Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Και μάγουλο... βερύκοκο



Και μάγουλο... βερύκοκοΟι Ρωμαίοι τα έλεγαν και «χρυσόμηλα». Τα βερίκοκα, το κατεξοχήν φρούτο του Ιουνίου, θα σας αποζημιώσουν με τη γευστική σάρκα τους, τις θρεπτικές ιδιότητες τους, αλλά και την καθοριστική συμβολή τους σε γλυκά και μαρμελάδες.
Στην αγορά, μπορείτε να εντοπίσετε ελληνικά βερίκοκα μέχρι και τα μέσα Ιουλίου. Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι τα «Μπεμπέκου» και τα «Διαμαντοπούλου». Τα πρώτα ωριμάζουν τον...
Ιούνιο, είναι μεγάλα, με έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και γλυκιά σάρκα. Θεωρούνται ιδανικά για γλυκό του κουταλιού, κομπόστα, μαρμελάδα και τάρτες. Τα δεύτερα, τα οποία είναι προτιμότερο να καταναλώνονται φρέσκα, ωριμάζουν λίγο αργότερα, είναι μικρότερα και έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Ξεχωρίζουν για τη γεύση και το άρωμά τους, γι' αυτό και συνήθως είναι ακριβότερα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Πλούσια σε βιταμίνη Α, τα βερίκοκα συμβάλλουν στην καλή υγεία των ματιών. Εμπεριέχουν επίσης καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), στα οποία οφείλεται και το πορτοκαλί τους χρώμα-  τα ώριμα καθώς και τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν μάλιστα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή. Το λυκοπένιο μάλιστα έχει συνδεθεί με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.
Αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών, ως εκ τούτου έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύουν τα αγγεία, και εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης.
Στα διατροφικά πλεονεκτήματα πρέπει να περιληφθεί η βιταμίνη Β3, (νιασίνη), ο σίδηρος, το κάλιο και οι φυτικές ίνες του βερίκοκου, απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Μην τα διατηρείτε στην ψύξη περισσότερες από 2-3 ημέρες. Τα βερίκοκα αφυδατώνονται πολύ γρήγορα (καθημερινά χάνουν περίπου το 1% του βάρους τους), καταναλώστε τα το συντομότερο δυνατό. Μπορείτε βεβαίως να τα καταψύξετε, αφού τα πλύνετε, τα κόψετε και αφαιρέσετε τα κουκούτσια τους.
Κατά την επιλογή τους, στη λαϊκή ή το super market, μη βασίζεστε στο χρώμα τους, το αποκτούν άλλωστε προτού ωριμάσουν για τα καλά. Προσέξτε να έχουν χαρακτηριστικό άρωμα. Φροντίστε να είναι εξαιρετικά μαλακά, μόνον αν έχετε κατά νου να φτιάξετε κομπόστα ή μαρμελάδα.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λουκουμάδες από βερίκοκα
Μαρινάρετε τα φρούτα σε ρακί, ζάχαρη και ξύσμα λεμονιού για μιάμιση ώρα. Στη συνέχεια, βουτήξτε τα σε μείγμα από νερό και αλεύρι, και τηγανίστε τα σε μπόλικο λάδι. Μόλις ροδίσουν, τα βγάζετε, τα περνάτε από μαύρη ζάχαρη και τα τρώτε ζεστά.
Τάρτα
Χτυπάτε στο μίξερ 200 γρ. ζάχαρη, μαζί με 200 γρ. βούτυρο και 2 αυγά. Μόλις το μείγμα γίνει σαν κρέμα, προσθέτετε 260 γρ. αλεύρι και ανακατεύετε ελαφρά. Βάζετε το μείγμα σε μια φόρμα για τάρτες και από πάνω στρώνετε βερίκοκα κομμένα στα τέσσερα, το ένα δίπλα στο άλλο. Πασπαλίζετε με τριμμένη μαύρη ζάχαρη και ψήνετε την τάρτα στο φούρνο στους 200° C για 40΄, μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει η ζάχαρη.
Μοσχαράκι με βερίκοκα
Ροδίζετε 1 κιλό μοσχαράκι γάλακτος σε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτετε 2 κρεμμύδια σε φέτες και 2 καρότα σε ροδέλες. Συνεχίζετε το σοτάρισμα και σβήνετε με το χυμό 1/2 πορτοκαλιού. Προσθέτετε πιπέρι, 3 καρφάκια γαρίφαλο, 1 ξυλάκι κανέλας, αλάτι, 1/2 ποτηράκι κρασί και 1 ποτήρι βραστό νερό. Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτετε 1/2 κιλό βερίκοκα κομμένα στη μέση, 4 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι μέλι και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου