Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Που να το φανταζόταν ο Ανδρέας…


ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

Στις 23 Ιουνίου του 1996, μια εβδομάδα πριν από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο οποίο θα εκλεγόταν ο διάδοχός του, ανάμεσα στις υποψηφιότητες του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο Ανδρέας Παπανδρέου άφηνε την τελευταία πνοή του. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και κομιστής της ιδεολογίας του παπανδρεϊσμού, που οδήγησε την Ελλάδα στην καταστροφή, σαγήνευσε ωστόσο μεγάλες κοινωνικές ομάδες, που ακόμη και σήμερα ομνύουν στο όνομά του.
Δεν ...
αποτελεί φυσικά μυστικό ότι ο Ανδρέας δεν ήθελε να δει τον Κώστα Σημίτη να του παίρνει το κόμμα, μετά και από την πρωθυπουργία, έξι μήνες πριν. Γι’ αυτό και αναμενόταν πολιτική παρέβαση από την ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, που μετά βεβαιότητας θα οδηγούσε στην ήττα του Κώστα Σημίτη από τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Και στη φυσική αλλαγή του ρου της ιστορίας για την Ελλάδα.
Ο Ανδρέας ωστόσο δεν τα κατάφερε. Και έτσι, η Ιστορία γράφτηκε αλλιώς. Για να φτάσουμε μέχρι τις μέρες μας, οπότε και το ΠΑΣΟΚ, όπως το ίδρυσε ο Ανδρέας αλλά και όπως εξελίχτηκε διαχρονικά, αποτελεί πλέον παρελθόν. Το μεγαλύτερο κομμάτι του έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκείνοι που το 1996 στήριξαν τον Κώστα Σημίτη, αναζητούν μια καινούρια «εκσυγχρονιστική» στέγη.
Που να το φανταζόταν ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. Ότι το κόμμα που ίδρυσε και κυρίαρχησε για σχεδόν 30 χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου θα έφτανε στο σημερινό κατάντημα. Μια συνιστώσα… χωρίς κουκούλα.

1 σχόλιο: