Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ο εποικισμός της Κύπρου και οι τουρκικές απειλές προβλήθηκαν στο 28o συνέδριο της ΠΣΕΚΑ


Ουάσιγκτον.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
H προώθηση των δύο νομοσχεδίων που κατατέθηκαν την περασμένη Τρίτη στη Βουλή και τη Γερουσία, για την δημογραφική καταστροφή που πραγματοποιεί η Τουρκία στα κατεχόμενα με την συνεχιζόμενη μεταφορά εποίκων, στους οποίους προσφέρονται «υπηκοότητες» και οι απειλές της Αγκυρας με αφορμή τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, κυριάρχησαν στο 28ο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα, από τις 6 μέχρι τις 8 Ιουνίου.
Σημαντική ήταν ...
και φέτος η παρουσία στο συνέδριο εκπροσώπων του Εβραϊκού λόμπι, ενώ το ζήτημα των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας και η αναβάθμισή τους απασχόλησαν τους συνέδρους.
Στη διάρκεια του συνεδρίου, οι περί τους 100 αντιπρόσωποι από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και τον Καναδά (συμπεριλαμβανομένων και δύο ελληνοκαναδών βουλευτών), είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με 30 βουλευτές και 9 γερουσιαστές, όλοι τους στελέχη σημαντικών επιτροπών και να συζητήσουν το κυπριακό κι άλλα εθνικά θέματα. Δυσαρέσκεια προκάλεσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος δεν υπήρξε ενημέρωση των αντιπροσώπων από εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Reince Priebus, η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και δύο Ελληνοκύπριοι επιχειρηματίες της Αμερικής, ο Νίκος Μουγιάρης κι ο Ντίνος Ιορδάνου, ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου, ενώ την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, που ενημέρωσε τους συνέδρους για τις τελευταίες εξελίξεις του κυπριακού.
Σημαντικές ήταν οι ομιλίες της προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ιλιάνα Ρος Λετίνεν και του επικεφαλής των δημοκρατικών, Χάουαρντ Μπέρμαν, που καταδίκασαν την πολιτική που ακολουθεί η Αγκυρα στο κυπριακό, τις απειλές κατά της Κύπρο για τις έρευνες στη Μεσόγειο και τον εποικισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι ο βουλευτής Ελιοτ Ενγκελ, που μαζί με τον Κώστα Μπιλιράκη κατέθεσαν ψήφισμα στη Βουλή με αιχμή τον εποικισμό και τις τουρκικές απειλές.
Η παρουσία του δημάρχου των κατεχομένων πόλεων και ιδίως του δημάρχου Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού, συντέλεσε στο να υπάρξουν αρκετές τοποθετήσεις μελών του Κογκρέσου που τόνιζαν ότι η Τουρκία πρέπει να δεχθεί την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας για την επιστροφή της πόλης υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο μέρος του συνεδρίου είναι αφιερωμένο στο ζήτημα της επιστροφής της περιφραγμένης περιοχής στους νομίμους κατοίκους της.
Στη διάρκεια του συνεδρίου βραβεύθηκε ο 91ετής επίτιμος πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, που είναι ένα από τα τέσσερα ιδρυτικά στελέχη του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ. Ο κ. Αθενς συγκινημένος υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι την τελευταία του πνοή.
Την τιμητική πλακέτα του απένειμε ο αναπληρωτής ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Ρίτσαρντ Ντάρμπιν, που αναφέρθηκε στην ομιλία του κυπριακό αλλά και στο ζήτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τόνισε ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Σικάγο με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλά Γκιουλ, του έθεσε εκ νέου το θέμα του ανοίγματος της Σχολής της Χάλκης. Όταν ο κ. Γκιουλ συνέδεσε το άνοιγμα της σχολής με κινήσεις της Ελλάδας στη Θράκη, ο γερουσιαστής Ντάρμπιν του είπε ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι τουρκικό ίδρυμα κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δηλώνει υπερήφανος Τούρκος υπήκοος».
Μεταξύ των γερουσιαστών που παρευρέθηκαν και μίλησαν συμπεριλαμβάνονται, ο Ρόμπερτ Μενέντζ, η Τζιν Σιαχίν, η Μπαρμπρα Μικάλσκι, ο Μπεν Κάρντιν κ.α.
Στην τελευταία μέρα του συνεδρίου τιμήθηκε με το βραβείο «Μαριαλένας Κόναλη –Κόντου» ο συνεργάτης του βουλευτή Ελιοτ Ενγκελ και συντάκτης του πρόσφατου ψηφίσματος που κατατέθηκε στο Κογκρέσο, Jason Steinbaum, ενώ έγινε συζήτησε με θέμα την Αμμόχωστο, με συμμετοχή του δημάρχου της πόλης Αλέξη Γαλανού.
ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ
Το απόγευμα της Τετάρτης οι αντιπρόσωποι ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και την Ελλάδα, από τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, τους πρέσβεις στην Ουάσιγκτον Παύλο Αναστασιάδη και στον ΟΗΕ Νίκο Αιμιλίου και τον Ελληνα πρέσβη στις ΗΠΑ, Βασίλη Κασκαρέλη, τον οποίο το συνέδριο τίμησε για την μακρά του υπηρεσία στην ελληνική διπλωματική υπηρεσία και τον ελληνισμό.
Ανεξαρτήτως δυσκολιών θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να δικαιώσουμε την Κύπρο και το λαό της, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
Ο κύριος Στεφάνου είπε ότι η Τουρκία, εκτός από την παραβίαση των συμφωνηθέντων, εντείνει τις προβοκάτσιες και τις απειλές της εναντίον της Κύπρου, στηρίζοντας το λεγόμενο Σχέδιο Β, που προνοεί μεταξύ άλλων την πρόκληση έντασης είτε για το θέμα των ερευνών για εντοπισμό και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, είτε για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σημείωσε επίσης ότι το σχέδιο αυτό προνοεί την εντατικοποίηση των προσπαθειών της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι για την αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων, η Κυβέρνηση έχει δραστηριοποιηθεί πολύ έντονα, τόσο προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών όσο και προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Κύπρο προέρχεται από τον εποικισμό», είπε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ενημερώνοντας τους αντιπροσώπους για τα δύο ψηφίσματα που προωθούνται στη Βουλή και τη Γερουσία των ΗΠΑ και που εστιάζονται τόσο στο ζήτημα των εποίκων, όσο και των τουρκικών απειλών σε βάρος της Δημοκρατίας, με στόχο να την αποτρέψει από την άασκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην αποκλειστική της ζώνη. Το ψήφισμα συγκηδεμονεύουν οι βουλευτές Κώστας Μπιλιράκης και Ελιοτ Ενγκελ.
Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στην κρίσιμη περίοδο που λαμβάνει χώρα το συνέδριο, σε έτος προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και κάλεσε όλους να μην απογοητεύονται που για 38 χρόνια ούτε ένας πρόσφυγας επέτρεψε στο σπίτι του και ούτε μία ίντσα γης δεν επιστράφηκε.
«Χωρίς αυτό που κάνουμε η Κύπρος δεν θα μπορούσε ακόμη να αντιστέκεται, ούτε να γίνει μέλος της Ε.Ε.».
Είπε τέλος πως όλα αυτά τα χρόνια παραμένουμε ενωμένοι και εργαζόμαστε για τον ίδιο σκοπό.
Ο συντονιστής της Ενιαίας Προσπάθειας, Αντι Μανάτος, ανέφερε ότι χάρη στις προσπάθειες της ηγεσίας της κοινότητας στην Ουάσιγκτον και των συνεδρίων, τα μέλη του Κογκρέσου υποχρεούνται να τηρούνται ενήμεροι για την Κύπρο και τα ελληνικά εθνικά θέματα.
Ο κ. Μάνατος μίλησε για ένταση των παρεμβάσεων του τουρκικού λόμπι που ξοδεύει πολλά χρήματα, οργανώνει επισκέψεις πολυμελών αντιπροσωπειών πολιτικών στην Αγκυρα και προσφέρουν μεγάλες εισφορές σε πολιτικούς.
«Χωρίς την εδώ παρουσία σας όλα αυτά τα χρόνια η Κύπρος θα ήταν σε δυσχερέστατη θέση», ανέφερε.
Ο κ. Μάνατος έδωσε και ορισμένες εξηγήσεις που σχετίζονται με το πρόβλημα που προκάλεσε η επίσκεψη Νταβούτογλου στη Μητρόπολη Σικάγο, λέγοντας ότι «η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανησύχησε το ίδιο με μας και θα διασφαλίσει στο μέλλον πριν γίνονται τέτοιες κινήσεις να έρχεται σε συνεννόηση με την ηγεσία της κοινότητας».
Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νίκος Λαρυγγάκης τόνισε την ενότητα της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στο κυπριακό και τα εθνικά θέματα.
«Κάποιοι προσπαθούν να βάλλουν το κυπριακό σαν τη σκόνη κάτω από το χαλί. Το έγκλημα που συνεχίζεται να συντελείται στην Κύπρου δεν είναι από αυτά που παραγράφονται».
Και ο κ. Λαρυγγάκης αναφέρθηκε στην ένταση της προπαγανδιστικής δραστηριότητας του τουρκικού λόμπι που αγγίζει κάθε πτυχή της αμερικανικής ζωής. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε και στο ζήτημα της παρουσίας των Τουρκικών Αερογραμμών σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.
Για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα υπογράμμισε την ανάγκη να δραστηριοποιείται τοπικά, διατηρώντας στενή επαφή με τους βουλευτές και γερουσιαστές.
Ο συντονιστής ΗΠΑ του ΣΑΕ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος αφού χαρακτήρισε το κυπριακό σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα, εξήρε το ρόλο των οργανισμών της ηγεσίας της κοινότητας στην προώθηση όλων των εθνικών θεμάτων. Ο κ. Σπυρόπουλος εξήρε τη σημασία του συντονισμού των προσπαθειών όλων των οργανισμών που προωθούν τα εθνικά θέματα στην Ουάσιγκτον ώστε η φωνή μας να είναι δυνατή και οι προσπάθειες αποτελεσματικές.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πανίκος Παπανικολάου υπογράμμισε πως για να επιτύχουν οι στόχοι μας απαιτείται το μήνυμά μας να είναι ισχυρό και ξεκάθαρο και όλοι μαζί ενωμένοι.
Αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία της Κυπριακής Ομοσπονδίας με την ΠΣΕΚΑ, καθώς και στους στόχους της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
«Πρέπει να κατορθώσουμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο μας και να δραστηριοποιηθούμε στις προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων με χρήματα και ψήφους.
«Εμπλακείτε, δραστηριοποιηθείτε και ας ελπίσουμε ότι θα κατορθώσουμε να κάνουμε τη διαφορά για την Κύπρο», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, Κώστας Χατζηστεφανίδης εξέφρασε την αλληλεγγύη της οργάνωσης στις προσπάθειες των Κυπρίων να απαλλαγούν από την 38χρονη κατοχή και αναφέρθηκε στις προσπάθειες των μακεδονικών οργανώσεων της Αμερικής, σε συνεργασία με μέλη του Κογκρέσου για την προώθηση ψηφισμάτων. Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση γιατί παρά την κινητοποίηση του λόμπι των Σκοπίων και της μεγάλης βοήθειας που έλαβε από το τουρκικό λόμπι, οι προσπάθειές τους εν όψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, απέτυχαν.
Στις δραστηριότητες των οργανισμών τους αναφέρθηκαν ο εκπρόσωπος του Lobby for Cyprus της Αγγλίας, Γιώργος Χριστοφόρου, των Κυπρίων της Φλόριδας Πίτερ Θεοφάνους, του Ντιτρόιτ Βασίλειος Σάιμον και ο πρόεδρος του Ηνωμένου Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου, Γιώργος Ντόβελος.
Ο Νίκος Μουγιάρης, ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας εξήγησε τη λειτουργία του νεοσύστατου οργανισμού, που ξεκίνησε από το Σικάγο και έχει στόχο να εξαπλωθεί σ’ όλες τις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ. Απώτερος στόχος είναι για κάθε μέλος της Βουλής και της Γερουσίας να αντιστοιχούν δύο μέλη του οργανισμού τα οποία θα διατηρούν μαζί του προσωπική σχέση, θα τον ενημερώνουν τακτικά το κυπριακό και τα υπόλοιπα εθνικά θέματα και θα ενισχύουν οικονομικά εκστρατείες φιλικών πολιτικών. Αναφέρθηκε επίσης στους σύγχρονους τρόπους δικτύωσης με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών και των κοινωνικών δικτύων του διαδικτύου.
Παράλληλα ανέφερε ότι ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας επιτροπής πολιτικής δράσης που θα κάνει λόμπι.
Στο γεύμα της πρώτης ημέρας των εργασιών του συνεδρίου τιμήθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Βασίλης Κασκαρέλης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σμίθ.
Αποδεχόμενος το Βραβείο με εμφανή συγκίνηση, ο κ. Κασκαρέλης τόνισε στη σύντομη ομιλία του ότι έχει γι’ αυτόν ιδιαίτερη αξία, διότι προσφέρεται από καρδιάς και προέρχεται από άτομα που είχε το προνόμιο να συνεργαστεί μαζί τους για πολλά χρόνια και να συνάψει βαθείς και στενούς δεσμούς φιλίας.
Αφού αναφέρθηκε στη μακρά διπλωματική του πορεία και τις αξίες που πάντα τη διέκρινε – την ειλικρίνεια, την εντιμότητα και τον πραγματισμό – ο Πρέσβης της Ελλάδος τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη να πραγματοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις χωρίς  περαιτέρω χρονοτριβή, ώστε να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα και να καταστήσει το σύστημα λειτουργικό. Η Ελλάδα, είπε, για να προστατέψει τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα της Κύπρου, για να αλλάξει την αρνητική της εικόνα, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, ώστε να έχει εκ νέου ισχυρή φωνή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στo ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη, χρειάζεται σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση.
Τέλος, ο κ. Πρέσβης ευχαρίστησε την ελληνο-αμερικανική κοινότητα και ιδιαίτερα την κυπριακή για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια στην αποστολή του και συνεχάρη τον ομόλογό του Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα κ. Dan Smith, ο οποίος τιμήθηκε με το ίδιο Βραβείο.
Στο χαιρετισμό του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, που διάβασε η διευθύντρια Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Καθλίν Αλεγκρόν, ο κ. Σμιθ στάθηκε αποκλειστικά στην κατάσταση στην Ελλάδα.
«Περνάνε δύσκολες στιγμές οι Έλληνες, όμως έχουν ξεπεράσει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις στο παρελθόν. Με έχει εντυπωσιάσει το θάρρος κι η αποφασιστικότητα των Ελλήνων κι έχω μεταβιβάσει σ’ αυτούς την ελπίδα μας ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση με ισχυρότερη και πιο δυναμική οικονομία».
Αν η Ελλάδα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, κατέληξε, αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να αξιοποιήσει το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της, της ζωτικότητα και ευρηματικότητα του ελληνικού λαού».
Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Φλόριδας, Κώστας Μπιλιράκης, μίλησε για το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε από κοινού με τον δημοκρατικό Ελιοτ Ενγκελ, για το κυπριακό και κάλεσε την κοινότητα να επικοινωνήσει με τους αντιπροσώπους της στο Κογκρέσο για να υπάρξει μεγάλη υποστήριξη. Πρόβλεψε πάντως σκληρή αντίδραση από το τουρκικό λόμπι.
Μιλώντας στους αντιπροσώπους ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Παύλος Αναστασιάδης είπε πως μόνο μία ενωμένη, ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη Κύπρος μπορεί να εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ για την περιοχή. Κάλεσε επίσης τους αντιπροσώπους να συνεχίσουν και να υπερδιπλασιάσουν τις προσπάθειές τους κι ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου να ασκήσουν πιέσεις στους υποψηφίους.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, υπογράμμισε τη σημασία της διεξαγωγής του συνεδρίου στην Ουάσιγκτον, για την υπόθεση της Κύπρου. Αναφέρθηκε στην αρνητική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες.
«Άσχετα ποιος είναι ο συνομιλητής απέναντί μας, η τουρκοκυπριακή πλευρά δρα βάση των οδηγιών της Άγκυρας».
Ανέφερε ότι η ρίζα των δυσκολιών είναι οι δύο διαφορετικές φιλοσοφίες που ασπάζονται οι δύο πλευρές, με την τουρκική να προωθεί δύο χωριστές οντότητες με χαρακτηριστικά ανεξαρτήτων κρατών.
Σχετικά με την επίδραση των ανακαλύψεων υδρογονανθράκων είπε πως δημιουργούν κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ.
Στο συνέδριο προβλήθηκε ντοκιμαντέρ παραγωγής των κατεχομένων δήμων της Κύπρου, με θέμα την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς από την Τουρκία και ακολούθησαν ομιλίες, του δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού, της Κερύνειας Γλαύκου Καριόλου και Λευκονοίκου Μιχάλη Πήλικου. Μίλησε επίσης η δημοτικής σύμβουλος Μόρφου, Ουρανία Πελετιέ.
Το βράδυ, τους συνέδρους δεξιώθηκε στην πρεσβεία της Κύπρου ο πρέσβης Παύλος Αναστασιάδης.
Ο δημοκρατικός βουλευτής, Τζον Σαρμπάνης στο χαιρετισμό του εξήρε τη συμβολή του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ στην προώθηση του κυπριακού και των υπολοίπων εθνικών θεμάτων και συνέστησε υπομονή και επιμονή.
«Θα υπάρξουν στιγμές που θα παρουσιαστεί ευκαιρία. Τότε όμως να πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αδράξουμε»....
 http://www.greeknewsonline.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου