Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΕΩΣ 30 ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ!


Μείωση κατά 30% του χρόνου αναμονής για την έκδοση και την απονομή συντάξεων (σήμερα είναι από 12 - 30 μήνες) υπόσχεται το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με τη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων υπαλλήλων που θα έχουν αποκλειστικό έργο τον...
προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισης και την έκδοση και εκτέλεση συνταξιοδοτικών αποφάσεων.
Την απόφαση ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ΙΚΑ υπογραμμίζοντας ότι η... συγκρότηση ειδικών κλιμακίων εντάσσεται στα μέτρα επιτάχυνσης της έκδοσης συντάξεων. Από τις 30 Απριλίου αντικαταστάθηκε η χειρόγραφη διαδικασία πληρωμής, ενώ προβλέπεται και η ψηφιοποίηση του χρόνου της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων πριν από το 2002, έτσι ώστε το σύνολο του ασφαλιστικού βίου να καταχωρισθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ.
Στόχος των μέτρων είναι, στην ολοκλήρωσή τους, να είναι εφικτή η απονομή συντάξεων αμέσως μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος, ακόμα και σε μία ημέρα!
Ελλείψεις
Οι καθυστερήσεις στην έκδοση της σύνταξης, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων Ν. Χατζόπουλος, οφείλονται στη μη ολοκλήρωση της μηχανογράφησης και στις σημαντικές ελλείψεις (έως και 40%) σε προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων. «Το ΙΚΑ έχει, ωστόσο, υποχρέωση να δίνει τις συντάξεις το συντομότερο δυνατό, αφού τα χρήματα είναι των ασφαλισμένων», καταλήγει.
Για την έκδοση της σύνταξης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ απαιτούνται 10 - 12 μήνες. Σε ακόμα χειρότερη μοίρα είναι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, καθώς ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει και τους 30 μήνες. Μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία όπως στον ΟΑΕΕ (από 8 έως 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου