Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τα έβαλε με τους Βορειοηπειρώτες;...

http://www.press-gr.blogspot.gr

giati o syriza to evale me tous voreioipeirotes 1 315x236 250x180 Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τα έβαλε με τους Βορειοηπειρώτες;Οι βορειοηπειρώτες, τα βιβλιάρια υγείας περισσότερο τα είδαν ως νοσηλεία της ψυχής τους, παρά ως νοσηλεία της ασθένειάς τους
Όσοι νομίσανε ότι o ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε προεκλογικό τρικ όταν αντίδρασε για την έκδοση βιβλιαρίων υγείας στους βορειοηπειρώτες, έμελλε να διαψευθούν. Η επίθεση είχε μεν στόχο τον ευπατρίδη Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Καχριμάνη, αλλά έκρυβε μέσα της κι ένα σύνδρομο παθογένειας που τα παιδιά της Κουμουνδούρου τρέφουν για τους ομογενείς γενικότερα και τους βορειοηπειρώτες ειδικότερα. Για τον Τσίπρα (που κατάγεται κι από την Άρτα της Ηπείρου) έχουν... μεγαλύτεροι σημασία οι μετανάστες και σ’ αυτά τα πλαίσια δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ .. μεταναστών και ομογενών.
Δεν γνωρίζουμε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα υπαίτιοι είναι κάποιοι βορειοηπειρώτες στους οποίους εκδόθηκαν βιβλιάρια υγείας, αλλά υποθέτουμε ότι η αφαίρεση αυτών των βιβλιαρίων δεν θα λύσει και την οικονομική κρίση. Οι βορειοηπειρώτες, διαβεβαιώνουμε τους πάντες, ότι αυτά τα βιβλιάρια περισσότερο τα είδαν ως νοσηλεία της ψυχής τους, παρά ως νοσηλεία της ασθένειάς τους. Το γεγονός ότι η μητέρα πατρίδα τους συμπαραστάθηκε στα προβλήματα υγείας τους, ήταν το καλύτερο φάρμακο (ή να το πούμε ηπειρώτικα, βότανο).
Για την έκδοση των βιβλιαρίων ανασφαλίστων στους ομογενείς από την Αλβανία κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει πλήρη κάλυψη νομοθετική που συνοδεύεται και με διευκρινιστικές εγκυκλίους που κατά καιρούς εστάλησαν στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της Ελλάδας. Όλα ρυθμίζονται βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 139491/16-11-2006. Κατ’ εξαίρεσή της, εστάλη στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της Ελλάδας στις 13.4.2007 εγκύκλιος που φέρει την υπογραφή του τότε υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κωνσταντόπουλου. Η εγκύκλιος αναφέρει: «Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών και γνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα των Ελλήνων ομογενών της Αλβανίας, δείχνοντας δε την ιδιαίτερη ευαισθησία του Υπουργείου μας σε θέματα υγείας των Ελλήνων ομογενών, και σύμφωνα με τη Διεθνή Νομολογία, σας γνωρίζουμε ότι ομογενείς οι οποίοι δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις μόνιμης διαμονής στη χώρα μας αλλά αντιμετωπίζουν μόνιμα και σταθερά προβλήματα υγείας, μπορούν να εφοδιάζονται με Βιβλιάριο Ανασφαλίστου για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη¨.
Στις 17.3.2009, το Υπουργείο Υγείας έρχεται με νέα εγκύκλιο διευκρινιστική προς όλες τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις τονίζοντας:
1.Οι ομογενείς κάτοχοι Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) δικαιούνται το Βιβλιάριο Ανασφαλίστου εφόσον πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις περί οικονομικής αδυναμίας, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα απουσίας τους από τη χώρα (ΚΥΑ αρίθμ. 4000/3/10-δ’/13-5.05, άρθρ. 4).
2.Οι αλλογενείς σύζυγοι ομογενών δικαιούνται Πιστοποιητικό Κοινωνικής Προστασίας για δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη στα Νοσοκομειακά Ιδρύματα του Ν.Δ. 2592/1953 και τα συμβεβλημένα νοσοκομεία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα με τον υπ’ αρίθμ. 139491/30-11-06 και το ανωτέρω Ν.Δ., άρθρ. 6.
Λοιπόν επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας η μέριμνα για τη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική φροντίδα των Βορειοηπειρωτών δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών. Με την εφαρμογή του Καλλικράτη από το ΠΑΣΟΚ το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στέλνει μόνο στο Δήμο Ιωαννίνων απάντηση σε έγγραφό του που ζητούσε πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα με το εξής περιεχόμενο: «Σε συνέχεια του ερωτήματός σας που αφορά στη χορήγηση βιβλιαρίου ανασφαλίσtου στους Έλληνες ομογενείς, σας γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να τηρείται αυστηρά η ΚΥΑ αριθμ. 139491/16-11-2006, και όσοι oμογενείς δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται σε αυτήν, να μην εφοδιάζονται με το βιβλιάριο ανασφαλίστου για δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη».
Το αξιοπερίεργο είναι ότι αυτή η απάντηση δεν κοινοποιείται πουθενά, σε καμιά νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ή άλλον δήμο της χώρας. Και το άλλο αξιοπερίεργο είναι ότι στο Δήμο Ιωαννίνων είχε καθίσει πια ο εκλεγμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μαζί, Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος από τη μια άρχισε να ταλαιπωρεί τους Βορειοηπειρώτες κι από την άλλη να επιτίθενται πολιτικά στον Περιφερειάρχη Καχριμάνη, ο οποίος μέσα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση των Ιωαννίνων είχε κατορθώσει να απαλύνει τον πόνο και την ψυχή των Βορειοηπειρωτών.
Δεν γνωρίζουμε αν θα συνεχιστεί και στο μέλλον ή εκδίκηση του Δήμαρχου Ιωαννίνων κατά των Βορειοηπειρωτών, αλλά να του υπενθυμίσουμε ότι οι εγκύκλιοι που προαναφέραμε ισχύουν κι εφαρμόζονται σε όλους τους δήμους της Ελλάδας, εκτός από τη φυσική πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα. Δεν γνωρίζουμε πόσο περήφανος θα πρέπει να νιώθει ο κ. Φίλιος, αλλά στον κύριο Καχριμάνη θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε να μην πτοείται και να τον συγχαρούμε για τη στήριξη προς εμάς τους Βορειοηπειρώτες.
Κατωδροπολίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου