουμε να μην υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου