Έντονη φημολογία κατά την προεκλογική περίοδο έφερε τις ΗΠΑ να τίθενται -εμμέσως- υπέρ της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Το σενάριο αυτό αναπαράχθηκε με το σκεπτικό ότι η νίκη αυτού του πολιτικού χώρου, σε συνδυασμό με κινήσεις που γίνονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, είτε από ...
Αριστερά είτε από Δεξιά κόμματα, θα έχουν ως αποτέλεσμα να «στριμωχτεί» η Μέρκελ και η έως τώρα ακολουθούμενη γερμανική πολιτική, που δεν... λειτουργεί ούτε καν ως «πυροσβέστης» στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση. Πόσο μάλλον, αφού η Καγκελάριος φέρεται να στήνει περαιτέρω γέφυρες με τη Μόσχα.
Τέτοιου είδους σενάρια περί παρασκηνιακού στησίματος γεφυρών ανάμεσα στην υπερατλαντική δύναμη και στον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδονται από την Κουμουνδούρου. Το ίδιο και από την πρεσβεία που μέσω «διαρροών» επαναλαμβάνει ότι θέλει στην Ελλάδα «έναν αξιόπιστο εταίρο που να τηρεί όσα έχει συμφωνήσει η χώρα».
Ενδιαφέρον έχουν ωστόσο πληροφορίες, ότι εδώ και εβδομάδες έγιναν άτυπες επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με κύκλους της αμερικανικής πρεσβείας. Από αυτές προέκυψε η διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναμειχθούν στις οποιεσδήποτε εξελίξεις και ότι θα «ανεχθούν» το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Μια τέτοια «ανοχή» απέναντι σε έναν πολιτικό χώρο που, ατύπως, πολλές φορές στο παρελθόν έχει συγκεντρώσει τα πυρά κύκλων που βρίσκονται κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι κάτι «περίεργο» υπάρχει στην αμερικανική θέση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνουν με έμφαση μάλιστα, τα θετικά σχόλια που το τελευταίο διάστημα έχουν παρουσιαστεί σε σημαντική μερίδα των αμερικανικών και βρετανικών ΜΜΕ για τον κ.Τσίπρα.
Ερωτήματα από το ΚΚΕ
Αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ άφησε εξάλλου με πρόσφατη δήλωσή της και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κ.Α.Παπαρήγα. «Η αμερικάνικη αποστολή –είπε- έχει ήδη εγκατασταθεί σε όλα τα ελληνικά υπουργεία και παρακολουθεί τα πάντα. Τον κ.Τσίπρα, όμως, δεν τον ενόχλησε η αμερικάνικη αποστολή, τον ενόχλησε μόνο η Τρόικα που στην πραγματικότητα είναι η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Φαίνεται ότι την αμερικάνικη αποστολή την αγνοεί». Λίγες ημέρες πριν, ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στις ΗΠΑ, είχε πεί ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε τον ελληνικό λαό όταν θα πάρει την απόφασή του».
Το μεγάλο αμερικανικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι αναμφισβήτητο. Είναι ενδεικτικό ότι προ εβδομάδων ήρθε στη χώρα μας αμερικανικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Λάελ Μπρέιναρντ, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Κρίστοφερ Σμαρτ, που έκανε επαφές με Έλληνες πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.
Αντίστοιχες επισκέψεις είχαν επανειλημμένως πραγματοποιηθεί και πριν από τις εκλογές του 2009. Μεταξύ των άλλων που έχουν γίνει γνωστές, είναι αυτή το Φεβρουάριο εκείνου του έτους, οπότε ο αμερικανός γερουσιαστής, Ντέρμπιν (Durbin) και ο τότε πολιτευτής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, Αλέξης Γιαννούλιας, είχαν συναντηθεί με σχεδόν όλη την ελληνική πολιτική ηγεσία. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας που είχε αποκαλύψει το Wikileaks, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τον κ.Γιώργο Παπανδρέου, ο τελευταίος είχε από τότε κιόλας ταχθεί υπέρ της αναβάθμισης του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε διεθνές επίπεδο.
Πρός μια νέα ‘Γιάλτα”;
Όταν στην αρχή της ελληνικής κρίσης γράψαμε το «Η «Νέα Γιάλτα» και ο δρόμος προς το ΔΝΤ» λίγοι μας πίστεψαν. Όπως και τότε που επιμέναμε ότι ο ρόλος του Γιώργου είναι να εκμεταλλευτεί (ουν) την κρίση για να περάσει(ουν) για την Ελλάδα και τα Εθνικά Θέματα όλα εκείνα που είπε κάποτε μόνα σαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας (του Κίσσινκερ) θεωρούσαμε.
Μας θεωρούσαν επίσης υπερβολικούς όταν γράφαμε: Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αξιοποιήσουν προς όφελος τους την αδυναμία της Ε.Ε.Το ΔΝΤ παραδοσιακά και ανεξαρτήτως του ποιος προεδρεύει ελέγχεται από τις ΗΠΑ. Έτσι ο έλεγχος της Ελλάδας από το ΔΝΤ ουσιαστικά ακυρώνει στην πράξη την Ε.Ε. Καταργεί κάθε έννοια κοινοτικής αλληλεγγύης. Δεν υπάρχει πια Ευρωζώνη. Ανοίγει η «Κερκόπορτα».Αποδεχόμενοι το ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι πριόνισαν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται. Η Ελλάδα αποτελεί πλέον τον «Δούρειο Ίππο».
Λίγοι έδωσαν σημασία σε όσα έγραφαν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς για τον ρόλο των ΗΠΑ στην επιβολή του “σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας» που αποδεικνύεται τώρα σχέδιο καταστροφής
Πέρασε στο ντούκου η δημόσια ομολογία του κ.Σαχινίδη οτι “η επιλογή μας ήταν από την αρχή το ΔΝΤ!”
Σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι μαίνεται ένας υπόγειος πόλεμος Ομπάμα με Μέρκελ ή καλύτερα ΗΠΑ και Ευρώπης για την παγκόσμια κυριαρχία σε οικονομικό επίπεδο. Και ότι στο επίκεντρο του πολέμου αυτού βρίσκεται φυσικά η Ελλάδα.
Φτάσαμε επίσης στο σημείο να μιλούν όλοι για ανοικτές αμερικανικές ή γερμανικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας και να δημοσιεύονται άρθρα όπως εκείνο στο «Επίκαιρα»: «Η Γερμανία και οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν ενεργά στο προεκλογικό σκηνικό» με τις ΗΠΑ να «φαίνεται ότι ευνοούν μια μεταβολή στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του κόμματος που έχει επιλέξει την ανοιχτή σύγκρουση με τους Γερμανούς. Δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ»!
Που καταλήγουμε; Ποιό είναι το συμπέρασμα; Είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα. Ωστόσο στον προβληματισμό σας μπορεί να συμβάλλει ένα άρθρο που δημοσιεύσαμε πρόσφατα στο antinews
Η Γερμανία θα φύγει από το ευρώ πριν από την Ελλάδα
Η ευρωζώνη τελείωσε οριστικά. Και επειδή αν τελειώσει η ευρωζώνη, τελειώνει και η ΕΕ, η 70χρονη σχεδόν συνεργασία Γαλλίας-Γερμανίας φτάνει στο τέλος της. Μπορεί να μην συμβεί αμέσως, μπορεί να χρειαστούν κάποιοι μήνες, αλλά το τέλος είναι αναπόφευκτο.
Το Der Spiegel έχει εδώ και κάποιο διάστημα υιοθετήσει μια ελληνοφοβική στάση, μαζί με την Bild Zeitung, και κάποια άλλα έντυπα. Ο μεγάλος φόβος των Γερμανών είναι μη τυχόν και παρασυρθούν σε καταστάσεις πληθωρισμού. Και οι φόβοι αυτοί θα αυξάνονται όσο η ΕΕ δεν παίρνει μέτρα. Η μόνη λογική επιλογή που έχει τώρα το Βερολίνο, είναι να φύγει η χώρα από το ευρώ.
Σίγουρα, οι Γερμανοί, ως μεθοδικοί που είναι, το έχουν ήδη μελετήσει, και σίγουρα, επειδή ακριβώς είναι Γερμανοί, αν το κάνουν, θα το κάνουν οργανωμένα.
Το Blitzausgang μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.
Μόλις ο Ολάντ άρχισε να μιλάει για ευρωομόλογα, που οι Γάλλοι τα θεωρούν ως το πρώτο βήμα, η Μέρκελ αντέδρασε λέγοντας πως «δεν θεωρεί ότι θα συνεισφέρουν στην τόνωση της ανάπτυξης της ευρωζώνης». Τελεία και παύλα.
Στην πραγματικότητα, το Βερολίνο ανησυχεί πως τα ευρωομόλογα απλά θα ρίξουν όλο το βάρος της χρηματοδότησης των προβληματικών οικονομιών της ευρωζώνης, στους ώμους των Γερμανών φορολογουμένων.
Μπορεί να προέχει το γενικό και συλλογικό καλό, αλλά αυτό δεν αρέσει στους ψηφοφόρους. Θα δεχτεί λοιπόν η Μέρκελ, τον θάνατο του ευρώ;
Οι οικονομικές επιλογές της Γερμανίας μοιάζουν απλές, αλλά δεν είναι. Η χώρα απόλαυσε αρκετά χρόνια εξαγωγικής ανάπτυξης, χάρη σε ένα φτηνό νόμισμα, αλλά τώρα, το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα οφέλη.
Η πολιτική απόφαση που καλείται να πάρει η Μέρκελ είναι σύνθετη, και δεν πρόκειται να γίνει πιο εύκολη στο μέλλον.
Η φυγή από την ευρωζώνη θα θεωρηθεί από τους πολιτικούς της αντιπάλους ως ήττα.
Παράλληλα όμως, αν συνδυαστεί με την κατάλληλη ρητορική, και με κατηγορίες εναντίον των τεμπέληδων Λατίνων κ.ά. ίσως να θεωρηθεί ως μια αποφασιστική μορφή εθνικής ηγεσίας.
Όλα κρέμονται από μια κλωστή, και στο τέλος η γεωπολιτική θα δείξει προς την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ.
Όταν το Βερολίνο απέρριψε το σχέδιο ακρωτηριασμού της Ελλάδας που έθεσε ο Γκάιτνερ, η άποψη ήταν ότι οι Γερμανοί πολιτικοί βάζουν πρώτη την χώρα τους, και όχι την Ευρώπη.
Ως η κορυφαία ευρωπαϊκή δύναμη, συμφέρει στην Γερμανία να κρατήσει τον όποιο πλούτο της Ελλάδας μακριά από τα χέρια της Ουάσιγκτον.
Ο Σόιμπλε, πιο πολύ απ όλους, είναι σχεδόν παρανοϊκός με την αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Η δε Μέρκελ θεωρεί την αμερικανική άποψη περί δανεισμού, και ποσοτικής χαλάρωσης, ως τρέλα.
Τώρα, η Αμερική θα πρέπει να βρει έναν νέο σύμμαχο στην Ευρώπη, παρά τα όσα έχει επενδύσει τόσες δεκαετίες στην Γερμανία.
Και οι Γερμανοί αποκλείεται να επιτρέψουν στους Έλληνες να είναι ο νέος σύμμαχος των ΗΠΑ.
Για αυτό θεωρείται πιο λογικό, η Γερμανία να βγει από το ευρώ, πολύ πριν από την Ελλάδα...
http://www.antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου