Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

«Θα κάνω σημαία το βέτο εναντίον της Τουρκίας»


«Η Τουρκία, αν θέλει να οραματίζεται την ευρωπαϊκή προοπτική, να αλλάξει ρότα στην πολιτική της. Προσωπικά, αν εκλεγώ στη Βουλή, θα θέσω βέτο για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και θα το κάνω σημαία. Είναι αδιανόητο το 90% των λαθρομεταναστών να εισέρχεται από τα σύνορα της Τουρκίας» τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στη «δημοκρατία»....


Ο τέως δήμαρχος Αθηναίων τονίζει την ανάγκη να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «όταν εγώ ήμουν δήμαρχος και φώναζα μέρα - νύχτα ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης αντιμετωπίζεται μόνο με κεντρική κυβερνητική απόφαση, όλοι έλεγαν ότι αποκλειστικά υπεύθυνος ήταν ο Κακλαμάνης. Σήμερα το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης έχει τοποθετηθεί στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας».

ΕΡ.: Κύριε Κακλαμάνη, η Αθήνα περνά ίσως μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στη μεταπολιτευτική περίοδο. Λαθρομετανάστευση, παραεμπόριο, ναρκωτικά και ανασφάλεια έχουν καταντήσει συνηθισμένη εικόνα στην πόλη. Ευθύνες υπάρχουν ακόμη και για σας, ως πρώην δήμαρχο Αθηναίων;

ΑΠ.: Ναι, αντιστοιχεί και σε μένα ένα μερίδιο, αλλά προσέξτε την εξής τεράστια διαφορά: Οταν εγώ ήμουν δήμαρχος και φώναζα μέρα - νύχτα ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης αντιμετωπίζεται μόνο με κεντρική κυβερνητική απόφαση, όλοι έλεγαν ότι αποκλειστικά υπεύθυνος ήταν ο Κακλαμάνης. Σήμερα το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης έχει τοποθετηθεί στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας αλλά και των ΜΜΕ. Εδώ θέλω να θυμίσω ότι στα έκτροπα που είχαν γίνει τον Δεκέμβριο του 2008 είχα νιώσει την απέραντη μοναξιά. Ρωτάω, λοιπόν, σήμερα που δήμαρχος είναι ο κ. Καμίνης, τι μπορεί να κάνει. Να πάει να φυλάξει τα σύνορα, ώστε να μην μπαίνουν οι λαθρομετανάστες; Το θετικό είναι ότι πλέον έχουν «ξυπνήσει» όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Δημοκρατίας.



ΕΡ.: Δηλαδή, το πρόβλημα δεν λύνεται;

ΑΠ.: Χρειάζεται να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. 1ον: Θα πρέπει ο ελληνικός στρατός να αναλάβει και τη φύλαξη των συνόρων από τους λαθρομετανάστες. 2ον: Η Frontex να μην καταγράφει απλώς ότι το 91% των λαθρομεταναστών της Ε.Ε. συγκεντρώνεται στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο ποσοστό του καταλήγει στην Αθήνα. 3ον: Να καταργηθεί άμεσα το Δουβλίνο ΙΙ, το οποίο είχε υπογραφεί επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη και υπουργίας Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου. 4ον: Να γίνει «εδώ και τώρα» απέλαση των λαθρομεταναστών από την Αθήνα με βάση το Διεθνές Δίκαιο. 5ον: Η Τουρκία, αν θέλει να οραματίζεται την ευρωπαϊκή προοπτική, να αλλάξει ρότα στην πολιτική της. Προσωπικά, αν εκλεγώ στη Βουλή, θα θέσω βέτο για την είσοδο της Τουρκίας στη Ευρωπαϊκή Ενωση. Και θα το κάνω σημαία. Είναι αδιανόητο το 90% των λαθρομεταναστών να εισέρχεται από τα σύνορα της Τουρκίας, είτε από την πλευρά του Εβρου είτε από τα παράλιά της, και ο κ. Ερντογάν με την παρέα του να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Και βέβαια θέλω να χαιρετήσω τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι θα καταργήσει τον νόμο Ραγκούση, που η βασική φιλοσοφία του είναι να «βαφτίζονται» Ελληνες όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στην πατρίδα μας…



ΕΡ.: Θεωρείτε ότι με αυτή τη δέσμη μέτρων θα κερδηθεί και πάλι το στοίχημα της ασφάλειας;

ΑΠ.: Θα έχουν γίνει καθοριστικά βήματα. Υπάρχει όμως και μια ακόμη σημαντική παράμετρος. Ασφάλεια στην πόλη με αστυνομικούς των 630 ευρώ δεν μπορεί να υπάρξει. Εθνική ασφάλεια με πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών να εισπράττουν όσα οι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν γίνεται. Είναι φυσιολογικό λοιπόν και με γεμίζει με ικανοποίηση ότι αυτά ακριβώς υιοθετήθηκαν και εξαγγέλθηκαν στο Ζάππειο από τον πρόεδρο της Ν.Δ.



ΕΡ.: Την τελευταία διετία οι Ελληνες έχουν υποστεί απίστευτες οικονομικές θυσίες λόγω της εφαρμογής των Μνημονίων. Με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση μπορούν να ελπίζουν ότι θα δουν φως στο τούνελ και πότε; Υπάρχουν εν τέλει ισοδύναμα μέτρα;

ΑΠ.: Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω πολύ καλά τον Αντώνη Σαμαρά, πιστεύω ότι η αλλαγή στάσης του με την υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου δεν έγινε με χαρά. Ηξερε το κόστος τόσο για τον ίδιο όσο και για την παράταξη της οποίας ηγείται. Ο Σαμαράς σάς λέω ότι δεν πρόκειται να αναιρέσει τον λόγο του, ώστε να μην υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Εκείνο όμως που θα πρέπει να γίνει κεντρικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι το ξεκίνημα μιας σταυροφορίας των χωρών του Νότου, που θα υποχρεώσει τη σημερινή Ευρώπη να αλλάξει άρδην την τροχιά της οικονομικής αυτοκτονίας, που έχει χαράξει. Η έκδοση ευρωομολόγου πρέπει να είναι η αρχή.

ΕΡ.: Θα το δεχτεί η Γερμανία, η οποία ως τώρα διαφωνεί οριζοντίως και καθέτως;

ΑΠ.: Η «γηραιά» αλλά όμορφη «κυρία» που ονομάζεται Ευρώπη πρέπει, επιτέλους, να επιστρέψει στις ρίζες της· να μετατραπεί ξανά στη μεγάλη Ευρώπη των Αντενάουερ, Ντε Γκολ, Μιτεράν, Κολ και Σμιτ. Μια Ευρώπη που να έχει ως βασική αρχή την αλληλεγγύη και δεν θα έχει την παραμικρή σχέση με τη σημερινή, της Ανγκελα Μέρκελ, από την οποία κερδίζουν μόνον οι Γερμανοί. Είναι εξωφρενικό η Γερμανία να δανείζεται με μηδενικά επιτόκια και οι υπόλοιπες χώρες, ειδικά του Νότου, να πληρώνουν τοκογλυφικά επιτόκια. Η πιθανή εκλογή του κ. Ολάντ στη Γαλλία, η αντίσταση του κ. Μόντι στην Ιταλία ήδη στέλνουν ηχηρά μηνύματα στο Βερολίνο ότι «θέλει, δεν θέλει» η κυρία Μέρκελ θα υποχρεωθεί να αλλάξει την ολέθρια πολιτική της λιτότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου