Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Λαός χωρίς πολιτισμό δεν έχει ιστορία..

.

Συνεχίζεται η επίσκεψη του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην Σκόπελο των Βορείων Σποράδων, με αφορμή τις εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα, τις οποίες διοργανώνουν κατά το φετινό έτος 2012 η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και ο Δήμος Σκοπέλου, για την συμπλήρωση 1650 ετών από το μαρτύριο του... Αγίου Ρηγίνου, πολιούχου Σκοπέλου (25-2-362 μ.Χ.), 400 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκοπέλου (1612 μ.Χ.) και 300 ετών από την επανίδρυση της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκοπέλου (1712 μ.Χ.).
Το πρωί της Κυριακής ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ιερά Μονή του Αγίου Ρηγίνου, στο οποίο προεξήρχε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και συλλειτούργησαν οι...
Μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος, Κορίνθου Διονύσιος, Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος και ο οικείος Ιεράρχης, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομος.
Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τον Μακαριότατο προσφώνησε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος, καλωσορίζοντάς τον εκ μέρους του Ιερού Κλήρου, των Αρχόντων και του ευσεβούς Λαού της Σκοπέλου και ευχαριστώντας τον με θερμούς λόγους για την τιμητική παρουσία του στο Νησί για τους εορτασμούς που η Ιερά Μητρόπολη εφέτος διοργανώνει. Ευχαρίστησε ακόμη και τους παρισταμένους Αρχιερείς, ενώ προσέφερε στον Μακαριότατο ως αναμνηστικό δώρο, μία Ιερά Εικόνα του Αγίου Ρηγίνου και ένα ζεύγος δικηροτρίκηρα για να ευλογεί τον λαό του Θεού.
Αντιφωνώντας, ο Μακαριότατος ευχαρίστησε τον Χαλκίδος και εκ μέρους των λοιπών Αρχιερέων, ενώ, απευθυνόμενος προς τους πιστούς, και με αφορμή την συμπλήρωση 1650 ετών από τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Ρηγίνου, αναφέρθηκε στην τιμή προς τους Αγίους της Εκκλησίας, τονίζοντας ότι οι Άγιοι είναι τα αληθινά πρότυπα των ανθρώπων κάθε εποχής, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι μόνο άν ακολουθήσουμε ως πρόσωπα, αλλά και ως κοινωνία το παράδειγμά τους, τον τρόπο της ζωής τους, θα αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.
Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφερείας Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Περιφερειακούς Συμβούλους, ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γεώργιος Μιχελής και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος Αλοννήσου Ορέστης Παπχρήστου, ως εκπρόσωπος του Δημαρχου Πέτρου Βαφίνη και πλήθος ευσεβών Σκοπελιτών, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Ιερό ναό και τον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής για να τιμήσουν τον Πολιούχο και Προστάτη Άγιό τους και τους προσκεκλημένους.
Το μεσημέρι ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής παρέθεσε επίσημο(κλικ) γεύμα στον Μακαριότατο και στους Μητροπολίτες που τον συνόδευαν, κατά την διάρκεια του οποίου τον καλωσόρισε εκ μέρους των κατοίκων του νησιού. Ο Μακαριότατος αντιφωνώντας τον Δήμαρχο εξέφρασε την χαρά του για την αγαστή συνεργασία της Τοπικής Εκκλησίας των Βορείων Σποράδων και του Μητροπολίτου Χρυσοστόμου με την Δημοτική Αρχή Σκοπέλου για τη συνδιοργάνωση λατρευτικών και εν γένει πνευματικών εκδηλώσεων, τονίζοντας ότι μόνο μέσα από τέτοιες συνεργασίες για το καλό του Λαού και του Τόπου, μπορούν να έλθουν ουσιαστικά καλύτερες ημέρες, όταν από το «εγώ», φτάσουμε στο «εμείς».
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Λαός χωρίς πολιτισμό δεν έχει ιστορία
Το απόγευμα ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος εγκαινίασε(κλικ) την Έκθεση Αγιογραφίας και συντηρηθέντων Ι. Κειμηλίων «ΜΙΑ ΔΟΞΑ, ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ (από τις απαρχές της Ορθόδοξης Αγιογραφίας στην συντήρηση των φορητών Εικόνων και ξυλογλύπτων) – 20.5.2012 έως 28.10.2012» στο Πολιτιστικό Κέντρο ΓΕΩΡΓΑΡΑ, στην Χώρα Σκοπέλου, με την παρουσία πλήθους Σκοπελιτών.
Γιώργος και Μάχη Δρόσου
Στην προσφώνησή του ο Μακαριότατος συνεχάρη τους διοργανωτές γι’ αυτή την ωραία πρωτοβουλία τους, εξέφρασε την χαρά του για την ύπαρξη και λειτουργία χώρων πολιτισμού, τονίζοντας ότι Λαός χωρίς πολιτισμό δεν έχει ιστορία.
Εκ μέρους της διοργανώτριας Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και τους Σεβασμιότατου κ. Χρυσοστόμου, μίλησε ο Αρχιμ. Αλέξιος Πᾳπασταμούλος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριότατο και τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, τον Μητροπολίτη Χαλκίδος για την πρωτοβουλία πραγματοποιήσεως όλων των Εκδηλώσεων, τον Δήμαρχο Σκοπέλου και τους καλούς του συνεργάτες για την προθυμότατη στήριξή τους, τους Γεώργιο και Μάχη Δρόσου για την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου για την πραγματοποίηση της Εκθέσεως και την εν γένει συμβολή τους, την καλλιτέχνιδα κα Περιμένη για την κατασκευή εγκαυστικών Εικόνων και την έκθεσή τους (μία εξ αυτών μάλιστα, προσέφερε η κα Περιμένη στον Μακαριότατο κ. Ιερώνυμο), τον συντηρητή έργων τέχνης Μιχαήλ Λαρεντζάκη για την πολύτιμη συμβολή του, το αγιογραφικό εργαστήρι και τους μαθητές του γνωστού Αγιογράφου, καθηγητού Γεωργίου Κόρδη για την συμμετοχή τους στην έκθεση και όλους τους φανερούς και αφανείς ήρωες αυτής της προσπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου