Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Λείπουν από τα ταμεία 666 εκατ. ευρώ


Διευρυμένο εμφανίζεται σε ετήσια βάση, στα 10,88 δισ. ευρώ έναντι 10,42 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο, κυρίως εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης, αλλά και της υστέρησης των φορολογικών εσόδων.

Ωστόσο, βάσει των αναθεωρημένων στόχων για το έλλειμμα όχι απλώς αυτοί επιτυχγάνονται, αλλά εμφανίζεται και ...καλύτερη από την προβλεπόμενη εικόνα. Δηλαδή βάσει των στόχων το έλλειμμα προβλεπόταν στα 12.896 εκατ. ευρώ.

Βελτιωμένη εικόνα έναντι των στόχων εμφανίζει και το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφούμενο σε 2,356 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 4,234 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, εκτροχιασμό εμφανίζουν τα έσοδα, παρουσιάζοντας έναντι των στόχων απόκλιση 666 εκατ. ευρώ, λόγω της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την κατανάλωση και κατ' επέκταση τα έσοδα από φόρους πχ από ΦΠΑ, αλλά και της καθυστέρησης για προεκλογικούς λόγους της υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Έτσι ενώ θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί 18,834 δισ. ευρώ, έχουν μπει στα ταμεία 18,268 δισ. ευρώ. Η εικόνα μάλιστα θα ήταν ακόμα χειρότερη αν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαϊου, το φοροκυνηγητό για είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν οδηγούσε κάποιες εισπράξεις στο ταμείο, λένε αναλυτές.

Διαφορετική ανάγνωση των στοιχείων κάνουν όμως οι ειδικοί και σε ό,τι αφορά το έλλειμμα. Όπως εξηγούν, προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η «μαγική εικόνα» με το έλλειμμα να εμφανίζεται και μειωμένο κατά δύο δισεκατομμύρια σε σχέση με τους στόχους το Δημόσιο έχει «παγώσει» σχεδόν όλες τις πληρωμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου