Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Έρευνα για "φακελάκια" στην πολεοδομία Καλαμαριάς


Ρεπορτάζ του Βασίλη Κυριακούλη στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας, αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα, διέταξε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση και ανέθεσε τη διερεύνηση της υπόθεσης στους οικονομικούς επιθεωρητές. Η δικαστική έρευνα προκλήθηκε έπειτα από μία έγγραφη καταγγελία που έφτασε στα χέρια του εισαγγελέα. Παρά το γεγονός ότι η επιστολή είναι ανώνυμη, αξιολογήθηκε ως σοβαρή και αμέσως...
διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επιβεβαιώνονται οι ποινικά κολάσιμες πράξεις που περιγράφονται στο συγκεκριμένο κείμενο και να αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Η καταγγελία Σύμφωνα με πληροφορίες, στην καταγγελία που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία αναφέρεται ότι στην Πολεοδομία Καλαμαριάς δίνονται «φακελάκια», προκειμένου να αλλάξουν χρήση ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι δίνονται μίζες, προκειμένου διαμερίσματα να αποκτήσουν με παράνομο και παράτυπο τρόπο άδεια επαγγελματικής χρήσης. Μάλιστα, στην καταγγελία φέρεται να κατονομάζεται τουλάχιστον ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Πολεοδομίας Καλαμαριάς και σημειώνεται ότι για τη μετατροπή των αδειών δίνονταν από τους «ενδιαφερόμενους» μεγάλα χρηματικά ποσά. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν στην επιστολή που έφτασε στα χέρια του εισαγγελέα περιέχονται συγκεκριμένες περιπτώσεις ακινήτων, ούτε αν στο κύκλωμα που καταγγέλλεται ότι στήθηκε συμμετείχαν και άλλοι υπάλληλοι της ίδιας υπηρεσίας.



«Φύλλο και φτερό» οι φάκελοι
Ο εισαγγελέας που παρήγγειλε τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης ζήτησε από τους οικονομικούς επιθεωρητές να κάνουν «φύλλο και φτερό» όλους τους σχετικούς φακέλους από το 2008 έως και σήμερα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες και έχουν ακολουθηθεί όλες οι τυπικές διαδικασίες για τη μετατροπή των αδειών που έχουν τα συγκεκριμένα ακίνητα. Μάλιστα αναμένεται να ελεγχθεί ακόμη και το «πόθεν έσχες» των υπαλλήλων από τα τμήματα των οποίων πέρασαν οι φάκελοι που θα τεθούν στο μικροσκόπιο των οικονομικών επιθεωρητών ώστε να ελεγχθούν όλες οι τραπεζικές καταθέσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Μολις ολοκληρωθεί η έρευνα των επιθεωρητών, το πόρισμα θα παραδοθεί στον εισαγγελέα, ο οποίος θα κρίνει εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την άσκηση ποινικών διώξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου