Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Τζάμπα» διακοπές για τους ξένους


pisinaΜπορεί η καλοκαιρνή σεζόν να έχει ξεκινήσει και επίσημα για τους επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά ελάχιστοι θα είναι φέτος οι Έλληνες που θα περάσουν λίγες μέρες ξεκούρασης, κάνοντας τις άλλοτε πατροπαράδοτες διακοπές.
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Την ίδια ώρα, το διαδίκτυο αλλά και τα προσυμφωνημένα συμβόλαια ξενοδόχων έχουν κάνει την Ελλάδα έναν παράδεισο για...
τους ξένους τουρίστες που ανακαλύπτοντας τις προσφορές που τους γίνονται τόσο από πρακτορεία, όσο και από συγκεκριμένα ξενοδοχεία, προτιμούν ασυζητητί να έρθουν να περάσουν στη χώρα μας τις διακοπές τους.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία, χρόνια και τη στιγμή που οι Έλληνες έχουν σχεδόν ξεχάσει τις διακοπές τους, οι ξένοι δίνουν ελάχιστα ποσά για τη διαμονή, αλλά και τη διατροφή τους σε ξενοδοχειακές μονάδες τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Οι τιμές βέβαια έχουν πέσει και για τους Έλληνες καθώς η ελληνική τουριστική βιομηχανία δεν μπορεί μόνο να στηριχθεί στους ξένους, αλλά και στους εγχώριους παραθεριστές, που τώρα δυσκολεύονται να καταβάλλουν τα ποσά που έδιναν παλαιότερα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στο REDALERT, είπε πως όλες οι ενώσεις ξενοδόχων της χώρας έχουν έρθει σε συνεννόηση προκειμένουν να κρατήσουν χαμηλά φέτος τις τιμές για τους Έλληνες.
«Μια ενδιεκτική τιμή για ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων είναι 50 με 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, κάτι που θα ισχύσει φέτος για τους Έλληνες πελάτες» , αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή τα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού και οι κρατήσεις μέσω διασικτύου, ευνοούν κατά πολύ περισσότερο τους ξένους οι οποίοι επιλέγοντας διάφορες προσφορές, μπορούν να επιτύχουν τιμές εώς και 20% χαμηλότερα από αυτές που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες.
Φυσικά, το παιχνίδι της προσφοράς έχει και το ανάλογο αντίκτυπο, αφού μιας και οι τουρίστες έρχονται με χαμηλές τιμές, θα έχουν και ανάλογο «μπάτζετ», ξοδεύοντας ελάχιστα χρήματα στις τοπικές επιχειρήσεις, που περιμένουν να ζήσουν από τον τουρισμό.
«Εφόσον δεν υπάρχουν οι υποδομές και στηριζόμαστε μόνο στη θάλασσα, θα έχουμε αναγκαστικά τουρίστες μεσαίας και κάτω κατηγορίας», τονίζει ο κ. Τάσιος.

«Σκοτώνουν» τα δωμάτια
Και αν στα ξενοδοχεία τα πράγματα είναι ελεγχόμενα, τα πράγματα έχουν ξεφύγει στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πευκοχωρίου στη Χαλκιδική, όπου ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, τα έχουν κλεισμένα για όλη τη σεζόν σε τουρίστες κυρίως σερβικής καταγωγής, σε τιμές ιδιαίτερα χαμηλές. Για παράδειγμα, οι τιμές που ακούγονται για φέτος είναι 70 με 80 ευρώ το δίκλινο για μια εβδομάδα, μαζί με πρωινό, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι εν λόγω τουρίστες φέρνουν από την πατρίδα τους τρόφιμα μέχρι και εμφιαλωμένα νερά, προκειμένου να αποφύγουν τα υψηλά κόστη στα προϊόντα στην Ελλάδα.
 http://redalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου